Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

4 minuter

Filer - Platsen där du hittar allt

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg var du har lagt en specifik fil. Ligger den på datorn, på iCloud eller i Dropbox? Med appen Filer på iOS och iPadOS hittar du snabbt och enkelt alla dina filer på samma plats. Appen är också perfekt om du arbetar med tyngre filer, såsom RAW eller videofiler som ligger lokalt på nätverket. I  det här inlägget går jag igenom hur du använder fler för ett optimalt arbetsflöde.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

1. I vyn nedan ser vi vi vilka cloudtjänster som är tillgängliga på min enhet. Har du fler appar, till exempel Microsoft OneDrive eller Google Drive kommer du i nästa steg kunna välja att lägga till även dessa tjänster. I den här vyn dyker även exempelvis SD-kortläsare upp om du ansluter en sådan till din iPad eller iPhone. Perfekt för dig som arbetar mycket med fotografier med andra ord.  

1-Oct-12-2020-09-48-35-96-AM2. När du klickar på prickarna till höger i bilden nedan, får du upp menyn där det går att skanna dokument, ansluta till en lokal server och/eller redigera menyn. Om du väljer "Skanna" kan du med enkelhet skanna ett fysiskt dokument för att sedan spara det på önskad plats. Genom att redigera kan du lägga till dina cloudtjänster, men notera att du behöver installera appen för den specifika cloudtjänsten för att den skall dyka upp. Vi väljer i det här fallet alternativ två - "Anslut till server".

2-Oct-12-2020-09-48-36-06-AM

3. Här kan du sedan skriva in adressen till den SMB-server du önskar ansluta till. Det här är ett smidigt sätt för att  komma åt ditt företags lokala servrar från en iPhone eller iPad. Det fungerar även bra för dig som arbetar med stora filer inom kreativa yrken där cloudlösningar inte är ett alternativ, till exempel om du arbetar med RAW-filer som fotograf eller större videofiler.

3-Oct-12-2020-09-48-35-95-AM4. Vi navigerar vidare i appen för att se vad du kan göra med en fil. I det här steget ser vi filerna (likt Finder på en Mac) och kan klicka på den filen vi önskar och tillfälligt ladda ner den lokalt till telefonen.
4-Oct-12-2020-09-48-36-06-AM5. I steg fyra kan du hålla inne på den specifika filen för att få upp menyn. Notera här vilka alternativ som finns. I mitt exempel väljer jag att flytta filen, då jag vill flytta den från Dropbox till iCloud. 
5-Oct-12-2020-09-48-36-20-AM 5a-26. I steg 5 finns även alternativet ”Dela”, där vi med hjälp av våra genvägar kan importera filen till den app vi önskar använda för att öppna filen, i mitt fall väljer jag Lightroom.

6

 

Som du ser kan du redigera, flytta och öppna i princip alla filer med hjälp av Filer-appen. På det här viset kan du till exempel redigera RAW-filer som ligger lokalt på nätverket genom att öppna dem direkt i Lightroom. Du behöver alltid inte importera filerna till appen Bilder för att senare flytta över dem. Självklart går det även att importera filer direkt i Lightroom från ett SD kort, men om du arbetar med filer som ligger lokalt, i en cloudtjänst eller liknande är Filer den optimala appen för ett smidigare arbetsflöde på din iPhone eller iPad.

 

Tack för att du tog dig tid att läsa den här miniguiden och jag hoppas att du lärde dig något om hur du använder appen Filer på bästa sätt!

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.