Macforums blogg

Johan Lidemar

Konsultchef på Macforum

3 minuter

3 tecken på att dina anställda behöver modern IT.

Som VD ansvarar du för helheten, och då ingår det självklart att bry sig om din personal. Samtidigt håller många företagare principen "frihet under ansvar" högt och kollar inte regelbundet hur personalens arbetsmiljö fungerar.  Vårt råd - ha örat mot marken och leta efter tecken som tyder på att något behöver förbättras. Här är tre sådana som tyder på att er IT-miljö behöver ses över. 

 

En ny generation bland era anställda

Det talas om att Generation Y och Z, alltså personer som är födda tidigt på eller efter mitten på 80-talet, kommer ta över på kontoren. De är mer eller mindre uppväxta med internet och har höga krav på de verktyg de jobbar i. IT-miljön måste bland annat möta kravet att de helst vill arbeta i team och fatta gemensamma beslut, samtidigt som de avskyr otydlighet och långsamma processer.

 

Modern forskning visar att gränsen mellan jobb och privatliv för yngre arbetstagare inte är knivskarp. Det har som konsekvens att de behöver åtkomst till filer och dokument var de än befinner sig. Dessutom tycker Lisa, född 1988, att det är viktigt med snabb och interaktiv kommunikation, som till exempel en chattfunktion.

 

Ladda ner vår marknadsrapport om framgång tack vare digitala verktyg och rutiner ›

 

Småbarnsföräldrar som är borta länge från arbetet

När dagisbakterier slår till är det få vanliga dödliga som är väpnade för angreppet. Så småbarnsföräldrar blir oftare förkylda än andra människor. Det riskerar i längden att påverka produktiviteten i bolag, såväl stora som små. Vill den förkylda föräldern ändå jobba, finns det alltför sällan möjligheten att göra det hemifrån. 

 

Ludvig Granberg, VD på Hemsida24, berättar i vår marknadsrapport att en sådan möjlighet minskar sjukfrånvaron:


– Ett bra exempel är när man själv har varit sjuk och inte vill smitta kollegorna. Då kan man jobba hemifrån en eller två dagar innan man kommer tillbaka till kontoret.     

  

Kollegor som har långt till kontoret

Sverige växer - inte geografiskt, utan sett till befolkningen. Det innebär att allt fler arbetstagare kommer att få allt längre resväg till jobbet. Dessutom växer bilköerna, och i storstadsområdena verkar det svårt att få bukt på krånglande kommunikationer i lokal- och pendeltågstrafiken.

 

Resultatet? Anställda föredrar att jobba hemifrån eller på resande fot. Det är därmed ovidkommande att utreda på om företagets IT-miljö stöttar ett sådant arbetssätt. 

 

Sammanfattning

Generation Y, småbarnsföräldrar och anställda med långa resvägar. Det är tre tecken som tyder på att ni behöver se över er IT-miljö om ni vill ha nöjda medarbetare. Som grädden på moset kommer du, VD:n, också upptäcka huruvida era verktyg och rutiner stöttar ditt eget arbetssätt. Win-win!

 

Missa inte Tio företag berättar, en marknadsrapport där entreprenörer och VD:ar berättar om deras syn om IT och digitala verktyg.