Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

29 April 2021 5 minuter

Apples engagemang för vår planet.

För snart ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om varför jag imponeras av Apples miljöengagemang. Nu är det dags igen. För några veckor sedan släppte Apple sin miljöutvecklingsrapport för 2021 där de tydligt visar att de ligger i framkant i kampen mot klimatförändringar. I det här inlägget tänkte jag därför lyfta några av de punkter som Apple jobbar med för att skydda vår planet. 

 

Fullständig koldioxidneutralitet vid år 2030

Apples mål om noll nettokoldioxidutsläpp till 2030 är något som verkligen är centralt i rapporten. De ska fortsätta minska sina koldioxidutsläpp och investerar i lösningar som rensar luften från koldioxid. Det innebär att allt som Apple gör, från produktdesign som ger låga koldioxidutsläpp till att återställa ekosystem, sammanlagt kommer att resultera i ett värde av noll klimatpåverkan år 2030. Här hittar du hela Apples rapport 2021 som PDF


Nya 24-tums iMac är ett av bevisen på det. Inte bara för att dess hölje är tillverkat i koldioxidsnålt aluminium, utan även för att de använder återvunnen plast, återvunnet tenn och återvunna sällsynta jordartsmetaller i framställande av produkten. 

 

Energieffektiva produkter

Apples miljöengagemang slutar inte när enheterna är hos dig som kund. Alla deras produkter är utformade för att vara energieffektiva. På så sätt använder du mindre energi vilket innebär mindre koldioxid i atmosfären.

 

Produkternas energiförbrukning utgör idag 19 procent av Appels koldioxidutsläpp och påverkar alla kunders koldioxidavtryck. Att utforma produkter som kräver mindre energi är ett av de främsta sätten de kan minska deras koldioxidavtryck på – även när de används.

 

Det nya M1-chippet som nu finns i flera av Apples produkter är utformat för att kunna utföra uppgifter så effektivt som möjligt med en enastående prestanda samtidigt som de använder avsevärt mycket mindre ström. M1-chipets prestanda per wattbehov minskade Mac minis totala koldioxidavtryck med upp till 34 procent.


Genom detta har Apple på 12 år har  minskat produkternas genomsnittliga energiförbrukning med över 70 procent. 

 


”Vi menar inte att vi har alla svaren. Däremot har vi mål som vi strävar efter och ett globalt nätverk med företag som har förbundit sig att göra det som är rätt för människor och för planeten.”

Lisa Jackson, vice VD Apple

 

 

Återvunna material

Många Apple-produkter använder återvunna material såsom aluminium, plast och tenn och flera produkter har material som kan återvinnas för att sedan användas i nya enheter. Allt material har testats noggrant för kvalitet och hållbarhet, för att ge dig en fantastisk enhet som även är bra för planeten. M1-chipets låga prestanda, tillsammans med deras arbete för att använda återvunna och koldioxidsnåla material, har exempelvis minskat koldioxidavtrycket för nya 24-tums iMac med omkring 20 procent jämfört med föregående generation.

 

Ansvarsfull paketering

Apple strävar också efter att eliminera plast från sina förpackningar vid år 2025. De ska även öka andelen återvunnet material och minska mängden förpackningsmaterial generellt.  Apple har sedan 2016 minskat användningen av plast i förpackningsmaterial med över 50 procent. Och alla pappersförpackningar är gjorda av återvunna och förnybara träfibrer.

 

De har under det senaste året också tagit beslut om att ta bort strömadaptrar från iPhone och Apple Watch samt EarPods från paketeringen med iPhone. Enligt Apple kommer det beslutet att spara 861 000 ton koppar, tenn och zink från onödig nedbrytning på jorden. Det här möjliggjorde även för tunnare och lättare förpackningar vilket innebär att till exempel 70 procent fler iPhones får plats per lastpall, vilket även det bidrar till att minska det totala koldioxidavtrycket.

 

Naturbaserade lösningar

Apple strävar själva efter att minska utsläppen så mycket som möjligt, men i vissa fall kan det inte undvikas. Därför samarbetar man med flera miljöorganisationer för att ta fram naturbaserade lösningar för koldioxidutsläpp när det behövs.

 

I rapporten passar man även på att uppmärksamma att de kommer att bidra med 200 miljoner dollar till Restore Fund, ett projekt som kommer att investera i skogsbruksprojekt för att ta bort kol från atmosfären. Alla dessa insatser tillsammans kommer att bidra till att binda koldioxid, återställa ekosystem och uppnå Apples mål om att vara koldioxidneutrala 2030.

 

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss ta ett snack!