Macforums blogg

Andrej Strokan

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

29 March 2021 4 minuter

Är ditt företag redo att gå över till M1?

Vi får just nu många frågor om appar på Mac och om man som företag är redo att gå över till en ny Mac med M1.  Kommer allt fungera som vanligt? Vilka är de stora skillnaderna och hur kommer det effektivisera användarens vardag? I det här blogginlägget lyfter vi några av frågorna som förhoppningsvis kan svara på om ni som företag är redo för Apple M1.


Intresserad av produkter från Apple? Låt oss ta ett snack!

 

Har utvecklare nu uppdaterat sina appar så att de fungerar på de nya modellerna med M1-chippet?

Utvecklare tycker att övergången till M1-chippet är väldigt spännande, många av dem gör därför sina appar specifikt för detta. Med en kombination av M1-chip och Big Sur blir apparna på de nyare Mac-modellerna snabbare än någonsin. Dina favoritappar från Adobe och Microsoft använder just nu Rosetta 2 för att fungera på M1-enheter, även de med insticksfiler. 

 

Vad är är Rosetta 2?

Rosetta 2 är en fantastisk ny teknik i macOS Big Sur som gör det möjligt för befintliga Intel-appar, som ännu inte har uppgraderats, att fungera smidigt på modeller med M1-chippet. Läs mer om Rosetta 2 här.

 

Kommer appar som använder Rosetta 2 att vara lika snabba på Mac-modeller med M1-chippet som på de Mac-modeller med Intel-processorn som de är byggda för?

Prestandan liknar generellt prestandan hos liknande Intel-baserade modeller även om vissa grafikkrävande appar faktiskt kan prestera bättre tack vare en kombination av Metal och grafikprestandan i M1-chippet.

 

Hur många iPhone- och iPad-appar är tillgängliga för modeller med M1-chippet?

Det finns redan nu hundratusentals iPhone- och iPad-appar tillgängliga i AppStore för nedladdning.

Här kan du ta reda på om ditt företags appar är redo för Apple M1. Prestandan på apparna som körs ”native” på M1 är rent av fantastiska. Nyligen fick Photoshop native stöd för M1 och fler appar är på gång. Om du hittar appar i listan som du använder som varken är markerade som ”M1 optimized” (native) eller Rosetta 2, kan du förvänta dig att du behöver hitta ett annat alternativ om du går över till M1. Däremot så fylls listan med appar som fungerar väldigt bra på Apple´s M1-datorer hela tiden på. 

 

Är iPhone- och iPad-appar på Mac samma sak som Mac Catalyst-appar?

Mac Catalyst-appar är nya appar endast för Mac-datorer som utvecklare har byggt för att de ska fungera med Intel-processorn eller M1-chippet. Att kunna köra iPhone- och iPad-appar som inte har ändrats är en funktion som endast finns i Mac-modeller med M1-chip.

 

Kommer iPhone- och iPad-appar att fungera på Mac-modeller med en Intel-processor?

Nej, det är en av fördelarna med att skapa en arkitektur med ett gemensamt chip på alla Apple-produkter. Men Mac Catalyst gör det däremot smidigt för utvecklare att föra över iPad-appar till Mac-modeller med en Intel-processor.

 

New call-to-action