Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

9 September 2022 11 minuter

Nyheter från Apple 2022

Nyligen gick årets största Apple-event "Far Out" av stapeln och som vanligt ryktades det en hel del om nya produkter. Och, självklart presenterades bland annat iPhone 14, Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra och AirPods Pro 2 – vassare och mer avancerade än sina föregångare, men även så mycket mer. I den här artikeln summerar vi höjdpunkterna från eventet och delar med oss av Apples nya produkter.

 

Apple "Far Out", september 2022 är nu en del av historien och eventet var fullspäckat med spännande nyheter. Under eventet presenterades bland annat uppdateringar och nya modeller av Apples flaggskepp iPhone, förbättrade AirPods och nya Apple Watch-modeller. Det presenterades även features, uppgraderingar och förbättrade mjukvarufunktioner som gör Apple-produkterna bättre än någonsin.

Här kan du se hela Apple-eventet "Far Out" från september 2022.

 

Så bra är nya iPhone 14 och iPhone 14 Plus

 

Äntligen är nya iPhone här med modellerna 14, 14 Plus, 14 Pro och 14 Pro Max! Apple levererar i en av sina viktigaste produkter mer utvecklade funktioner och komponenter än tidigare, allt för att användare ska kunna ta sitt smartphone-användande till nästa nivå. Så, vad är det allra viktigaste att veta om nya iPhone 14 och Plus? 

 • Precis som väntat – iPhone Mini ersätts med en Plus-modell, med lika stor skärm som på iPhone Pro Max.

 • Den absolut största nyheten på iPhone 14 och iPhone 14 Plus är uppgraderingen av kameran. Huvudkameran är uppgraderad med en ny sensor med större pixlar, nytt objektiv med bländare f/1,5 och optisk bildstabilisator. Det som också är nytt är att selfiekameran nu har en funktion för autofokus. Alla tre kamerorna använder sig även av Deep Fusion, av Apple kallat Photonic Engine, som ger cirka 2,5 gånger bättre prestanda i svagt ljus och snabbare och bättre fokusering i fotoläget jämfört med tidigare iPhone-kameror.

 • iPhone Plus är en större 6,7-tums enhet, i jämförelse med standardversionen på 6,1 tum. Den är dessutom utrustad med en Liquid Retina 1200-nit HDR-skärm med Dolby Vision-stöd.

 • Apple lanserade även nyheter för video. I videoläget Action Mode kombineras avancerad digital bildstabilisering och förbättrad beskärning för att reducera skakningar när du går eller springer medan du filmar. Videoläget får fartfyllda videoklipp att se mer stabila ut, utan att köpa till eller använda extra utrustning. Såklart stödjer videoläget även Dolby Vision HDR.

 • Batteritiden på iPhone 14 och iPhone 14 Plus är fortsatt klassledande. Apple utlovar ett batteri som räcker "hela dagen" med till exempel upp till 20 timmars videouppspelning eller 80 timmars ljuduppspelning.

 • Telefonerna har nu också ett nytt stöd för satellitkommunikation om olyckan är framme i områden utan mobiltäckning. Apple har den senaste tiden jobbat med flera partners för att ta fram ett system som gör det möjligt att skicka nödmeddelanden via satellit. Inom samma område presenterar även Apple ett stöd för krasch-detektering genom ny teknik, något som även finns i nya Apple Watch Series 8.
 

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max – för dig som vill ha ännu mer 

 

Tro det eller ej – iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max levde också upp till förväntningarna. Du som användare av Pro eller Pro Max kan förvänta dig samma funktioner och prestanda som tidigare (och som du kan läsa om gällande iPhone 14 och Plus), men med ännu fler utvecklade och marknadsledande funktioner och komponenter – utan tvekan företagets mest avancerade telefoner någonsin. 

 • Rent designmässigt ser telefonerna ut som sina föregångare, men något som skiljer sig är att sensorpanelen har ersatts av ett långsmalt fält på skärmen. Här har Apple utvecklat en helt ny funktion, en typ av centralstyrning och notiscenter, som kallas för Dynamic Island. Här ser du om någon app används, om kamera eller FaceTime är igång, vilken musik som spelas, om någon ringer dig eller om kompatibla appar vill visa info. Du slipper alltså lämna appen du använder, allt finns direkt i “ön”.

 • Apple meddelade även att det senaste chippet A16 Bionic endast ingår i Pro och Pro Max-modellerna. Pro-modellerna har dessutom tillverkats med en ny 4-nanometersprocess som är 40 % snabbare än A15 Bionic och har 50 % högre bandbredd. Och, telefonens display lyser nu även upp till dubbelt så starkt i solljus och har ett ännu bättre skydd mot att gå sönder eller spricka.

 • Pro och Pro Max har även de utrustats med bättre kameror. Tre kameror på baksidan och ny huvudkamera med en upplösning på 48 megapixel och kvadruppelpixlar, en klar förbättring mot föregångarna. Det här bidrar till en mycket bättre ljuskänslighet och mindre brus. Ett nytt alternativ är också att kameran kan beskära bilden bättre och få centrala delar i full upplösning. Det här gör att du kan få två gångers förstoring i 12 megapixel med 4 gånger högre upplösning i ProRAW. Kort och gott – iPhone 14-modellerna tar kamerafunktionen till en helt oslagbar nivå.

 

Trotjänaren Apple Watch Series 8


Under eventet riktades även stort fokus på en annan av Apples ledande produkter – nämligen Apple Watch Series 8 och nykomligen Apple Watch Ultra. Apples smartklocka är marknadsledande och är utsedd till nummer ett hela sju år i rad. Series 8 är utrustad med förbättringar som till exempel kroppstemperatursensor, Crash Detection och bättre batteritid.

Designen är i stort sett samma som sin föregångare, men har många förbättrade funktioner, samt att Apple har satsat på att göra klockan ännu mer funktionell och hållbar. Den numera sedvanliga Retina-skärmen är glasklar, med en förbättrad ljusstyrka och detaljerade urtavlor. Den är väldigt enkel att manövrera, trycka på, skriva och svepa, och den har plats för alla komplikationer som du behöver.

Apple Watch Ultra – en riktig game changer


Det nyaste tillskottet inom Apple Watch-serierna är Ultra-modellen. Klockan presenteras som en “smartklockornas SUV” – en Apple Watch med “extra allt”. Ultra är den mest robusta och mångsidiga Apple Watch någonsin, med en tålig titanboett, förbättrad precisions-GPS med två frekvenser, upp till 36 timmars batteritid och möjlighet till mobil uppkoppling. Klockan har även en Digital Crown och med hjälp av sidoknappen, som nu är ännu större, är lättare att använda även när du har på dig handskar. Men, Apple stoppar inte där. 

 • Uret kan bytas ut mot en kompass med plats för åtta applikationer. Wow!

 • Varför inte testa att ringa med klockan när du är ute på tur? När det blåser väljer adaptiva algoritmer den bästa mikrofonen för ljudet och maskininlärning filtrerar bort buller för att göra din röst så tydlig som möjligt.

 • Precis som iPhone 14 är Apple Watch Ultra utrustad med teknik för Crash Detection och satellitanrop när du är i behov av akut hjälp, men utan täckning.

 • Du som är sugen på ett Apple Watch Ultra kan välja mellan tre olika sorters armband, specialgjorda för idrottare och äventyrare som söker nya utmaningar.

 

Nya AirPods Pro 2 – Apples bästa hörlurar någonsin

 

Sist men absolut inte minst vill vi också lyfta fram de nya AirPods Pro 2. Pro-lurarna har byggts om för att skapa en bättre ljudupplevelse än tidigare, med förbättrad aktiv brusreducering och adaptiv transparens för att filtrera bort mer ljud utifrån. Lurarna är nu också utrustade med en touch-kontroll där du kan svepa för att justera volymen, istället för att använda din Apple-enhet. Dessutom tar batteritiden ett rejält kliv framåt – en laddning kan räcka upp till 6 timmar.

 • Det allra mest spännande är att hörlurarna har utrustats med Apples nya H2-chip. Chippet ger lurarna en fantastisk ljudkvalitet, och tillsammans med det special­byggda högtalar­elementet och för­stärkaren blir ljudet mer levande och detaljrikt, och klarar av renare och klarare diskant, djup och bas.

 • Precis som tidigare parkopplar enkelt din Apple-enhet med dina AirPods. Du kan lyssna tillsammans med någon annan som också har AirPods, då ni båda kan ansluta till Apple-enheten. Perfekt när du är på kontoret och behöver ha ett möte där ni delar skärm.

 • Det är fortfarande lika smidigt att växla mellan Apple-enheter med Automatisk Växling, vilket gör att ljudet följer med dig sömlöst mellan iPhone, Apple Watch, iPad, Mac och Apple TV. Du kan ta ett samtal på din iPhone medan du spelar musik på din Mac – utan att behöva byta enhet. Även det här passar perfekt när du jobbar och behöver röra dig mellan olika platser på kontoret eller i hemmet. 

Prenumerera på vår blogg

 

Som ni märker är en hel del nya saker att sätta tänderna i! Vi är otroligt spända och ser så mycket fram emot vad de nya produkterna kan bidra med – både för privatpersoner och i jobbsammanhang. Om du är intresserad av liknande innehåll eller vill veta mer om Macforums och Apples tjänster och produkter – prenumerera på vår blogg! 

Prenumerera på bloggen