Macforums blogg

Fredrik Svantesson

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

6 minuter

Därför är Mac det bästa datorvalet för företag.

"PC eller Mac?" "Mac eller PC?" En ständig fråga för företag som vill köpa nya datorer. I många fall slutar det med att inköpspriset blir avgörande, vilket gör att valet kanske faller på PC. På kort sikt är det kanske rätt beslut, men det blir mer tveksamt ur ett långsiktigt perspektiv. I det här blogginlägget listar jag sju anledningar till att Mac är ett smartare val. 

 

1. Enkelt att matcha person och produkt 

Med Mac är det enkelt att matcha produkt med rätt person. Om du vill ha en bärbar dator från Apple så är de egentliga alternativen MacBook Air eller MacBook Pro. Sedan kan du utifrån person och behov specificera vad du vill ha och behöver och enkelt anpassa datorn utifrån det.

 

När du däremot väljer en PC så finns det otaliga modeller, märken och varianter som alternativ. Det gör det svårt och tidskrävande att hitta rätt produkt till rätt person. 

 

Vilken dator passar ditt företag bäst? Ladda ner checklistan!

 

2. Användarvänlighet 

En av de största fördelarna med en MacBook är användarvänligheten. Den har betydligt enklare gränssnitt än en PC och när du väl har vant dig vid en Mac är det ofta svårt att byta tillbaka till PC. Idag har många dessutom iPhone och/eller en iPad och är redan vana vid Apple-miljön. Om de då även använder Mac får de en konsekvent “look and feel” i både ekosystemet och i användargränssnittet. Apples produkter är också enkla att synkronisera med varandra, vilket gör de smidiga att använda oavsett enhet. 

 

3. Mindre tid på IT-strul 

Datorer som kraschar, ständiga driftstopp som sätter käppar i hjulet för ett effektivt arbete och tid som försvinner på att vänta på IT-support kan göra även den lugnaste medarbetaren tokig. Ju mer tid och energi de anställda behöver lägga på den här typen av IT-strul, desto mer frustrerade och missnöjda kommer de att vara.

 

Det finns undersökningar som visar att Macbook kräver betydligt mindre support än PC, något som borde vara en viktig faktor att ta med i beräkningen när det är dags att skaffa nya datorer. För tid är pengar och tiden som går åt för anställda som sitter och väntar på att datorer eller program ska komma igång igen efter ett driftstopp  är rent krasst förlorad arbetstid. Däremot, hårdvara som gör arbetsdagarna smidiga och gör att vi kan arbeta effektivt och friktionsfritt kommer i slutändan leda till nöjdare medarbetare

 

4. Säkerhet

IT-säkerhet ligger högt upp på agendan för många företag idag. Detta gör det till en viktig faktor att ta med i beräkningen när det är dags att köpa datorer. När du köper en Mac så ingår en rad viktiga säkerhetsfunktioner som skyddar din dator mot intrång, något du istället får köpa till när du väljer en PC. Det i kombination med att det finns färre skadliga program mot Mac gör det till ett säkrare val än PC - utan att företaget behöver betala en krona extra. 

 

5. Efterfrågan på Mac kommer att öka i framtiden 

De senaste åren har det blivit allt vanligare att använda sig av Mac i skolorna, framför allt på gymnasiet. Det gör att elever som redan där vänjer sig vid en Apple-miljö i större utsträckning kommer vilja fortsätta använda Mac när de sedan kommer ut i arbetslivet. Den ökade efterfrågan ställer förstås höga krav på företag att kunna erbjuda vad som efterfrågas, både för att lyckas rekrytera och för att få nöjdare medarbetare.  

 

6. Fördel i rekryteringen 

Vi har tidigare skrivit om att tekniken på ett företag är viktig för att skapa en attraktiv arbetsplats, men med tanke på hur viktig den är så tycker jag att det tåls att nämnas igen. Ett företag som är villigt att erbjuda sina anställda den typ av teknik som de helst vill jobba med kommer därför ha en stor fördel när det är dags att rekrytera. Apple anses generellt vara ett modernt varumärke som ligger i framkant med sina produkter. Det är en av anledningarna till att framför allt den yngre generationen i stor utsträckning skulle välja Macbook som arbetsverktyg om de fick i jobbet. 

 

7. Ett mer miljövänligt alternativ 

Vissa leverantörer är mer miljövänliga än andra och Apple är ett av företagen som ständigt strävar efter att göra miljövänliga val. En betydande del av deras produkter görs i återvunnet material (höljet på MacBook Air är tillverkat i en specialgjord, Apple-designad aluminiumlegering som använder helt återvunnet aluminium).

 

En MacBook har även en längre livslängd än en PC och ett bättre andrahandsvärde, något som kan vara bra att ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val av dator till företaget. 

 

Sammanfattning

 

Valet mellan PC och Mac kommer troligtvis alltid vara en återkommande fråga när företag ska välja datorer till sina anställda. I det här blogginlägget har vi tittat på några av anledningarna till varför MacBook är den bästa datorn för företag där faktorer som miljö, användarvänlighet och mindre tid på IT-strul spelar stor roll. 

 

Vilka datorer passar ditt företag - Mac eller PC?