Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

22 October 2021 8 minuter

Nya Macbook Pro-modeller från Apple med M1 Pro och M1 Max.

Den här veckan lanserade Apple nya MacBook Pro-modeller - en efterlängtad produktlansering som många har väntat på. De nya 14-tums och 16-tums MacBook Pro-modellerna levererar en riktig ”game changer”-prestanda med M1 Pro- och M1 Max-chip, samt en otrolig batteritid, en fantastisk Liquid Retina XDR-skärm och alla portar som du kan tänkas behöva!  

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss berätta mer.

 

Nya och kraftfulla M1 Pro och M1 Max-chip från Apple


Äntligen fick vi Apple-älskare vår efterlängtade produktlansering av de nya MacBook Pro-modellerna. Och det var verkligen med besked. De nya modellerna är fyllda med mer processorkraft, bättre grafikprestanda och mer enhetligt minne. M1 Pro och M1 Max de första pro-chippet som är designade för Mac, och de möjliggör arbetsflöden som tidigare inte har varit möjliga på en bärbar dator.

M1 Pro och M1 Max erbjuder upp till en 10-kärnig CPU, som också är upp till 70 procent snabbare än M1. Och, det är upp till 3,7 gånger snabbare än den tidigare generationens 13-tums MacBook Pro med Core i7-processorer. Varje ny MacBook Pro levereras med macOS Monterey och introduceras med ett högeffektsläge på 16-tumsmodeller med M1 Max - så du får maximal prestanda i kontinuerliga arbetsflöden.


Med de nya chippen får MacBook Pro-användare också upp till 17 timmars batteritid på 14 tum och upp till 21 timmar på 16 tum - på en enda laddning. Batteritiden i en bärbar proffsdator är inte viktig för alla användare, men för de som rör sig mycket i jobbet, reser eller befinner sig på flera olika platser är det nog så viktigt. De båda modellerna stödjer även snabbladdning och ger dig möjligheten att gå från 0% till 50% batteri på endast 30 minuter.

 

Macbook Pro - fantastisk skärm och kamera 


Apple har även utrustat de nya MacBook Pro-modellerna med uppgraderade skärmar. Med Liquid Retina XDR-skärmar på 14-tums och 16-tums modellerna har kontrastförhållande och ljusstyrka gjorts ännu bättre för ett extremt bra och dynamiskt omfång i HDR-bilder, videor och spel som nu blivit ännu mer verklighetstrogna. I ProMotion på Liquid Retina XDR -skärmen justeras automatiskt uppdateringsfrekvensen för smidig scrollning med snabbare uppdatering och fantastisk respons. Apple har även precis som på iPhone 13 valt att fylla ut tomrummen kring webbkameran så att skärmen når nästan hela vägen ut till kanten.

 

Uppgraderingarna gäller även FaceTime HD-kameran som nu använder bildsignalprocessorn och Neural Engine för att leverera skarpare video, särskilt i svagt ljus, och modeller med M1 Pro och M1 Max har även en ännu mer avancerad bildsignalprocessor som gör att du alltid har bästa möjliga bildkvalité under videosamtal. Med Smart HDR på 14-tums och 16-tums modeller ökar det dynamiska omfånget för fler detaljer i högdagrar och skuggor. I tillägg till detta har Apple även uppgraderat högtalarna i datorn till fyra bashögtalare och två diskanthögtalare.

 

Inbyggda anslutningsmöjligheter


Förutom tre Thunderbolt-portar med dataöverföringshastigheter upp till 40 Gb/s, har de senaste MacBook Pro-modellerna en SDXC-kortläsare och en HDMI-port så det är nu ännu enklare för dig att överföra data, ladda din bärbara dator och ansluta till andra enheter. Det finns även en förbättrad hörlurskontakt med stöd för hörlurar med hög impedans, samt en MagSafe 3-kontakt för den som har saknat den säkra och smarta magnetkontakten för ström. M1 Pro har stöd för två externa skärmar med upp till 6k-upplösning som Pro Display XDR. M1 Max har stöd för upp till tre 6k-skärmar plus en 4k-skärm via HDMI.

Summering av M1 Pro och M1 Max 

 

M1 Pro

  • Upp till två gånger snabbare processorprestanda än tidigare generationen av MacBook Pro på 16 tum med en 16-kärnig grafikprocessor med upp till 5,2 teraflops grafikprestanda
  • Stöd för 16 GB eller 32 GB supersnabbt enhetligt minne
  • Förbättrad mediemotor med dedikerad ProRes-logik kan spela upp till 20 videoströmmar i 4K eller fyra videoströmmar i 8K ProRes

M1 Max

  • Har samma fantastiska processorprestanda som M1 Pro och upp till fyra gånger snabbare grafik än föregående generationen av MacBook Pro på 16 tum med en upp till 32-kärnig grafikprocessor som ger upp till 10,4 teraflops grafikprestanda
  • Stöd för 32 GB eller 64 GB supersnabbt enhetligt minne
  • Förbättrad mediemotor med ännu större kapacitet, så att du kan spela upp till 30 videoströmmar i 4K eller fyra videoströmmar i 8K ProRes


Mac-Maja

 

Nya MacBook Pro - den perfekta jobbdatorn


Nu när vi pratar om nya MacBook Pro har vi också passat på att ställa några frågor till vår försäljningschef Johan Lidemar för att ta reda på vad det är som gör den nya MacBook Pro till det ultimata arbetsverktyget för dig. Så, Johan, vad är det som gör den nya MacBook Pro till den perfekta arbetsdatorn? 

 

- Jag och många med mig blev mycket imponerade när Apple släppte M1-chippet för lite drygt ett år sedan i bland annat MacBook Air. Det gav en kraftfullare dator samtidigt som batteritiden förbättrades enormt. Att Apple nu tar ytterligare ett steg och släpper rena proffsmaskiner med sitt M1-chip gör i mitt tycke sortimentet för den mobila arbetsplatsen komplett.

 

Vad är den tydligaste skillnaden jämfört med tidigare?  


- Den största skillnaden kommer du att märka om du idag har en en MacBook Pro 16-tum med Intel-chip och byter upp dig till nya MacBook Pro med M1-chip, då får du en dator som är snabbare på alla plan och har en batteritid som nästan fördubblats mot tidigare modeller. Jobbar du som kreativt proffs med exempelvis bild, 3D och video så kommer nya MacBook Pro förändra din vardag rejält.

 

Om jag vill ha en annan MacBook - vad ska jag tänka på då? 


- MacBook Air och alla MacBook Pro-modeller är idag utrustade med M1-chip med hög energieffektivitet och prestanda. MacBook Air passar för dig som vill ha en tunn och lätt bärbar dator men ändå ha bra prestanda. 

MacBook Pro 13-tum är perfekt för dig som vill ha avancerad prestanda och grafik, men som inte alltid använder proffsarbetsflöden.

När och hur kan jag beställa en ny MacBook Pro?


Beställ din nya MacBook Pro direkt hos oss på Macforum. Vi tar emot beställningar här, och via våra företagsrågivare, i våra butiker eller online. Har du andra frågor om Apples produkter? Kontakta våra företagsrådgivare.

 

New call-to-action