Macforums blogg

Maja Lüppert

HR/Miljöansvarig på Macforum

29 June 2022 5 minuter

Apple Watch - en investering för hälsan

Vi tror att en arbetsgivare som bryr sig om sina medarbetare och deras hälsa och även investerar i den - mycket enklare kommer kunna behålla och motivera personalen. En så enkel sak som en smart klocka kan göra stor skillnad i vardagen när det kommer till medarbetarens hälsa. Den kan till och med rädda liv.

 

Smarta funktioner i Apple Watch som är bra för hälsan 

Minns ni trenden med träning, ibland gemensam, på arbetstid? Även om den trenden kanske har avtagit något då många nu för tiden arbetar i hybrida roller, så finns det undersökningar som visar att sjukskrivningar minskar, anställda mår bättre och produktiviteten ökar vid rörelse. 

Har man inte möjlighet att träna regelbundet tycker jag att utrustning som övervakar hälsan och motiverar till mer rörelse är en bra tanke. Och inte bara då - de positiva effekterna kommer att bli långvariga, speciellt om ni tar hjälp av en Apple Watch. 

Sömnspårning


Det är skönt att sova, det är de allra flesta överens om. Men det är också viktigt för hälsan. Återhämtningen blir mycket effektivare, man vaknar utvilad och kan klara stressiga situationer på jobbet mycket bättre.  En Apple Watch mäter hur mycket användaren sover och hur bra sömnkvaliteten är (till exempel djupsömn/REM-sömn).


Aktivitet


Säg den arbetsplats som inte haft en stegmätartävling bland sina anställda. Rörelse är A och O för ett hälsosamt liv, även i vardagen. Apple Watch mäter aktivitet, som sträcka och antal steg, och det är enkelt att sätta mål som motivation för ännu mer utveckling. Det går att följa dina trenders utveckling över tid. Jag tar till exempel ofta en promenad till affären istället för bilen för att nå mitt rörelsemål och stänga mina ringar. Att använda den som verktyg för att tävla med sina medarbetare kan vara både roligt och
motiverande, något vi på vissa avdelningar tillämpar hos oss på Macforum först främja rörelse och välmående. Givetvis helt frivilligt och prestigelöst. 


Syresättning i blodet

Blodets syremättnad är en viktig indikation på ditt allmänna välbefinnande. Det ger en fingervisning om hur väl din kropp tar upp syre och hur mycket syre som transporteras ut till cellerna. Den smarta sensorn och appen i Apple Watch Series 7 gör att du kan läsa av syrenivån i blodet när du vill, eller låta avläsningen pågå dag och natt i bakgrunden.


Hjärthälsa


Avvikande hög eller låg puls och oregelbunden hjärtrytm kan vara tecken på allvarliga hälsoproblem. Men många människor känner inte igen symtomen, vilket gör att de underliggande orsakerna inte alltid upptäcks i tid. Via Apple Watch kan du med hjälp av notiser i appen Puls få varningar vid avvikelser i hjärtrytmen, så att du kan vidta åtgärder och kontakta läkare. 


Falldetektering


Ifall någon av dina medarbetare är med om en allvarlig fallolycka (till exempel vid infarkt/stroke) kan Apple Watch Series 4 eller senare upptäcka det. Efter fallet knackar klockan på handleden, avger ett larm och visar en varning. Då kan den som bär klockan välja att ringa ett nödsamtal eller avvisa varningen genom att trycka på "Jag mår bra". Om klockan inte känner av några rörelser under en minut ringer den automatiskt ett nödsamtal.

Bullermätning


Många av oss vistas i bullriga nivåer lite för länge, och är i värsta fall inte medvetna om det. Det finns en app för Apple Watch som skickar en knacknotis om den som bär klockan spenderar för lång tid i för hög ljudvolym och riskerar att skada hörseln.

EKG

 

Genom att titta på ett elektrokardiogram (EKG) kan både läkare och patienter få reda på mer om ens hjärtrytm och leta efter oregelbundenheter. På så sätt skapas helhetskoll på hjärthälsan och eventuella störningar kan upptäckas tidigt och behandlas. EKG-appen i Apple Watch registrerar hjärtslag och rytm med hjälp av den elektriska hjärtsensorn. Sedan kontrollerar appen om det finns tecken på förmaksflimmer.

 

Blodsockerkoll


Är en av dina medarbetare diabetiker är detta en ovärderlig funktion. Apple Watch använder en app som kan övervaka blodsockernivåer. Själva klockan har ingen sensor för att övervaka nivåerna, utan samlar data från en annan enhet och visar den på klockan för säkerhet och övervakning dygnet runt.

 

Mindfullness


Behåll lugnet. Och dina planer. Du kan minska stressen genom att stanna upp och andas under dagen. Den nya funk­tionen Reflektera i appen Mindfulness hjälper dig att sätta mål och fokusera med en vacker animation.

Test: Vilken MacBook passar dig bäst i arbetet?