Macforums blogg

Erika Sörum

Marknadschef på Macforum

12 February 2021 4 minuter

Friskvård på distans. Hur löser företag det?

Att arbeta hemifrån som många gör nu för tiden kan innebära att man inte rör på sig lika mycket som när man är på sin arbetsplats. De spontana rundorna till kaffemaskinen, när man går in och stämmer av något med en kollega och så vidare uteblir gärna under dagen när man mest sitter hemma framför datorn. Så hur motiverar man sina anställda till att röra på sig även när man arbetar hemma? Vi ställde några frågor till vår HR-ansvariga Maja Lüppert i ämnet.

 

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss ta ett snack!


Vi är ju ett flertal anställda som arbetar hemma nu under rådande restriktioner, vad ser du för utmaningar kring det när det kommer till friskvård?

Ja, vi har en hel del anställda som primärt arbetar hemifrån just nu. De har byggt upp egna arbetsstationer hemma för att få en så bra och ergonomisk arbetsplats som möjligt. När det kommer till vardagsmotionen har jag förstått att det ibland kan bli mycket stillasittande under arbetsdagen. De vanliga turerna till fikarummet och ett varv bland kollegorna uteblir helt enkelt. Som regel brukar jag tipsa om och förespråka promenadmöten/samtal, vilket såväl kan göras per telefon som tillsammans. Vi behöver alla utveckla oss och hitta nya sätt för att hantera ”den nya vardagen”.  

 

Hur arbetar vi med friskvård på Macforum generellt och hur löser vi det nu under distansarbete?

Vi erbjuder våra anställda friskvårdsbidrag som de kan nyttja på årlig basis. Det kan gå till träningskort, massage eller andra aktiviteter kopplade till friskvård. Vi ser gärna att våra anställda rör på sig på sin fritid eller under luncher för att hålla energinivå och prestation på topp. Under distansarbete kan det vara lite svårare då de flesta gym och anläggningar håller stängt. Här kan Apple Watch vara ett användbart verktyg för att hålla koll på hur mycket man rör sig under dagen.

 

Varför är Apple Watch ett bra verktyg för att få sina anställda att aktiveras under dagen?

Med Apple Watch kan du enkelt följa upp din hälsa och motion under arbetsdagen. Har du gått dina antal steg, stängt dina aktivitetsringar och nått upp till rekommenderade prestationer? Det här får du enkelt koll på med en Apple Watch. Vi har många anställda som använder sig av Apple Watch i det syftet som tycker att det fungerar väldigt bra som ett hjälpmedel för att hålla kolla på vardagsmotionen. Men även för mer avancerad tracking och uppföljning om du tränar på annat sätt. Här kan du läsa mer om Apple Watch och alla dess hälsofördelar under respektive Apple Watch modell.

 

Vilka är dina 3 bästa tips för vardagsmotion på distans? 

1. Kollektiv benböj eller plankan, förslagsvis cirka 2 min, gärna till musik vid en återkommande tidpunkt på arbetsdagen. Det kan man även utföra på distans via valfri videoplattform. Perfekt för att hålla liv i kropp, blodomlopp och sammanhållning i gruppen. 

2. En rask promenad på lunchen är bra då det både sätter kroppen i rörelse och ger en nypa frisk luft. För att trigga den tävlingslystne kan det även vara kul att utmana vänner och kollegor i stegtävlingar.

3. Att stå upp istället för att sitta när man arbetar. Har man möjlighet till höj- och sänkbart skrivbord är det ett bra tips för att få in lite extra rörelse i arbetet. Det finns även portabla, smidiga verktyg för det här om man inte har tillgång till ett sådant skrivbord hemma. Ställ gärna in din Apple Watch så att den säger till när det är dags att stå upp.

Intresserad av produkter från Apple? Låt oss ta ett snack!