Macforums blogg

Joakim Bank

Försäljningschef på Macforum

4 minuter

Företagare - tänk på miljön och hyr din IT-utrustning!

Som företagare har man ansvar. Inte bara gentemot kunderna och de anställda, utan även gällande hållbarhet. En sak som många inte tänker på är gammal IT-utrustning som ofta läggs på hög. Genom att inte köpa och istället hyra utrustningen ser du till att den hanteras på ett bra och miljövänligt sätt. 

 

– Jag ser det som del av min VD-roll att utforska det digitala. Och detta område går hand i hand med vårt miljötänk och våra mål kring hållbarhet. Vilket avtryck gör vi? Från kaffeinköp till hur vi behandlar våra medarbetare? Vi vill minska vårt klimatavtryck.

 

Det säger Löfbergs VD Lars Appelqvist i vår intervju med honom. Så visst är miljö och hållbarhet viktigt för de flesta företag idag och många strävar efter att i största möjliga mån välja hållbara alternativ. Inom vissa områden är det enkelt att göra miljösmarta val, inom andra något svårare. Ett område som däremot långt ifrån alla företagare tänker på kan skötas betydligt mer miljövänligt är hanteringen av gammal IT-utrustning.

 

Vill du veta mer om hur det går till att hyra IT-utrustning? Kontakta oss gärna! ›

 

Låt fungerande delar komma till användning 

Oavsett varför ni byter ut er utrustning - den kan många gånger återanvändas i någon utsträckning. Även komponenterna i en dator som har blivit helt "kvaddad" . Oftast handlar det ju om att utrustningen har blivit föråldrad och inte längre motsvarar era behov.

 

Traditionellt placeras dessa enheter i ett skåp eller förråd, för att i vissa fall fungera som reserv eller som något som ska tas omhand, “någon gång”. Det som då glöms bort är att utrustningen i många fall kan komma till stor nytta för andra, organisationer eller företag som inte har samma möjlighet att införskaffa sig sprillans ny teknik. Det är dessutom enheter som oftast är fyllda med personuppgifter vilket kan vara problematiskt ur ett GDPR-perspektiv.

 

Efter att ditt hyresavtal löpt ut ser leverantören till att delar som kan återanvändas säljs vidare och utrustning och eventuell kassering görs på ett miljövänligt sätt. 


Övriga fördelar med att hyra din IT-utrustning

Utöver att det är ett mer miljövänligt alternativ att hyra så finns det en rad andra fördelar. Att hyra innebär ofta flexibilitet och eliminering av risker som är kopplade till ägande av utrustning (det är krångligt att själv sälja vidare IT-utrustning). En annan fördel är att du ofta under avtalsperioden kan välja att komplettera eller byta ut din utrustning om det behovet uppstår.

 

Sammanfattning

Att hyra sin IT-utrustning börjar bli allt vanligare. En av de främsta anledningarna är att det är ett mer miljövänligt alternativ än att köpa.  Gamla datorer eller läsplattor behöver inte längre ligga och samla damm i ett skåp och kan med fördel användas av organisationer eller personer som är i betydligt större behov av det. Kostnadsfri rådgivning - kontakta oss!