Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

13 December 2022 12 minuter

Allt du behöver veta om Mac-modeller med Apple-chip

Den ständiga kampen mellan Mac och PC. Apple imponerar med prestandan i sina datorer, samtidigt som PC-leverantörer lovordar sina produkter med högsta prestanda och grafik. Men, för den teknikintresserade är det dock nästintill omöjligt att jämföra PC med Mac-datorer med Apples egna chip med otrolig prestanda, fantastisk batteritid och alla portar som behövs. Vi har tagit ett snack med Macforums butikschef i Borås, Erik Molarin och sammanställt en Q&A med allt du behöver veta om Mac och Apple-chipen.

 

Helhetsupplevelsen – en stor skillnad mellan Mac och PC

 

Försäljningen av PC kännetecknas av skyltar med tekniska specifikationer. För gemene man  kan det här vara ett stort problem och irritationsmoment – vad är till exempel den faktiska skillnaden mellan Intels i9-9900K och i9-9900? För den tekniskt kunnige är skillnaden uppenbar, att K-varianten är olåst och går att klocka via BIOS på en PC, men det är absolut inte något som är allmänt känt. Det här gör att konsumenter som är intresserade av PC tvingas bli experter på de olika delarnas betydelse och på egen hand lista ut vad som behövs för en bra helhetsupplevelse av en dator. 

Värt att komma ihåg är även att om du köper en PC-laptop med tydliga och bra specifikationer så beskrivs sällan exempelvis byggkvalitet på chassi, tangentbord, trackpad och skärmen – delar som ofta är viktiga för helhetsupplevelsen av en dator. Rent krasst kan det här resultera i att datorn överlag är tillfredsställande i programmen du använder, men tangentbordet eller skärmkvalitén drar ner betyget, vilket i sin tur leder till att du kommer vilja köpa andra produkter för att komplettera din dator så att den blir så bra som du vill ha den. 

 

Apples syn på marknadsföring och försäljning av Mac-datorer är tvärtom. Här använder Apple produktbeskrivningar som inte innehåller allt för avancerad och detaljerad teknik, utan istället enklare varianter som är lättare att förstå, utan stor teknisk kunskap om detaljer. Det är till exempel inte så vanligt att man hör en person prata om processorn i en iPhone, utan Apple har istället valt att prata i termer som "är produkten tillfredställande" eller "produkten motsvarar förväntningarna". Det här kan verka simpelt, men i många fall gör det här att Mac och andra Apple-produkter blir mer lättillgängliga för en köpare. 

Spana in vår checklista – den hjälper dig i valet Mac eller PC till företaget! 

 

Q&A – Mac med Apple-chip 

 

Som du säkert redan vet – vi älskar Mac och Apple. Därför, för att göra det ännu tydligare för dig vad en Mac med Apple-chip innebär, har vi pratat med Macforums butikschef i Borås, Erik Molarin. Vi har ställt honom vanligt förekommande frågor många vill ha svar på när de står inför en investering av Mac till företaget. 


Vad är prestanda per watt och varför spelar det roll?

 

Med prestanda per watt menas den prestanda ett chip kan leverera vid en given mängd effekt. Med Apple-chipet levereras fantastisk prestanda, trots den låga strömförbrukningen. Det här ger bland annat användare av en bärbar Mac den längsta batteritiden någonsin. Du som användare upplever alltid samma prestanda oavsett om din dator drivs av batteriet eller är ansluten till ett eluttag. 

Vad betyder "enhetligt minne" och hur ser minnesutrymmet ut i Mac? 


Alla nya Mac-modeller använder sig av Apples enhetliga minnesarkitektur. Det enhetliga minnet är inbyggt och kan därför inte uppgraderas i efterhand. Du har dock en mängd olika systemminnesalternativ för att tillgodose dina behov. Den här typen av minne förenar den höga bandbredden med det låga latensminnet i en och samma pool. All teknik i
SoC kan då komma åt samma data utan att kopiera mellan olika pooler av minnet. Tack vare det här får du därför en förbättrad prestanda och en mycket bättre energieffektivitet.

Vad är en mediemotor och varför är den viktig?


Mac har en inbyggd mediemotor i SoC som är designad för att stödja videokodning och avkodning i H.264- och HEVC-codec. Mediemotorn arbetar för att ge en lågeffektuppspelning av videoinnehåll i strömmande appar, samt för lågeffektkodning av video i FaceTime och videokonferensappar. Det här bidrar också till den fantastiska batteritiden på alla bärbara Macar.
 

Är det enkelt att överföra innehåll från en äldre Mac?

 

Ja, du kan använda "Flyttassistenten" för att enkelt överföra ditt innehåll till en ny Mac oavsett om den har ett Apple-chip eller en äldre variant av processor från Intel. Du kan också använda Time Machine för att säkerhetskopiera dina system, precis på samma sätt som med tidigare Mac-modeller innehållande Intel-processorer. Med hjälp av macOS Big Sur eller senare, säkerhetskopierar Time Machine användarinnehåll vilket gör att återställningsprocessen nu är ännu enklare. 

