Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

7 minuter

5 fördelar med en mobil arbetsplats.

Även om alltfler företag idag har börjat fundera på att erbjuda sina medarbetare flexibilitet genom en mobil arbetsplats, så är många inte där än. Det kan medföra en del funderingar, men faktum är att fördelarna är för många för att fortsätta tveka. Läs vilka det är.


“Kommer de anställda verkligen gör det de ska om de får arbeta mer flexibelt?”

“Gör de verkligen sitt jobb när de jobbar hemifrån?”

 

Detta är två vanliga frågor som företagsledare funderar på om de ska erbjuda en mer mobil arbetsplats eller inte. Men det börjar bli dags att tänka om, inte nog med att dina medarbetare blir mer effektiva, de kommer också uppskatta den frihet under ansvar du som arbetsgivare ger dem. Vilket i slutändan ger tillbaka till företaget. 

 

Ladda ner vår rapport om digital framgång!

 

Här är fem fördelar med en mobil arbetsplats:

 

1. Attraktivare arbetsgivare

Flexibilitet, mobilitet och friheten det erbjuder är tre mycket viktiga aspekter på en anställning som är högt prioriterade bland yngre generationer idag. Till stor del beror det på att de mer eller mindre är uppvuxna med en surfplatta i handen, det digitala och mobila är så naturligt för dem att de inte kan tänka sig att jobba på något annat sätt än de lever. För att du som arbetsgivare ska lyckas rekrytera den här generationen måste du kunna erbjuda den typen av arbetssätt som de är ute efter. Det kan till och med vara en avgörande faktor när de väger mellan flera alternativ. Arbetsgivaren som kan erbjuda en mobil arbetsplats kommer garanterat få ett försprång jämfört med de som inte gör det. Men glöm inte bort dina befintliga medarbetare, de kommer också att uppskatta en mobil arbetsplats! Vår kund Marketplaces VD tycker absolut att hans företag som arbetsplats blev attraktivare när de gick över till att erbjuda mobilitet och flexibilitet.

2. Möjligheten att arbeta mer flexibelt

Det är förstås inte bara den yngre generationen som uppskattar den flexibilitet och frihet som kommer med en mobil arbetsplats. Det blir lättare att få ihop det så kallade livspusslet när medarbetarna kan styra mer själva över sitt arbete. Möjligheten att då och då kunna gå lite tidigare för att det är ett möte på skolan, eller ett hinna med ett läkarbesök mitt på dagen utan att det ska påverka jobbet är en “förmån” som väldigt många uppskattar. Det finns ju ingenting som säger att personen i fråga inte kan svara på ett mejl lite snabbt innan eller efter läkarbesöket, för att sedan ta igen eventuellt förlorat jobb hemma på eftermiddagen eller kvällen i lugn och ro om det behövs. Men det blir svårt när medarbetarna enbart kan jobba från sina lokala datorer på kontoret. Ett flexibelt arbete kan på så vis göra att människor känner sig mindre stressade, eftersom det ger dem rätt förutsättningar för att skapa en bättre balans mellan jobb och privatliv. En annan VD bekräftade just detta i vår intervjuserie.  

 

3. Effektivare arbete 

En mobil arbetsplats gör att dina medarbetare kan komma åt all information de behöver tillgång till, från valfri enhet, så länge de har en uppkoppling.. Förutsättningen är en molntjänst.  Enkelheten som en mobil arbetsplats innebär gör dina medarbetare mer effektiva när de kan svara på mejl på väg till eller från jobbet, skicka offerter via mobilen mellan möten, eller dela dokument med kollegor, snabbt och smidigt direkt från telefonen.

 

4. Smidigare arbetsdagar för alla 

En mobil arbetsplats bygger på modern, digital teknik. Det vill säga smartphones, surfplattor och/eller bärbara datorer. Den här typen av teknik erbjuder också en rad smarta och smidiga system och verktyg för att medarbetarna ska kunna sköta sina arbeten så smidigt som möjligt. Det handlar till exempel om molntjänster som förenklar dokumenthantering, samarbete och erbjuder snabba chattverktyg för bättre kommunikation. Dessutom, teknik är en mycket viktig faktor när det kommer till att skapa en attraktiv arbetsplats.

 

5. I slutändan, ökad lönsamhet för företaget 

Så, för att knyta ihop säcken lite är alla ovanstående fördelar något som i slutändan ger ökad lönsamhet för företaget. Medarbetare som trivs på arbetet stannar längre, vilket idag är viktigare än någonsin med tanke på hur svårt det är att rekrytera. Dessutom, medarbetare som kan arbeta mer effektivt blir per automatik mer lönsamma för företaget. Så länge förtroendet finns där, att medarbetarna kontinuerligt visar att de kan hantera den “frihet under ansvar” som en mobil arbetsplats innefattar, så kan företaget alltså göra stora vinster på att skapa en mobil arbetsplats till de anställda. 

 

Tänk dock på! Även om den här typen av arbete gör att de anställda i praktiken skulle kunna jobba när som helst, var som helst, så finns det förstås regler och riktlinjer som bör följas. Om dessa saknas finns det risk för att medarbetare istället känner sig stressade av att de förväntas ständigt bli nådda. I det här blogginlägget hittar du konkreta tips för hur du skapar en mobil arbetsplats, där ett av tipsen är att skapa en mobil- och mejlpolicy.  

 

Sammanfattning 

Det är fortfarande många företag som ännu inte erbjuder sina medarbetare en mobil arbetsplats. Men med tanke på den snabba, digitala utvecklingen så kan det snart bli svårt att konkurrera med mer moderna företag. Och fördelarna med en mobil arbetsplats är så pass många att det inte längre finns någon anledning att låta bli. Dina medarbetare blir inte bara mer effektiva, de kommer också känna sig nöjdare och därför stanna längre.

 

I vår marknadsrapport har vi intervjuat 10 företagsledare om hur de byggde sin framgång tack vare digitala verktyg och rutiner? Ladda ner den här! 

 

Ladda ner vår marknadsrapport!