Macforums blogg

Petri Tuori

Supporttekniker på Macforum

19 January 2021 4 minuter

Så vet du om en app är optimerad för Apple M1

Under hösten 2020 lanserade Apple ett flertal nya produkter försedda med deras eget chip - Apple M1. Det här ger en helt annan dimension till deras produkter, till exempel sett till prestanda och grafik. Men än så länge är inte alla appar optimerade för att vara kompatibla med M1. I den här artikeln går jag igenom hur du enkelt och snabbt tar reda på om apparna du kör är Intelbaserade eller körs via Apple M1. 

 

Kontakta våra företagsrådgivare


macOS Systemrapport.

i macOS kan du relativt enkelt lokalisera om en viss app du använder är Intelbaserad eller körs som Apple M1 SoC. Om du håller ner CMD (kringla) och därefter klickar på AppleLogo i övre vänstra hörnet så ska alternativet "Systeminformation" dyka upp. Klicka vidare till denna och leta sedan på vänster sida upp en rubrik som heter "Appar". Under ytterligare en rubrik - "Kategori" hittar du sedan typ och där hittar du information om hur appen körs. En sak som dock är värd att nämna är att det här inte visas korrekt om du idag arbetar på en dator som är Intelbaserad, utan ovan är främst ett sätt för dig som har en Apple M1-dator och vill ta reda på om hur en specifik app körs idag. 

Under samma ställe kan du även se om du har äldre appar på din dator installerade som inte längre fungerar. Dessa hittar du samlade på vänster sida under alternativ "Äldre programvara". 


macOS_Systeminformation_Appar

 

Finder - Mer information.

Det går även att ta reda på liknande information via Finder och Appar (appar heter program i tidigare macOS). Där kan du högerklicka på önskad app och välja "Mer information". Välj sedan underrubriken "Allmänt" och "Typ", där kan du se om appen du använder körs via Intel eller Apple M1. Tänk bara på att om du har en äldre dator som använder sig av en Intelprocessor så kan informationen vara missvisande. Men precis som via macOS Systemrapport ovan så är även det här ett smidigt sätt för dig som använder en Apple M1-dator om apparna är optimerade för din dator eller inte. 

 

macOS_Finder_MerInformation

 


Appförslag - iMazing.

Det finns även en enkel och fiffig gratisapp som heter iMazing, som på ett enklare och mer grafiskt sätt visar önskad information om din App - det vill säga om den körs som Apple M1(ARM64) eller om den använder Intel via Rosetta.


macOS_iMazing_App



Finns det någon hemsida som samlar fakta om appar?

Absolut! Det här är nog det bästa alternativet enligt oss, då en hemsida visar allting tydligare och mer informativt. Den här hemsidan samlar all information som finns tillgänglig idag för de populäraste apparna i macOS ekosystem. Ta gärna en titt här och se om din App stödjer Apple M1

 

Jag hoppas att den här miniguiden gav dig nyttig information och även besvarade vissa eventuella frågor kring om dina appar är optimerade för Apple M1 eller inte. Om du vill veta mer om Apple M1 och det senaste från Apple, så kontakta oss! Vi hjälper gärna till och bollar funderingar, frågor eller utmaningar. 


New call-to-action