Macforums blogg

Joakim Bank

Försäljningschef på Macforum

7 minuter

10 fördelar med molntjänster för ditt företag.

Molntjänster har länge varit vardag för oss människor privat, tiden då vi höjde på ögonbrynen åt att lagra bilder och dokument i tjänster som iCloud eller Dropbox är sedan länge förbi. Men för många företag ser det annorlunda ut, molntjänster är långt ifrån vardag och funderingarna inför en eventuell övergång till molnet är ofta flera. I det här inlägget har vi därför listat 10 fördelar som molntjänster kan ge ditt företag, där enkelheten och säkerheten är två av dem. 

 

Ladda ner vår marknadsrapport om framgång tack vare digitala verktyg och rutiner ›

1. Effektivare arbete

Molntjänster leder till ett effektivare arbete på flera sätt. Genom att använda molnbaserade lagringstjänster så får du till exempel all information du behöver samlad på ett och samma ställe, vilket kommer spara en hel del tid när du slipper leta efter dokument i flera olika system, eller till och med enheter. Den ökade effektiviteten kan också räknas hem genom att medarbetarna kan arbeta mer flexibelt och förbättra sitt samarbete, vilket vi skriver mer om längre ner i den här artikeln. Men inte nog med det, underhåll och uppdateringar sker regelbundet av leverantören, vilket gör att du som företagsledare kan ägna mer tid åt kärnverksamheten och det dagliga arbetet som genererar mer affärsnytta.

 

2. En bättre lösning för ekonomin

Större molntjänstleverantörer erbjuder underhåll och drift på serversidan. Även om det förstås även kostar med molntjänster så slipper du dyra hyror för externa serverhallar och höga kostnader för mejlservrar som du ofta behöver lägga till. Med molntjänster betalar du bara för vad du faktiskt använder och slipper risken för oförutsägbar avgifter, eftersom allt ingår i det fasta priset du betalar varje månad. 

 

3. Bidrar till ett bättre samarbete

Molntjänster möjliggör inte bara att alla som har tillgång till ett dokument kan öppna det från valfri enhet, det går även att samarbeta i ett och samma dokument, samtidigt. Det här förenklar samarbetet mellan kollegor betydligt, istället för att var och en sitter på sitt håll och jobbar i ett dokument lokalt, för att sedan mejla vidare till kollegor, kan alla göra sina önskade ändringar genom sameditering. Den senaste versionen sparas automatiskt och genom ett knapptryck kan du komma tillbaka till tidigare versioner. Molntjänster erbjuder också ofta snabba chattprogram som kommunikationskanal, vilket förbättrar och effektiviserar kommunikation både externt och internt

 

4. Minimerar risken att tappa bort dokument 

Idag är en av molntjänstleverantörernas största prioritetet att tillhandahålla en hög säkerhetsstandard. Det vill säga att när du använder en molntjänst slipper du utsättas för risken att förlora ett pågående arbete genom att servern kraschar eller att datorn blir stulen - allt är lagrat i molnet och kan hämtas när du loggar in på ditt konto. 

 

5. Dina anställda kan jobba mer flexibelt

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om 4 heta trender inom mobila arbetsplatser - och där trendar just molntjänster. En molntjänst möjliggör det nämligen för dina anställda att arbeta mer flexibelt eftersom de har full tillgång till sina arbeten oavsett om de befinner sig på kontoret eller på språng. Möjligheten det innebär att de anställda kan jobba mer flexibelt kan också bidra till en attraktivare arbetsplats, eftersom vi människor idag uppskattar den möjligheten mycket. 

 

6. Användarvänliga system som är lätta att lära sig 

Något som är fördelaktigt med molntjänster är att de innehåller enkla verktyg där användaren smidigt kan lära sig hur de är utformade och fungerar. Användarvänliga system på det viset gör att det slipper bli en långdragen eller svår process att lära sig systemet, trots att man är nybörjare.  

 

7. Du hittar allt på ett och samma ställe

En molntjänst förenklar ditt och dina kollegors arbete eftersom de tillgodoser dig med alla de verktyg och tjänster som du använder dagligen - på ett och samma ställe. Det kan till exempel vara de lagringstjänster ni använder, eller verktygen som ni använder internt för till exempel kommunikation.

 

8. Lätt tillgång till support 

När ditt företag tecknar ett abonnemang med en molntjänstleverantör går det enkelt att lägga till support. Det gör att ni ständigt och smidigt har tillgång till expertis och hjälp om något mot förmodan skulle hända med tjänsten. Den här typen av support innebär även en minskad risk för oförutsedda kostnader, eftersom ditt företag inte behöver hyra in extern support om något behöver fixas, något som ofta kostar mer pengar.  

 

9. Särskilj er från mängden

Idag kan företag - de största likväl som de allra minsta, särskilja sig från mängden genom de fördelar som molntjänster genererar. Ditt företag kan, oavsett storlek, tillgodoses teknik som får er att stå ut från mängden och göra saker som bara de allra största företagen (med sin stora budget) tidigare kunde göra.

 

10. Hyra istället för att köpa - mer miljövänligt

En molntjänst innebär kort och gott hyrda dataresurser - istället för köpta. Hyrd IT-utrustning är snällare mot miljön än köpt, men detta gäller också molntjänster som en dataresurs. Molntjänster är utformade för att minimera miljöpåverkan eftersom de anpassar sig efter ditt användande och bidrar därför inte till onödigt koldioxidutsläpp. De kräver dessutom betydlig mindre energiförbrukning än en extern serverhall. 


Sammanfattning

Molntjänster för företag innebär stora fördelar - inte bara är det en bättre ekonomisk lösning, det förbättrar även samarbetet, sparar tid genom smidigare processer och erbjuder möjligheten att arbeta mer flexibelt. Det är också ett mer miljövänligt alternativ än externa serverhallar som drar mer energi. 

 

Vill du läsa mer om digitala verktyg och hur de har skapat framgång hos företag? Läs vår marknadsrapport.

 

Ladda ner vår marknadsrapport!