Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

5 minuter

Behåll din digitala integritet: Säker kommunikation, reklam och sekretess.

Jag misstänker att många idag känner igen sig i att annonser online har blivit allt bättre på att spåra var man som användare faktiskt är intresserad av. Visst är det kanske bra att man får relevant reklam som faktiskt kan vara intressant på ett personligt plan, men samtidigt kan jag tycka att det är läskigt. I denna artikel tar jag upp hur du kan vara mer anonym och hur du kommunicerar säkrare online. 

 

Jag och en kompis bestämde oss för att testa hur bra Instagram kan anpassa sina annonser till och det som vi brinner för just nu. Vi startade en chatt och kom i förväg överens om att vi skulle prata om bilar. Vi spammade varandra med bilmärken, modeller, köpvilja, ekonomi och så vidare, efter bara några få meddelanden började vi sedan skrolla i Instagram-flödet - och gissa vilka annonser som dök upp!

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Just när det gäller chattjänster för att vara anonym kan man aldrig vara helt säker på vad man ska välja. Instagram, Facebook, Wechat, Snapchat, Whatsapp är ju ”gratis” av en anledning. Dock finns två tjänster jag personligen använder för att vara lite mer anonym i kommunikation med andra:

  • Meddelanden som är inbyggt i iOS använder sig av krypterade data mellan dig och personen du skriver med (om de använder samma app).
  • Appen Signal är ett annat bra alternativ för en privat kommunikationskanal. Läs mer om Signal här. 
Rent allmänt kan du på iOS även stänga av riktad reklam. Detta görs via Inställningar – Integritet – Reklam – Begränsa spårning.

 

DNS (Domain Name System)

En annan inställning som man alltid bör ha i åtanke är DNS. Utan att bli för teknisk fungerar DNS som mottagaren för dina förfrågningar på nätet, tex när du söker på något eller går in på en hemsida. 

  • Vissa DNS:er har just integritet i fokus - till exempel Cloudflare (https://1.1.1.1/).
  • Andra som inte har det är Google, som dessutom ofta används som standard DNS för många publika nätverk (8.8.8.8). 

Hur byter man DNS?

På Mac: Öppna Systeminställningar… - Nätverk och Markera nätet du är anslutet till på vänstersidan. Klicka sedan på Avancerat… - DNS. Här kan du sudda det befintliga och lägga till tex: 1.1.1.1 som är Cloudflares adress. Notera att detta behöver du göra på alla olika nätverk du ansluter till.

 

På iPhone: Öppna Inställningar – Wi-Fi – På det Wi-Fi du är ansluten till, klicka på ”i”. – Ställ in DNS manuellt. Skriv in 1.1.1.1 för Cloudflare. Notera dock att iPhone använder din operatörs DNS när du inte är ansluten till Wi-Fi. För att använda Cloudflare över 3G/4G behöver du ladda ner deras app här.

 

På din router: Dessvärre kan jag inte definiera en specifik router då alla ser olika ut, men leta upp DNS-inställningen och skriv in 1.1.1.1 och 1.0.0.1 som ”sekundär”.

 

Nu surfar du helt plötsligt lite mer privat.

 

VPN (Virtual Private Network)

Jag kan även rekommendera en VPN-tjänst om du vill vara extra anonym online. Dessa är till för att kryptera din data så att den ej går att läsa av. Du surfar helt enkelt krypterat och anonymt, dock kostar detta pengar. Personligen använder jag NordVPN, men det finns en hel del andra alternativ på marknaden.

 

På bilden nedan ser du ett exempel på vad man kan se när du är ansluten till publikt Wi-Fi. Vissa nätverksuppsättningar kan se mer detaljerad information om vad du gör online. Notera att ”Unknown” stapeln i exemplet är när min dator varit ansluten till en VPN-tjänst och därmed inte går att spåra.

 

VPN

 

Integritet på Google

Om du önskar justera integritetsinställningarna på Google kan du logga in på ditt Google-konto och gå till Privacy Controls. Vill du inte ha personliga annonser från Google går detta att stänga av här och om du vill se din Google-historik kan du kika här.

 

Jag tipsar också gärna om duckduckgo.com som sökmotor som ett alternativ till Google.


Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Jag hoppas att du lärde dig något om hur du kan vara mer anonym och hur du kommunicerar säkrare online. Glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.