Macforums blogg

Joakim Bank

Verksamhetschef på Macforum i Karlstad

28 March 2019 6 minuter

7 skäl till hyra av IT-utrustning istället för att köpa den.

De senaste åren har det blivit vanligare att företag hyr sin IT-utrustning istället för att köpa den, men fortfarande är det många företag som köper den. I det här blogginlägget har vi därför listat sju starka skäl till att hyra den istället för att köpa.

 

Vem som äger utrustning som används på ett företag är sällan det viktigaste, varken för ledning eller medarbetare. Det som räknas är användandet av den. Dessutom är det svårt att blunda för de många och starka skälen till att hyra är ett riktigt bra alternativ när det är dags att förnya utrustningen.

Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om en av främsta fördelarna med att hyra sin IT-utrustning, nämligen att det är ett betydligt mer miljövänligt val än att köpa.  Andra skäl är mer kopplade till företagets lönsamhet och ekonomi, så läs vidare om du är intresserad av dem! 

Kontakta oss om du vill hyra IT-utrustning till företaget.

1) Ingen kontantinsats krävs

När du köper datorer, smartphones, läsplattor och dylikt krävs en kontantinsats vilket låser upp kapital i utrustning. Detta kapital tappar i värde när den tekniska utvecklingen framskrider. Genom att hyra IT-utrustning slipper du kontantinsatsen och får istället betala en fast månadsavgift. Kostnaden anpassas dessutom till hyresperioden som oftast är 12 eller 36 månader. Det gör att du inte behöver lägga ut stora summor på en gång till skillnad från när du köper kontant.


2) Möjlighet till att nyttja bankens kreditutrymme till andra investeringar

Ett hyresavtal är en förmånlig lösning på flera sätt. Hyresupplägget inkräktar inte på företagets övriga krediter, binder inte upp kapital och kostnad för hyran är skattemässigt avdragsgillt samma år.

 

Att ett företag med jämna mellanrum behöver göra en del investeringar är inte så konstigt. Ibland kan det dessutom vara så att det dyker upp oväntade kostnader som gör att planeringen spricker och det blir lite tuffare att få ihop ekonomin. Men eftersom ett hyresavtal inte inkräktar på företagets övriga krediter möjliggör det för företaget att nyttja bankens kreditutrymme till andra investeringar som företaget behöver göra. Du kan göra annat för pengarna, till exempel sälj- eller marknadsföringskampanjer som skapar tillväxt. 

3) Enklare administration och överblick

När du köper din utrustning är det inte helt ovanligt att du behöver handla av flera leverantörer för att få ihop all utrustning du behöver. Det innebär ett flertal kvitton och/eller fakturor att hålla koll på. Något som inte bara är krångligt utan också onödigt. Genom att istället hyra din IT-utrustning får du en tydligare överblick över kostnaderna eftersom du har allting “under ett och samma tak”. Allt på en och samma faktura. Voilá! Bättre överblick och betydligt mindre tid på administration.

 

4) Bibehållen likviditet och soliditet

Att hyra gör det enklare att planera för budget och likviditet eftersom du redan i förväg har full koll på hyresavgiften för hela perioden. På så vis kan du bibehålla likviditeten och soliditeten under hela hyresperioden. Detta gör att du får ett bättre ekonomisk flöde och slipper risken för oväntade skulder kopplat till IT-utrustningen. 

5) Möjlighet att förändra utrustningen vid behov

Att hyra är en flexibel lösning eftersom du under hyresperioden har möjlighet att byta ut eller uppgradera din utrustning vid behov. Det säkerställer att du alltid har tillgång till den senaste tekniken, vilket idag är viktigt av flera anledningar. Den eliminerar inte bara vanliga tidstjuvar och effektiviserar arbetet,  tekniken hjälper er även att bli en attraktivare arbetsplats.

 

6) Nyttjad andrahandsvärde

Utrustningen som ni väljer att hyra har fortfarande ett värde även efter några år. Detta går att nyttja på två sätt: 

Alternativ 1: Ni får det framtida andrahandsvärdet i rabatt från början och tar ett kortare avtal.

Alternativ 2: Ni väljer ett avtal på 36 månader och har då en större flexibilitet (hög/låg arbetsbelastning, produktlanseringar, och så vidare) att byta när det passar just ert företag.   

 

7) Bra försäkring till lägre självrisk

När man köper IT-utrustning är det vanligtvis förknippad med hög självrisk. Genom att hyra datorerna och resten av utrustningen minskar ni självrisken markant. 

 

Sammanfattning

Det blir allt vanligare att företag hyr sin IT-utrustning istället för att köpa den, vilket vi på Macforum är väldigt glada för. Inte bara är det ett bättre val för miljön, utan också för att det sparar tid och pengar för företag. Ett hyresavtal binder nämligen inte upp kapital på samma sätt som ett kontantköp, vilket gör att företaget kan nyttja bankens krediter på andra investeringar. Det ger även en tydligare överblick över kostnaderna och kräver mindre tid på administrativt arbete.

 

New call-to-action