Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

9 November 2021 8 minuter

Allt du behöver veta om Mac-modeller med M1-chip.

I oktober lanserade Apple sina nya MacBook Pro-modeller och hela MacBook Pro-serien är nu laddad med Apples M1-chip som tar bärbara datorer till en helt ny nivå. Modellerna på 14- och 16 tum med M1 Pro och M1 Max har otrolig prestanda, fantastisk batteritid och alla portar du behöver, plus en fantastisk Liquid Retina XDR-skärm och ett förbättrat ljudsystem. Vi har tagit ett snack med Macforums butikschef i Borås, Erik Molarin, och sammanställt en Q&A med allt du behöver veta om Mac-modellerna med M1-chip! 

 

Vad är prestanda per watt och varför spelar det roll?

 

Med prestanda per watt menas den prestanda ett chip kan leverera vid en given mängd effekt. Med M1-chipet levereras fantastisk prestanda trots den låga strömförbrukningen och användaren får den längsta batteritiden någonsin för en Mac (upp till 18 timmars batteritid på MacBook Air, 20 timmar på 13-tums MacBook Pro och 21 timmar på 16-tums MacBook Pro). Du som användare upplever samma prestanda oavsett om datorn drivs av batteriet eller är ansluten till ett eluttag. 

 

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss berätta mer.

 

Vad betyder "enhetligt minne" och hur ser minnesutrymmet ut i Mac? 


M1-serien använder sig av Apples enhetliga minnesarkitektur. Det enhetliga minnet är inbyggt och kan därför inte uppgraderas i efterhand. Du har dock en mängd olika systemminnesalternativ för att tillgodose dina behov. Den här typen av minne förenar den höga bandbredden med det låga latensminnet i en och samma pool. All teknik i
SoC kan då komma åt samma data utan att kopiera mellan olika pooler av minnet. 

M1 Pro levererar enhetlig minnesbandbredd upp tll 200 GB/s, nästan tre gånger minnesbandbredden för M1. M1 Max-modeller levererar upp till 400 GB/s bandbredd, vilket är upp till 6 gånger mer än M1 och två gånger mer än M1 Pro. MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac Mini innehåller M1-chipet och erbjuder upp till 16GB enhetligt minne. 14- och 16-tums MacBook Pro kan konfigureras upp till 32GB med M1 Pro, och ända upp till 64GB med M1 Max. Tack vare det här får du därför en förbättrad prestanda och en mycket bättre energieffektivitet.

 

Vad är en mediemotor och varför är den viktig?


M1 har en inbyggd mediemotor i SoC som är designad för att stödja videokodning och avkodning i H.264- och HEVC-codec. Mediemotorn arbetar för att ge en lågeffektuppspelning av videoinnehåll i strömmande appar, samt för lågeffektkodning av video i FaceTime och videokonferensappar. Det här bidrar också till den fantastiska batteritiden på alla M1-modeller.
 

 

I M1 Pro och M1 Max finns också utökade funktioner med stöd för kodning och avkodning av ProRes-bilder. Det här gör att användaren enkelt kan spela upp flera 4K och 8K ProRes-strömmar, samtidigt som CPU och GPU förblir lediga för till exempel färg- och effektbehandling. M1 Pro kan stödja upp till 20 strömmar av 4K ProRes och upp till 4 strömmar med 8K ProRes-bilder. M1 Max stödjer upp till 30 strömmar 4K ProRes och sju strömmar av 8K ProRes videouppspelning. 

 

Är det enkelt att överföra innehåll från min nuvarande Mac?

 

Ja, du kan använda "Flyttassistenten" för att enkelt överföra ditt innehåll till en Mac-modell med M1. Du kan också använda Time Machine för att säkerhetskopiera dina system, precis på samma sätt som med tidigare Mac-modeller innehållande Intel-processorer. Med hjälp av macOS Big Sur eller senare, säkerhetskopierar Time Machine användarinnehåll vilket gör att återställningsprocessen nu är ännu enklare. 

Har M1 Pro- och M1 Max-chipen färre effektivitetskärnor än M1?


Ja, det stämmer, men det vägs upp med hjälp av flera prestandakärnor. Det innebär att Pro och Max-användare erbjuds den bästa möjliga prestandan och batteritiden ändå.
 

 

Stödjer Mac-modeller med M1, M1 Pro eller M1 Max Thunderbolt och USB 4?


USB-C-portarna i MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac Mini innehållande M1 stödjer Thunderbolt och USB 4.
 14-tums och 16-tums MacBook Pro-modellerna stödjer Thunderbolt 4 med dataöverföring på upp till 40 GB/s. Här kan användare också ansluta externa skärmar. 

 

Stödjer Mac-modeller med M1 eGPU?


Nej, Mac-modeller med Apple
-silikon stöder inte eGPU:er. Men, genom M1 Pro och M1 Max levereras ändå den högsta prestandan vid krävande arbetsflöden, samt stöd för den mest krävande och intensiva grafiken.

Kan jag ansluta mer än en extern bildskärm till M1-modeller?


På Mac-modeller med M1-chipet kan du ansluta upp till en extern skärm åt gången, med undantag för Mac Mini som stöder upp till två skärmar samtidigt (HDMI-porten och en Thunderbolt-port).
 Mac-modeller med M1 Pro stödjer upp till två externa skärmar med Thunderbolt -portar, vilket gör att användare får ännu fler pixlar än de får på Mac Mini. Användare kan också ansluta två skärmar med en Thunderbolt-port och HDMI-porten på modeller med M1 Pro. Modeller med M1 Max kan stödja upp till fyra externa skärmar genom de tre Thunderbolt 4-portarna och HDMI-porten.

 

Har utvecklare uppdaterat appar för Mac-modeller med Apple-silikon?


Det finns över 10 000 universella appar och plug-ins tillgängliga för Apple-silikon och med M1-chipen och macOS Monterey är apparna snabbare än någonsin.
Användarnas favoritappar, som Microsoft Office, Adobe Premiere Pro och Illustrator, körs även på Mac med Apple-silikon. Appar som ännu inte är optimerade körs med Rosetta 2, inklusive appar med plug-ins. Det ska också nämnas att Apple arbetar tätt med utvecklare för att uppdatera ännu fler appar för Mac-modeller med M1-chip. 

 

Vad är Rosetta 2 och är Pro-appar med Rosetta 2 lika snabba som de med Intel-processor?


Rosetta
2 är tekniken i macOS som gör att befintliga Intel-appar som ännu inte har uppgraderats till Universal kan köras sömlöst på Mac-modeller med M1-kretsfamiljen.
Prestandan liknar i allmänhet Intel-baserade modeller, och vissa grafikintensiva appar kan prestera bättre tack vare en kombination av Metal och grafikkraften i M1-chipen. 

 

Kan jag köra Windows på Mac-modeller med M1-chip?


Nej, Mac-modeller med M1-chip stöder inte Windows native. Däremot kan man installera Windows genom till exempel Parallells Desktop.
De populära Microsoft Office-apparna som många använder är helt optimerade för Apple-silikon, som bland annat Word, Excel, Skype, OneNote och Outlook och alla dessa appar är tillgängliga i Mac App Store. 

 

Är iPhone- och iPad-appar på Mac detsamma som Mac Catalyst-appar?


Mac 
Catalyst-appar är endast till för Mac, något som utvecklare bygger för att fungera på modeller med antingen Intel-processor eller M1-chip. Mac-modeller med M1 kan köra omodifierade iPhone- och iPad-appar.
 

 

 

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan