Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

24 January 2024 5 minuter

Apple silicon - Därför ska du lämna Intel-datorn bakom dig.

När Apple, efter hela sju år av rykten och spekulationer, i november 2020, bestämde sig för att äntligen helt gå ifrån Intel-processor i sina datorer och släppte de första datorerna med Apple silicon-chip, fanns det en hel del att önska från övriga i branschen. App-utvecklarna hängde inte helt och hållet med i brytpunkten utan fick jobba över både en och två kvällar för att komma i kapp. Som vanligt i ren Apple-manér var Apple självsäkra (med all rätt) och övriga branschen fick snällt följa efter. Apple Silicon-chippen var framtiden och snart var apputvecklare och tillbehörstillverkare ikapp. 

 

Nu har det som sagt gått lite drygt tre år sedan lanseringen av M1 och vi har marscherat vidare till både M2 och M3 sedan dess. Med varje Keynote utlovas häpnadsväckande prestanda, ”aldrig någonsin tidigare möjligt på en laptop” osv. Men vad betyder dessa pärlband av superlativ egentligen? Jag har tagit min Macforum-kollega Roine till hjälp för att reda ut och konkretisera prestandan samt ge oss en fingervisning i hur vi ska tänka ifall vi fortfarande inte uppgraderat från Intel till Apple silicon.

 

Vad var din initiala reaktion vid lanseringen av M1?

 

"Första reaktionen var jävlar vilken skillnad på dator och dator. Jag blev otroligt imponerad. Nu presenterades ett helt nytt sätt att göra saker. Innan Apple silicon krävdes fem komponenter för att göra jobbet, nu gör samma gubbe allt: lagring, minne, grafik, processor och maskininlärning. Dessutom ryms även säkerhetskretsarna i chippet. Jag fattade att det var en revolutionerande stor grej. Intel har haft marknaden sedan många år men Apple lyckades komma in och presentera något helt fantastiskt. Och snabbt gick det."

Hur upplevde du den första tiden efter lanseringen av Apple silicon?

 

"Det var ju längesedan nu, så svårt att komma ihåg. Jag upplevde inte att det var jobbigt. Det är rimligt vid en såpass stor förändring på marknaden att saker inte lirar direkt. Apple löste det snyggt med hjälp av konverteringsprogrammet Rosetta 2. Däremot vill jag minnas att vissa tillbehör som externa skärmar var ett problem. Det är såklart tråkigt när ens skärm plötsligt inte är kompatibel med datorn, men detta löste skärmtillverkarna relativt snabbt."

 

Hur upplevde du ökningen i prestanda mellan Intel och M1?

 

"Tekniken i M-serien gör att det blir ett rejält hopp - som att gå från moppe till motorcykel. Jag köpte själv en Mac mini M1 bara för att jag var så galet imponerad. Jag använder den som bruksdator hemma, tittar på film osv."

 

Och om du skulle beskriva prestandaökningen från M1 till dagens M3?

 

"För en vanlig bruksdator är skillnaden ca 10-15%. Det är framförallt beräkningstiden som blir snabbare och snabbare. Jag har många kunder som är kreatörer på olika sätt. De jobbar med tunga mediefiler, som foto och video. För dessa branscher är M3-serien helt oslagbar. Tid är pengar som man säger. Kan dessa kunder korta ner renderingstiden med 15% så har de tjänat in flera timmar i cost. Utöver dessa extrema branscher, gynnas alla av att gå över till Apple silicon, då de spelar i en helt annan liga."

 

Oavsett vilken bransch du jobbar i är det hög tid att lämna Intel-datorn bakom sig. Vi på Macforum erbjuder tjänsten inbyte och vi tar emot alla typer av enheter, även från andra varumärken än Apple. För ett företag som har många enheter att byta ut kan vi erbjuda smidig logistik som passar er och ni får dessutom rabatt på de enheter ni ersätter de gamla med. Kontakta Roine eller någon av hans kollegor för att ta reda på mer om inbyte.  

 

Inbytesvärde_exempel_blogg_M3

 

 

Kontakta vår företagsrådgivare.

Mer läsning

Till bloggen