Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

4 minuter

Därför imponeras jag av Apples miljöengagemang.

Man förvånas ju varje år hur vacker naturen är, speciellt så här års. Och visst vill vi alla att även våra barn och barnbarn ska få njuta av den? Jag återvinner, försöker handla närproducerat och promenerar så mycket det går. Därför känns det även bra att jobba på ett företag som säljer produkter och tjänster som är tillverkade på ett sätt så att vi lämnar världen i ett så bra skick som möjligt.

 

För några veckor sedan presenterade Apple sina senaste uppnådda delmål i strävan efter att bli ett så miljövänligt företag som möjligt. Nedan sammanfattar jag de punkter som jag tycker sticker ut mest och som jag verkligen imponeras av.

 

Minskade koldioxidutsläpp med 35 procent sedan 2015

Här räknas hundratals leverantörer och miljontals kunders enheter in. Apples alla anläggningar i hela världen drivs nu med 100 procent förnybar energi. Apple hjälper dessutom sin försörjningskedja att göra likadant.

 

Apple undvek brytning av cirka 29 000 ton tennmalm under 2019

Apple strävar efter att kunna tillverka produkter utan att belasta jorden. Även om detta låter omöjligt så är det Apples mål - och visst gör de framsteg. Genom att använda återvunnet tenn i Apple-enheter, bland annat till lödning av logikkortet i iPhone, undvek Apple brytning av cirka 29 000 ton tennmalm under 2019.

 

Roboten Daisy plockar isär 15 olika iPhone-modeller

Gamla Apple-produkter används för att tillverka nya. Aluminium från en återvunnen iPhone kan användas för att tillverka en Apple Watch. Och kobolt som återvunnits ur batteriet kan användas för att tillverka helt nya batterier. Allt detta sker med hjälp av roboten Daisy som kan plocka isär 15 olika iPhone-modeller. På så sätt kan Apple återvinna material som andra återvinningsföretag inte klarar och dessutom med mycket högre kvalitet.

 

Aluminiumhöljet till MacBook Air i hundra procent återvunnet aluminium

Material används och återanvänds effektivt. En del av utvecklingsarbetet på Apple går i riktning mot att producera produkter med återvunna och förnybara material. Ett exempel på detta är aluminiumhöljet till MacBook Air i hundra procent återvunnet aluminium (den mest populära iPaden och Apple Watch Series 5 bygger också på detta material). Ett annat exempel är träfibern i Apples förpackningar som kommer från hållbart förvaltade skogar.

 

Apple konstruerar produkter som ska hålla så länge som möjligt

Apples datorer, surplattor, mobiler och andra produkter ska hålla i många år. En Mac ska vara pålitlig i fem-sju år efter inköp.  Därför används tåliga material i tillverkningsprocessen, och mjukvaran backas upp av regelbundna OS-uppdateringar. Skulle något oförutsett inträffa finns ett brett nätverk med Apple-certifierade serviceverkstäder runt om i världen där vi på Macforum självklart ingår.

 

Sammanfattning

Man behöver inte vara någon miljöhjälte för att förstå att vägen till en bättre miljö börjar hos oss själva. De val vi gör i vardagen eller i jobbet, till exempel inköp av teknik, kan göra skillnad. Apple som varumärke och tillverkare har ett stort miljöengagemang, från minskade koldioxidutsläpp till återvunnet aluminium. Och skulle något gå sönder, kan du alltid vända dig till en certifierad reparatör, som här hos oss på Macforum.

 

Att hyra sin IT-utrustning är ytterligare ett bra miljöval. Låt oss berätta mer om detta i ett personligt möte!

 

Kostnadsfri rådgivning - kontakta oss!