Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

22 June 2021 8 minuter

7 tips för att skilja på privat- och arbetsliv vid distansarbete

Många som jobbar på distans i dagens digitala samhälle är mer eller mindre alltid tillgängliga via chattkanaler eller andra digitala forum. Det gör att gränserna mellan jobb och privatliv hela tiden tunnas ut och det är lätt hänt att man jobbar mer än vad man egentligen “ska” eller förväntas göra. I det här blogginlägget delar vi med oss av sju tips på hur du kan göra för att skilja mellan jobb och privatliv online.

 

Det senaste året har gjort att allt fler företag, framför allt kontorsbaserade, har omvärderat sin syn på distansarbete. Många av de verksamheter som innan pandemin kände sig tveksamma till att låta sina anställda arbeta hemifrån eller på distans har insett att det i många fall ändå fungerar bättre än förväntat. Det är givetvis högst individuellt, men på det stora hela så funkar det mesta att göra så  länge de anställda har tillgång till rätt arbetsverktyg och  med hjälp av bra och stabil internetuppkoppling.

Utvecklingen har däremot också inneburit att det är enklare än någonsin att bara “jobba lite extra” eller svara på ett kort meddelande från en kollega även utanför arbetstid, då jobbet i många fall nu finns lättillgängligt i miljöer där man vanligtvis spenderar sin lediga tid.

 

Utsuddade gränser mellan arbetsliv och privatliv

 

Även om ett mer flexibelt arbete ger många fördelar så kommer det även med vissa utmaningar. Under flera år har det pratats om att våra allt mer digitala liv har gjort att gränserna mellan jobb och privatliv har suddats ut mer och mer. Det har framför allt det senaste året blivit tydligt, när fler än någonsin har jobbat på distans, antingen i hemmet eller från sommarstugan. Vi är ständigt uppkopplade och i och med det mer eller mindre alltid tillgängliga. Idag är det även nästan mer regel än undantag att slänga iväg ett mail när du lämnar barnen på skolan, är på väg till en middag med vänner eller kanske till och med innan du går och lägger dig. Det är så många gör privat idag och det är så vi i allt större utsträckning även har börjat jobba.

Men, att vi jobbar på distans och i många fall har mer flexibla arbetstider innebär inte automatiskt att vi måste vara ständigt tillgängliga, även om det kan kännas så ibland. För att lyckas få en bra balans mellan privat- och arbetsliv och för att kunna må så bra som möjligt, är det viktigt att vi lär oss att koppla bort jobbet när vi faktiskt inte ska eller måste jobba.

 

Våra 7 bästa tips för att koppla bort jobbet på fritiden.

 

Det ska understrykas att en del trivs med att alltid vara tillgängliga och ser inget direkt problem med att jobba då och då på sin “lediga” tid, vilket såklart inte är något fel i sig. Dessa tips riktar sig därför främst till dig som känner att det är svårt att koppla bort jobbet och ofta känner att du nästan alltid måste vara tillgänglig. Här kommer lite konkreta tips och inspiration för att hjälpa dig att hitta en bättre balans mellan jobb och privatliv.

  1. Om din arbetsplats inte har en uttalad policy för det här, stäm av arbetstiden med din närmsta chef. Låt säga att ni bestämmer att du “ska” jobba mellan 8-17, då kan du med gott samvete koppla bort jobbet efter det. OBS! Om du vill ha mer flexibilitet är det viktigt att bestämma hur det upplägget ska se ut och när du förväntas vara tillgänglig.

  2. Motivera för dig själv varför du vill koppla bort jobbet. Ha det uppskrivet på en lapp eller i telefonen och titta på det när en kollega frågar dig något efter arbetstid. Det är lätt att ryckas med, men bara för att dina kollegor arbetar på kvällar eller helger så behöver inte du göra det.

  3. Om du arbetar på distans och arbetsdagen är slut - stäng (och kanske även lås) dörren till hemmakontoret om du har något eller plocka bort datorn och andra arbetsrelaterade saker som ligger framme. På det här sättet håller du jobbet undangömt på din fritid och slipper bli påmind om det när du faktiskt är ledig.

  4. Om du har en kombinerad jobb- och privattelefon kan det vara bra att ange vilka tider man är tillgänglig på. Det kan du bland annat göra om ditt jobb använder en smart telefonväxel. Här kan du enkelt separera arbetsliv och privatliv, då du endast möjliggör för inkommande arbetsrelaterade samtal genom att ange i appen vilken tid du vill nås på ditt jobbnummer. Att även inaktivera eller stänga av ljudet på notiser på de arbetsrelaterade apparna du har på din iPhone kan vara bra om du inte vill att det ska plinga i din telefonen även efter arbetstid.

  5. Gör en To Do-lista, gärna en eller flera dagar i förväg. Listan hjälper dig att enklare fokusera när du faktiskt jobbar och ger dig mer kontroll över dina arbetsuppgifter.

  6. Försök att inte ha kvar de mest krävande arbetsuppgifterna, eller delar av dem, till slutet av dagen. Dels för att du inte ska riskera att bli kvar på jobbet längre än planerat, dels för att du inte ska riskera att stänga ner jobbdagen med känslan av att du inte “hann bli klar”.

  7. Skapa en efter-jobbet-ritual så att du tydligt markerar för dig själv att arbetsdagen är slut. Det här kan innebära allt ifrån att städa av din arbetsplats, till att sätta igång favoritspellistan i dina hörlurar - låt den stunden vara övergången mellan arbete och fritid.

Ge dina medarbetare rätt förutsättningar för ett bra distansarbete 

 

Distansarbete fungerar bra för vissa och för andra inte alls. Det är därför viktigt att det finns en kultur i organisationen som värnar om medarbetarnas hälsa och välmående, likväl som att det finns rätt teknik på plats för att underlätta arbetet. Vi på Macforum erbjuder lösningar och tjänster för att ge medarbetare bättre förutsättningar både på traditionella arbetsplatser och kontor, samt för mer mobila arbetsplatser för att underlätta i distansarbetet.

Har du frågor eller funderingar om hur vi kan hjälpa ditt företag att skapa bättre förutsättningar för arbetsplatsen? Tveka då inte att höra av dig till våra företagsrådgivare!    

New call-to-action