Macforums blogg

Joakim Bank

Verksamhetschef på Macforum i Karlstad

29 May 2019 3 minuter

4 heta trender kring en mer mobil arbetsplats.

Idag krävs det att företag är mer flexibla än tidigare både när det gäller hur och när deras anställda kan jobba. Just flexibilitet och frihet har blivit allt viktigare för anställda vid valet av arbetsplats. Men mobilitet genererar även ökad produktivitet och effektivitet. Vad är det som trendar just nu när det kommer till en mer mobil arbetsplats? Det går jag igenom i det här blogginlägget. 

 

 

1. Molntjänster möjliggör flexibelt arbete

En molntjänst möjliggör lagring och hantering av till exempel program och data som en online-tjänst. All information kan alltså lagras i molnet och gör det möjligt för dina anställda att komma åt informationen oavsett var de befinner sig. Tack vare molntjänster ges dina medarbetare alltså möjligheten att kunna arbeta flexibelt och på språng. 

 

Ladda ner guiden om 3 områden som kan göras enklare med digitala verktyg och processer!

 

2. Mobilitet skapar nöjda medarbetare

Om dina medarbetare ges möjligheten att jobba mer mobilt blir deras vardagspussel enklare. För att de ska komma åt information oavsett var de befinner sig måste tekniken tillåta detta (till exempel genom att använda en molntjänst). Undersökningar visar att mobilitet ökar produktiviteten hos många anställda och gör de mångfaldiga gånger mer nöjda.

  

3. Millennials önskar mobilitet

I och med att millenials tar större plats på arbetsmarknaden är det viktigt att ha koll på vad de prioriterar och efterfrågar när de söker jobb. Även om det är svårt att dra alla över en kam, vill de ges möjligheten att styra sitt arbete på egen hand. De prioriterar att ha tid över för familj, vänner och andra fritidsintressen. En arbetsplats som är mobil och flexibel kommer därför locka denna generation och blir därför viktiga faktorer för företag att anamma.


4. Telefonen blir alltmer ett arbetsredskap

Allt fler löser sina arbetsuppgifter mer mobiltelefonen. Hemsida24:s VD Ludvig Granberg säger "Alla i företaget jobbar i laptops och har smartphones. Personligen gör jag många ärenden i telefonen, som till exempel svara på Slack-meddelanden."

 

Därför är det fullt rimligt att telefonen används därefter. Trenden är att släppa fri funktioner och appar i jobbmobilen för att dina medarbetare kan använda dem under och efter arbetstid. Utmaningen som då dock uppstår är att istället se till att just de appar som de använder följer säkerhetskraven.


Sammanfattning

Det blir vanligare att människor idag önskar att få vara på en arbetsplats som tillåter flexibilitet och frihet. För företag som vill bli en mer mobil arbetsplats innebär det att anpassa bland annat teknik och system och samtidigt lyssna på vad medarbetarna har att säga. I denna artikel har jag listat fyra trender kring mobila arbetsplatser.

 

Vill du ha tips på hur du stärker din organisation från grunden med hjälp av digitala verktyg och processer? Ladda ner vår guide!

 

New call-to-action