Vill du ha vår hjälp med att flytta data mellan två datorer har vi tjänster för dataflytt! 

Kan jag ansluta mer än en extern bildskärm?


På Mac-modeller med M1-chipet kan du ansluta upp till en extern skärm åt gången, med undantag för Mac Mini som stöder upp till två skärmar samtidigt (HDMI-porten och en Thunderbolt-port).
 Det samma gäller modeller med M2-chippet. Mac-modeller med M1 Pro stödjer upp till två externa skärmar med Thunderbolt -portar, vilket gör att användare får ännu fler pixlar än de får på Mac Mini. Användare kan också ansluta två skärmar med en Thunderbolt-port och HDMI-porten på modeller med M1 Pro. Modeller med M1 Max stödjer upp till fyra externa skärmar genom de tre Thunderbolt 4-portarna och HDMI-porten. Och slutligen, Mac Studio, Apples relativt nya, stationära dator som hjälper dig skapa din drömstudio, stödjer upp till 5 skärmar .

Är appar för Mac-modeller med Apple-chip uppdaterade?


Det finns över 10 000-tals universella appar och plug-ins tillgängliga för Mac med Apple-chip och med den senaste versionen av macOS är apparna snabbare än någonsin.
Användarnas favoritappar, som Microsoft Office, Adobe Premiere Pro och Illustrator, körs även på Mac med Apple-chip. Appar som ännu inte är optimerade körs med Rosetta 2, inklusive appar med plug-ins. Det ska också nämnas att Apple arbetar tätt med utvecklare för att uppdatera ännu fler appar för Mac-modeller med Apple-chip. 

Vad är Rosetta 2 och är Pro-appar med Rosetta 2 lika snabba som de med Intel-processor?


Kort förklarat är Rosetta 2 en så kallad “översättare” som tar en applikation som endast är gjord för Intel och översätter de instruktioner som finns i programmet så att Apple-chipet kan förstå dessa. Det här sker i bakgrunden medan önskad app är öppen. Dock så innebär det här som sagt en viss prestandaförlust, eftersom varje instruktion behöver översättas. Syftet med Rosetta 2 är inte att det ska vara en permanent lösning, utan en lösning som Apple erbjuder för att alla snabbare ska kunna hänga med i bytet som Apple har gjort – både som användare och utvecklare. 


Man kan också kalla en sån här typ av lösning för “emulering” (simulering). Men, det är viktigt att förtydliga att tyngden läggs på att flertalet tester som finns publikt visar om och om igen hur kraftfull Rosetta 2 är och hur lite prestanda som faktiskt går förlorad. Så, till och med här har Apple utvecklat en fantastisk lösning för övergången till deras Apple Silicon. 

Prestandan liknar i allmänhet Intel-baserade modeller och vissa grafikintensiva appar kan prestera bättre tack vare en kombination av Metal och grafikkraften i Apple-chipen. Dock blir behovet av Rosetta mindre och mindre ju fler utvecklare som skriver om sina applikationer så att de är anpassade till Apples chip.

Kan jag köra Windows på Mac-modeller med Apple-chip?


Nej, Mac-modeller med Apple-chip stöder inte Windows native (via Bootcamp) . Däremot kan man installera Windows genom till exempel Parallells Desktop.
De populära Microsoft Office-apparna som många använder är helt optimerade för Apple-silikon, som bland annat Word, Excel, Skype, OneNote och Outlook och alla dessa appar är tillgängliga i Mac App Store. 

Är iPhone- och iPad-appar på Mac detsamma som Mac Catalyst-appar?


Mac 
Catalyst-appar är endast till för Mac, något som utvecklare bygger för att fungera på modeller med antingen Intel-processor eller M1 eller M2-chip. Mac-modeller med M1 eller M2-chip kan köra omodifierade iPhone- och iPad-appar.
 

Apple-chipet suddar ut gränserna mellan macOS och iOS

 

Ja, Apple-chipet är fantastiskt. Chipet har dessutom öppnat dörrarna för att kunna köra iOS-applikationer direkt på din nya Mac. Dock fungerar inte alla iOS-appar ännu, men utbudet utökas hela tiden. Apple har dessutom optimerat hårdvaran för Apples ekosystem och app-utbud. Genom att starta Appstore och söka på önskad app får du information om huruvida den kan installeras på din nya dator eller inte.

Beslutet att utveckla och leverera egna lösningar för datorer resulterar i en prestanda som vi inte har sett på bärbara datorer tidigare. Tack vare att Apple utvecklar det här själva kan de skapa en fantastisk integration mellan hårdvara och mjukvara som resulterar i otroligt snabba beräkningar – både i SingleCore (Starta appar, öppna filer) till MultiCore (färdigställa filmer, ha flera olika appar igång samtidigt, simultanförmåga).

 

 

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan