Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

13 January 2022 7 minuter

Fördelarna med att kunna skräddarsy din Mac.

Vi på Macforum hoppas att du är redo för att ta dig an ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar. Som ni säkert vet vid det här laget brinner vi för Apples produkter, enheter och digitala ekosystem. En av flaggskeppsprodukterna från Apple är Mac. En högkvalitativ dator som kommer i många olika modeller och utföranden. Visste du att du kan skräddarsy din Mac helt efter dina behov, så att den passar just dina användningsområden? Vi har pratat med Joakim Bank, företagsrådgivare på Macforum, om vilka de främsta fördelarna är med att beställa en egen specifikation på en Mac. 

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss berätta mer.

 

Går det att anpassa alla Mac-datorer? 


Det är fullt möjligt att själv bestämma hur du vill att din Mac ska vara utformad – allt handlar om vilket syfte du har med ditt användande. Om vi tittar på utbudet av datorer och laptops från Apple så finns alla Mac-produkter i olika utföranden och modeller. Det mest vanliga är att Mac-modellerna finns i en standardmodell, en lite mer avancerad modell och en toppmodell, och de allra flesta kan konfigureras med ytterligare nivåer av teknik, grafik och prestanda. 

Du som användare kan i stort sett skräddarsy din Macbook eller Mac helt efter dina önskemål. Oavsett om du är privatperson som söker en Mac för eget bruk eller företagare på jakt efter nya datorer eller laptops till din anställda kan vi hjälpa dig hitta rätt. Här kan du komma i kontakt med oss! 

Varför är det viktigt att kunna skräddarsy sin Mac?


Det handlar i grund och botten om att det ska vara möjligt att anpassa sin Mac efter faktiska arbetsuppgifter, syften eller användningsområden. Mac-produkter är inte "one-size-fits-all", vilket innebär att de som vill använda en Mac inte måste investera i produkter med samma typ av tekniska uppbyggnad. Alla användare har inte samma krav på sin Mac och många behöver därför inte en maxad och onödigt dyr dator.

Om du till exempel använder din Mac till vardagliga saker som att surfa, skriva i Word och lyssna på musik i Spotify är det högst troligt att du klarar dig med en standardmodell av en Mac, medan du som till exempel redigerar 4K-film eller hanterar tunga system eller program kräver en helt annan teknisk prestanda. Likväl som att den som använder en standardutformad Mac inte ska behöva betala mer för en produkt än den behöver, ska personen som behöver en mer avancerad dator kunna maximera till exempel grafikprocessor och CPU, utan att för den sakens skull t ex bli tvungen att uppdatera storleken på datorns hårddisk.

Kort summerat: när du skräddarsyr en Mac får du ut maximalt av produkten, samtidigt som du inte behöver betala överpris eller höga kostnader för saker som du faktiskt inte behöver. Värt att nämna är också att du aldrig kan göra din Mac "sämre" än en standardmodell – alla uppgraderingar eller justeringar blir endast till det bättre. Är du inte helt övertygad om att Mac är vad du letar efter? Klicka dig då vidare här för att läsa mer om varför Mac är det bästa alternativet för både dig och ditt företag! 

Fördelarna med att skräddarsy din Mac 

 

  • En Mac som är skräddarsydd efter dina behov gör att du får en dator anpassad efter just dig. Du som till exempel bara använder internet och enklare Microsoft-program som Word eller Powerpoint behöver troligtvis inte 16GB i ramminne, utan klarar dig på enklare modell av MacBook Air

  • Att skräddarsy en Mac gör att du kan hålla ner kostnaden på produkten som du får i slutändan. Är du endast i behov av t ex uppgraderat minne eller grafik i din Mac behöver du inte betala extra för andra komponenter som inte påverkar ditt användande. 

  • Genom att skräddarsy din Mac efter dina önskemål kan du förlänga användningstiden på produkten och framtidssäkrar den på ett helt annat sätt än om du köper en standard-Mac. Därför är det viktigt att du undersöker hur ditt användande ser ut och vad du faktiskt behöver.  

  • Du som företagare kan skräddarsy flertalet Mac samtidigt, med samma uppbyggnad. Du behöver alltså inte skräddarsy respektive anställds Mac, utan du kan få hjälp med att skräddarsy flera datorer eller laptops så att de är anpassade efter specifika roller.

  • Det är mycket enklare att skräddarsy en Mac än en PC. Anledningen är att PC har många olika tillverkare och leverantörer, medan Mac endast produceras av Apple. Det gör det smidigare och mer säkert att få rätt konstruerade och välfungerande produkter i ett samlat paket.    
     

Specialkonfigurationer i lager.

 

Vi på Macforum har som ambition att ständigt vara bäst på Mac i Sverige. En viktig del i det arbetet är att vi köper in och lagerför de populäraste specialkonfigurationerna (ibland kallat CTO=Cuztomise To Order eller BTO=Build To Order). Därför är sannolikheten stor att du redan samma dag eller dagen efter kan ha en specialkonfigurerad Mac i din hand.

 

Macforum – auktoriserad Apple återförsäljare och serviceparter.


Vi är stolta över att vara en av Sveriges största återförsäljare och auktoriserade servicepartner av Apple.
Vi arbetar hela tiden hårt för att leva upp till kraven på oss som företag och leverera de bästa tjänsterna och lösningar inom branschen. Vill du läsa mer om oss och hur vi arbetar, samt vad du kan förvänta dig av oss på Macforum som partner eller leverantör av teknik och IT – spana in den här artikeln! 

Har du andra frågor eller vill komma i kontakt med våra företagsrådgivare angående Mac eller andra tekniska produkter i våra fysiska butiker eller vår onlinebutik? Klicka dig vidare här för att komma i kontakt med oss! 

 

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan