Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

13 October 2021 12 minuter

Därför är Apple och Mac bästa alternativen för ditt företag.

Vi på Macforum älskar Apple och alla deras produkter. I Apples digitala ekosystem finns fantastiska enheter, mjuk- och hårdvara, appar och andra tillbehör som förbättrar vårt vardagliga liv - både privat och i arbetet. I det här blogginlägget vill vi trycka lite extra på anledningarna till varför Apple är det bästa alternativet för ditt företag när det kommer till IT och hur Mac med tillhörande funktioner bidrar till att förbättra produktiviteten, säkerheten och kvaliteten i er verksamhet.

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss berätta mer.

 

Vi har en spännande höst och vinter framför oss med flera lanseringar. Hittills har Apple presenterat nya iPhone 13, iPad Mini och Apple Watch 7 och nästa event går av stapeln på måndag den 18 oktober. Vi har ingen kristallkula, men vi vill gärna se uppdateringar på bärbart-fronten. 

Apple-produkter bidrar till ökad produktivitet 

Om ditt företag siktar på att öka produktiviteten och bli mer resurseffektivt är det viktigt att ha rätt produkter och digitala verktyg att jobba med. Det här är precis vad Apple har siktat i sig på i sin produktion av iPhone, iPad, Mac och övriga produkter - en genomtänkt, enkel och intuitiv design med hög användarvänlighet och återkommande gränssnitt. Apple-enheterna är utformade för att fungera på ett konsekvent och välbekant sätt som gör det vardagliga arbetet smidigare och mer produktivt. 

När du använder enheterna, både privat och i arbetet, kommer du märka att Apple-produkter fungerar sömlöst mellan varandra. Du kan svara på telefonsamtal i din Apple Watch, ta bilder med din iPhone som direkt syns i din iPad via iCloud och när du ska använda dina nya AirPods så parkopplas de automatiskt med din iPhone. När du har flera produkter från Apple behöver du inte fundera så mycket kring installationer eller uppdateringar, det mesta fungerar direkt utan en massa onödigt krångel. Genom iCloud når du alla filer på dina enheter, oavsett vilken av dem du använder och oavsett om det är en gammal eller ny enhet. Du kan också dela filer med andra Mac, iPhone eller iPad genom AirDrop även om enheterna inte är anslutna till internet. 

Apple designar alltid sina produkter med innovativa skärmar, chip, kameror, operativsystem och tjänster för att förenkla vardagen. Ett bra exempel är en funktion som "VoiceOver", som gör att du kan använda din iPhone även om den inte är inom synhåll, eller Touch Bar på MacBook Pro som gör att du kan redigera videos med ett enda reglage, utan att behöva använda varken mus eller tangentbord. En annan funktion är Sidecar som gör att du kan utöka skärmens yta, genom att till exempel ha en iPad som extraskärm eller spegla innehållet på från datorn till iPad-skärmen. Det har också kommit nya uppdateringar av Keynote, Pages, Numbers som hjälper dig att förbättra presentationer och samarbeta i dokument. Det går också att använda funktionen Synkad märkning för att underteckna dokument, redigera text eller ringa in viktiga detaljer, eller Synkade skisser  för att skapa innovativa dokument på Mac, iPad eller iPhone. 

 

nyhetsbrev-bild-1

 

Apple Business Manager - enkel drift och smidig administration


På många företag är IT idag en kritisk verksamhetspunkt, framför allt nu när digitaliseringen verkligen har slagit igenom på nästan alla arbetsplatser. Ett vanligt problem är däremot att IT-avdelningen ofta är överbelastad på grund av att resurserna inte riktigt räcker till. Det här resulterar i att mer tekniskt lagda medarbetare ofta får agera “digitala vaktmästare” som hela tiden måste lösa mindre, men tidskrävande, problem som egentligen inte ingår i deras jobb. 

Här kan Apple Business Manager hjälpa ditt företag att hantera era Apple-produkter. Business Manager är en webb-baserad portal som tillsammans med företags befintliga MDM-system kan ta hand om driften av alla Apple-enheter i verksamheten. Här hanteras alla iPhone, iPad och Mac inom företaget, samt att medarbetarna själva kan komma åt Apple-tjänster, enhetsregistrering och distribuering av appar och mjukvara. Alla registrerade Apple-enheter kan fjärrstyras genom Business Manager, istället för att enheterna ska hanteras separat, något som sparar både tid och pengar. Plattformen har en enorm säkerhet som skyddar både företagsinformation och personlig data genom att IT-avdelningen kan säkerställa att alla enheter alltid är kompatibla med företagets säkerhetspolicys. Apple Business Manager även integreras med företags befintliga IT-miljö, och till exempel integreras med Microsoft Azure Active Directory (Azure AD) eller SCIM (System for Cross-domain Identity Management) så att användare kan logga in i Apple-tjänster med sina befintliga inloggningsuppgifter för Azure AD.

Business Manager i kombination med ett MDM-system är också smidigt när en medarbetare till exempel ska ha nya Apple-produkter. Här registreras information om den nya produkten i medarbetarens Apple-ID, som i sin tur enkelt kan laddar ner alla appar, manualer, inställningar och policys till enheten direkt i plattformen. Detta minskar inte bara på administrationen för IT-avdelningen vid själva installationen av enheten, det blir också enklare om användaren själv ska göra en uppdatering eller installation - skulle något strula eller gå fel kan problemet lösas direkt i systemet. 

skapa-framtidens-arbetsplats-med-hjalp-av-macforum-hero

 

Apple och Mac grundar sig i säkerhet


Den nya generationen Mac har utvecklats för att ge användare en ännu bättre digital säkerhet. Här har Apple också uppgraderat Apple ID, iCloud, Apple Pay, iMessage, FaceTime, Siri och Hitta för att stärka säkerheten ytterligare, utan att det påverkar användarupplevelsen. Med hjälp av dessa funktioner kan Apple-användare utan problem, och helt säkert, logga in, lagra och synka allt sitt innehåll via molnet (iCloud), där både personlig data och företagsdata ligger helt skyddat.

Det som ligger till grund för säkerheten i Apples produkter är att de byggs av Apple själva helt från grunden - i allt från design till hårdvara och mjukvara, vilket skiljer sig från många konkurrenter. Den allra viktigaste komponenten i uppbyggnaden är Secure Enclave som finns i iOS-, iPadOS-, watchOS- och macOS, som möjliggör snabb kryptering när enheten skriver eller läser filer. Secure Enclave är även grunden till att det går att logga in säkert och skydda sin data via Touch ID och Face ID. Alla Apples enheter är dessutom utrustade med fjärradering, en funktion som gör att enheter kan nollställas på distans om enheten blir stulen eller tappas bort.

Säkerhet är också en grundbult i App Store. Här finner användare av iPhone, iPad och Mac alla appar som är kompatibla och tillförlitliga att ladda ner och använda. Apparna i App Store sammanställs av mänskliga redaktörer så att plattformen alltid innehåller appar som vi vill ha, som vi har användning av och som är helt säkra att ladda ner. Respektive app är testad av riktiga människor och robotar för att se till att dess förväntningar uppfylls, och att apparna inte är skadliga, innehåller virus, samt följer riktlinjerna för integritet.  I Mac-datorerna finns även ytterligare ett säkerhetsfilter för appar som laddas ner direkt från internet. Filtret, den så kallade “Sandlådan”, utför extrakontroller som säkerställer att obehöriga inte får åtkomst till Apple-enhetens användardata.

 

M1 - litet chipp, enorma framsteg

 

Idag levereras alla Mac med Apples M1-chip. Chippet, med integrerad grafikprocessor, neural engine och I/O, är specialutvecklat för Mac och i kombination med operativsystemet macOS Big Sur, får datorerna en oöverträffad prestanda. Det som Apple lyfter fram allra mest när det gäller M1-chippet är att det innehåller världens snabbaste processor (åttakärnig) och att batteritiden har förbättras avsevärt på grund av dess resurseffektivitet. Chippet har upp till sex gånger snabbare grafik och upp till femton gånger snabbare maskininlärning än sina föregångare, och ger även en ökad Excel-prestanda, snabbare svarstider från webbappar och snabbare laddning av webbläsaren. Andra funktioner som det fullpackade M1-chippet innehåller är bland annat: 

  • Apples bildsignalprocessor (ISP) för bättre videokvalitet, bättre brusreducering, större dynamiskt omfång och bättre automatisk vitbalans.
  • Senaste Secure Enclave för säkerhet i toppklass.
  • Lagringsstyrenhet med hög prestanda och AES-krypteringshårdvara för snabbare och säkrare SSD-funktion.
  • Högeffektiva kodnings- och avkodningsmotorer för bättre prestanda och längre batteritid.
 

BB-family

Så, varför bör du som företagare välja Apple?  

Vi har ibland lite svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör Apple så speciellt. I grund och botten ligger det mycket i den genomgående, enkla designen, med detaljer som ständigt förankras i ett välbekant gränssnitt. Det är också ett stort plus att vissa delar av Apples produkter tillverkas med återvunnet material och att underleverantörer mer och mer övergår till förnyelsebar energi.  Utöver dessa anledningar vill vi runda av med att summera det här blogginlägget och lyfta ytterligare anledningar till varför du som företagare bör välja Apple:   

  • Det kraftfulla M1-chippet. Egenutvecklad teknik, blixtsnabb bearbetning och otroligt energieffektiv. 
  • Batteritid upp till 18 timmar - den längsta batteritiden hittills.
  • Låt företagets IT-avdelning fjärrhantera företagets Apple-enheter med Apple Business Manager.
  • Den inbyggda säkerheten - hårdvaruverifiering, kryptering i realtid, Touch ID och Gatekeeper.
  •  Den sömlösa upplevelsen mellan Apple-enheterna.

Som du märker, det finns en uppsjö av anledningar till varför Apple-produkter kan förbättra er verksamhet. Men, om du inte är helt övertygad ännu, eller vill läsa om fler anledningar, spana då in "11 anledningar till att Mac är bra för affärerna".  

Kontakta oss


Vill du veta mer om hur vi på Macforum kan hjälpa ditt företag eller er verksamhet att få en enklare och smidigare arbetsvardag med hjälp av Apples produkter? Tveka inte att kontakta oss - vi erbjuder produkter, tjänster och lösningar för både det fysiska och det digitala kontoret!

 

 

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan