Macforums blogg

Johan Lidemar

Konsultchef på Macforum

4 minuter

3 saker att tänka på innan du uppdaterar till Apples nya operativsystem Catalina.

I veckan lanserade Apple sitt nya operativsystem Catalina. Det finns en mängd fantastiska nya funktioner och förbättringar för Mac-användare. Men innan ditt företag installerar det senaste operativsystemet finns det några saker du ska tänka på. Vilka det är, berättar vi i detta blogginlägg.

 

Att uppdatera är oftast en nödvändighet om man vill hålla sin IT-miljö "up to date" och säker. Men ibland kan det vara bättre att vänta några veckor eller någon månad. Tipsen nedan kommer från ett blogginlägg från 9to5mac och vi sammanfattar det viktigaste.

 

Har du frågor? Kontakta oss gärna!

 

1) Är din dator kompatibel?

macOS Catalina är kompatibelt med de flesta årsmodellerna från 2012 och framåt. Om du inte vet hur gammal en viss dator i din organisation är, be användaren klicka på Apple-symbolen högst upp till vänster och välja "Om den här datorn".

 

catalina-1

 

Om datorn i fråga är äldre än 7 år, kan det vara en bra idé att vänta med uppdateringen och invänta rapporter hur äldre modeller och Catalina fungerar ihop.

 

2) Hur samarbetar era 32-bit appar och Catalina?

Om ditt företag använder sig av många tredjepartsapplikationer - Slack, Adobe Creative Suite, Zoom och så vidare - bör ni vara extra försiktiga. Visserligen jobbar de flesta tillverkarna för att säkerställa kompatibilitet, men det kan fortfarande finnas buggar och barnsjukdomar som behöver tas itu med först (Logic Pro exempelvis fungerar inte än på Catalina).

 

Den största fallgropen här är att Catalina stöttar enbart 64-bit appar. En bra tumregel är att vänta med uppgraderingen om du har affärskritiska appar på din Mac och är osäker på hur de kan prestera i Catalina.

 

Du kan kontrollera om datorn i fråga kör 32-bitars-appar. Gå till Apple-symbolen och välj "Om den här datorn > Systemrapport > äldre programvara".
 
catalina-2
 
Ta denna lista över alla 32-bitars appar som ett beslutsunderlag för om det är rätt tid att uppgradera. Om någon av de 32-bitars apparna är affärskritiska för ditt företag, uppgradera inte nu. Om du ännu är osäker, kontakta gärna din Apple-partner för att se om det finns en 64-bitarsversion av en eller flera appar.
 

3) Backa upp Mac-datorn innan uppdateringen 

Glöm inte att göra en ny säkerhetskopia av Mac-datorn i fråga innan det är dags att installera macOS Catalina. Och för att både ha hängslen och livrem kan det vara en bra idé att ha två nya säkerhetskopior ifall det skulle bli få problem med en av dem.

Läs mer om säkerhetskopiering av Mac- datorer.

Varför uppgradera till Catalina?

Listan med fördelar i macOS Catalina kan göras lång så vi sammanfattar det viktigaste som våra vänner på 9to5mac skriver:
  • iTunes styckas upp i flera appar (ny video-app, ny musik-app, ny podcasts-app)
  • Ny tv-app
  • Managera devices i Finder
  • Ny Photos-app
  • Nya visualiseringar i Notes
  • Ny, kraftfull Reminders-app
  • Kontroll av skärmtid och app-användande
  • Nya säkerhetsnivåer för att styra skärminspelningar, fil- och mapphantering och röstinspelning
  • Nya appen Sidecar, med vars hjälp användarna kan lägga till iPad som extern display och styrdon för sin Apple-dator
 

Sammanfattning

Nya macOS Catalina är ett intressant och kraftfullt operativsystem som har många fördelar. Men innan det är dags att installera Catalina bör man kontrollera datorns och apparnas kompatibilitet samt säkerhetskopiera datorn som OS:et ska installeras på.
 
Har du några fler frågor om Catalina och hur det fungerar för just ditt företag? Kontakta oss gärna!
 
Kontakta oss