Macforums blogg

Lars Bull

Produktansvarig på Macforum

23 March 2023 3 minuter

Behåll fokus med rätt inställningar på dina Apple-produkter

Du har troligtvis många appar på din Mac, iPhone, iPad och din Watch. Flera av dessa skickar säkert pushnotiser när något ”viktigt” i just den appen sker. Men, ganska ofta är det inte viktigt, åtminstone inte just då. Tänk att inte längre få notiser om att det är rea på ägg i Angry Birds precis när du håller en presentation eller pling från jobbmailen när du är sjukskriven. Med rätt Apple-inställningar är det här ett minne blott! 

 

Minska stressnivån med rätt inställningar


Att kunna styra vilka notiser som kommer har aldrig varit enklare. Tänk dig ditt dygn – det består antagligen av egentid på morgonen, cirka åtta timmar arbete därefter, mer egentid på eftermiddagen och kvällen, och slutligen sömn. Det här är i alla fall Apples rubriker när de ska definiera ett typiskt dygn i inställningen för Fokus.

 

För att få kontroll börjar du med att gå in i Inställningar på din enhet och söker fram Fokus. Därefter definierar du mellan vilka klockslag respektive fas ska gälla. Sedan lägger du till de appar som du vill ha pushnotiser från, vilka meddelanden som ska få gå fram och vilka samtal som ska accepteras. Du kan här även skapa egna rubriker, till exempel "I möte” eller ”På semester” – definiera dessa precis som du vill.

Fokus-appen kopierar inställningarna i ditt Apple-ID 


Visste du att Apple kopierar dina inställningar, helt automatiskt, till alla dina Apple-enheter med samma ID? Det gör att du slipper bli störd i Watch av ett reklam-SMS, en kund som mailar eller av att Netflix vill erbjuda dig något nytt när du ska presentera årsbudgeten.

I Kontrollcenter på alla dina Apple-enheter kan du enkelt byta Fokus-inställning. Det är bra om du till exempel slutar tidigare från jobbet en dag eller kanske går upp tidigare än vanligt för att hinna en löprunda. Du gör enkelt separata inställningar för helger och andra lediga tider.

 

Viktigt att notera är att notiserna inte försvinner. Alla finns kvar, men tänder inte skärmen, plingar och påkallar uppmärksamhet när du behöver Fokus till annat – därav namnet på funktionen. Om du sveper nedåt på din iPhone-skärm så har du alla dina notiser när det är dags att komma ikapp igen.

Kort och gott – när du använder Fokus får du sinnesro och färre saker tänka på när du vill fokusera på annat.

New call-to-action