Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum i Borås

9 November 2020 4 minuter

Det ska du tänka på när du uppgraderar det trådlösa nätverket.

Att uppgradera det trådlösa nätverket är nödvändigt för att upprätthålla prestanda och säkerhet. Det gäller särskilt ifall ditt företag växer eller om ni investerat i ny utrustning och vill nyttja dess fulla prestanda. Här är några av de sakerna att tänka på när det är dags för en uppgradering.


Behöver du hjälp? Kontakta vår IT-support.

 

Vad har hänt sedan den gamla utrustningen köptes?

Ett bra första steg är att se över vad som hänt sedan den gamla utrustningen köptes in. Du har kanske bytt datorer och mobil nyligen, men passar de ihop med ditt trådlösa nätverk? Får du ut maximal prestanda ur din nya hårdvara?

 

Rätt utrustning för optimal prestanda.

För att kunna använda din nya laptop både mobilt och med hög hastighet krävs det att ditt trådlösa nätverk stödjer de nya standarderna på marknaden. Många glömmer att deras Wi-Fi kan innehålla 10 år gammal teknik medan deras senast inköpta hårdvara kommer rykande färsk från fabriken.

Se till att ditt trådlösa nätverk har stöd för de nya standarder din laptop och mobil redan stödjer. Den nuvarande standarden som all modern utrustning stödjer 802.11ax och 802.11ac är i full utrullning de senaste året. Därför är det bra att både datorer, mobiler och andra enheter har stöd för minst ac, men minst lika viktigt är det att även ditt Wi-Fi har detta stöd för detta. En ny bra router är alltid en god idé för hemanvändaren, och för ett företag är det en bra investering att se över sina accesspunkter. Den nya hårdvaran är så gott som alltid bakåtkompatibel med dina äldre enheter. Det betyder att äldre enheter kan använda Wi-Fi:t, även om hastigheten påverkas av enhetens egna begränsningar.

 

Välj rätt frekvensområde.

I Sverige finns två standarder för frekvensutrymme: 2,4 GHz och 5 GHz. 2,4 GHz-bandet har bättre räckvidd och stöds av så gott som alla trådlösa nätverk. 5 GHz-bandet är snabbare men har en kortare räckvidd. Vilket frekvensutrymme som är bäst i ditt företags situation är därför inte alltid helt självklar.

Hur många accesspunkter behövs?

Antalet accesspunkter som krävs beror på flera faktorer, inte minst hur stort området som behöver täckas av signalen är, och vilka hinder som finns. När flera accesspunkter används behövs ett system som ser till att klienten ansluts till den för tillfället bästa accesspunkten. I mindre trådlösa nätverk, med måttliga krav på prestanda och med två till fem accesspunkter, är ett meshsystem som Linkys Velop ett bra alternativ. Ifall fler än fem accesspunkter är ihopkopplade eller om det finns höga krav på hastighet, krävs mer intelligens och systemet behöver då en separat controller som övervakar nätet. I de här större systemen är Unify och Cisco Meraki två bra exempel.

 

Du får det du betalar för.

Likt det mesta inom IT-världen finns det inga genvägar till bra kvalitet när du uppgraderar nätet. Alltför billig utrustning kommer inte erbjuda samma prestanda som mer välrenommerade alternativ. Däremot går det spara in pengar på att vara smart och lägga sig på en bra nivå – det finns ingen anledning att köpa utrustning med en så hög prestanda att den aldrig nyttjas fullt ut.

 

Låt oss berätta mer.

Hittar du något som passar ditt företag? Är du redo att låta oss berätta mer? Tveka inte om du har några frågor kring ämnen som rör IT eller teknisk utrustning. Vi ger dig experthjälp, när du behöver det.

 

 

New call-to-action