Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

24 February 2021 5 minuter

Funktioner på MacBook som vi gillar lite extra.

Har du koll på alla smarta och smidiga funktioner i Mac? Om du inte har det så är det inte så konstigt, med tanke på att dessa är näst intill oändliga. I den här artikeln lyfter vi fram några funktioner och egenskaper hos de senaste Mac-modellerna som du kanske inte har tänkt på men som vi är säkra på att du kommer gilla! 

 

Kontakta våra företagsrådgivare

 

Touch ID

Med Touch ID kan du göra saker snabbt, enkelt och säkert. Till exempel så kan du  låsa upp din MacBook med ett fingeravtryck eller få omedelbar åtkomst till låsta dokument, anteckningar, systeminställningar och en del annat. 


Du kan även betala enkelt och snabbt med Apple Pay, genom att placera ditt finger på Touch ID-sensorn. Den gör att du inte behöver uppge ditt kreditkortsnummer varje gång du ska betala en produkt. 

 

Om du värdesätter integritet och säkerhet högt så kommer Secure Enclave att ge ett extra lager av skydd.

All din information krypteras och lagras säkert på Secure Enclave. Det innebär att dina uppgifter såsom fingeravtryck och ekonomiska transaktioner aldrig lämnar enheten.

 

Retina-skärmar och True Tone

Med Retina-skärmen på din MacBook får du tillgång till en imponerande detaljrikedom och levande färger. Retina-skärmen har stöd för stort färgomfång vilket gör att bilderna blir ännu mer färgstarka.

 

True Tone-tekniken i MacBook Pro och MacBook Air justerar automatiskt skärmens vitbalans för att passa det omgivande ljuset. Det betyder att du får en bekväm tittarupplevelse oavsett var du befinner dig. Om du till exempel är fotograf och jobbar mycket med att redigera bilder är det extra viktigt att känna till True Tone-funktionen. Detta för att du kan behöva inaktivera funktionen temporärt när du redigerar bilder för att få korrekt vitbalans i dina foton.

 

Touch Bar och styrplatta

Alla MacBook Pro-modeller har Touch Bar och Force Touch-styrplatta. Det innebär att du kan använda din MacBook Pro på flera sätt, med exakt kontroll.

Med Touch Bar kommer du omedelbart åt dina favoritkontroller och genvägar. Du kan även anpassa din Touch Bar till de program du använder mest. Det här gör att du enklare kan göra saker såsom: 

  • Snabbt formatera text i Pages
  • Byta mellan flikar i Safari
  • Använda textförslag när du skriver ett mejl

Med den stora Force Touch-styrplattan kan du enkelt öppna webbsidor, rotera bilder och smidigt scrolla genom långa dokument. Och om du trycker lite hårdare kan du till exempel slå upp ett ord eller förhandsvisa en webbsida i Safari.

 

Thunderbolt 3 (USB-C)

MacBook Pro och MacBook Air har Thunderbolt 3-portar vilket förenklar överföringen av data, laddning och att ansluta till andra enheter.

 

Med Thunderbolt 3 kan du överföra data snabbt. På bara en minut kan du kopiera 14 timmar HD-film, 25 000 bilder eller 10 000 låtar. Thunderbolt 3 är också kompatibel med USB-C så att du samtidigt kan ladda dator, iPhone, iPad, Apple Watch och andra enheter.

 

Det är även möjligt att ansluta flera skärmar och hårddiskar, externa grafikprocessorer och andra enheter med samma port. Med Thunderbolt/USB 4-portarna på modeller med Apple M1-chippet kan du ansluta en extern skärm med upp till 6K-upplösning. Thunderbolt-portarna gör även att du kan kombinera den bärbara datorns smidighet med visningsmöjligheter hos en stationär dator.

 

Apple M1-chip

Apple M1-chippet är det första chippet som har utformats specifikt för Mac. Med M1 får Mac enastående prestanda, egenutvecklad teknik och branschledande energieffektivitet. Apples M1-chip ger prestanda till sådant du gör varje dag, samtidigt som det bara använder en tiondel av strömmen. Det här märks framför allt i form av ökad prestanda och en otrolig batteritid.

 

Apple M1-chippet är utmärkt för dig som behöver extra styrka i tyngre uppgifter, till exempel för att rendera 3D-modeller. M1-chippets imponerande flertrådsprestanda gör också att du som musiker exempelvis kan spela in, mixa och mastra musik i Logic Pro med dussintals spår, insticksfiler och virtuella instrument. Som fotograf ger det dig möjligheten att skapa imponerande bilder i Adobe Lightroom, ännu snabbare och smidigare.

 

Är du nyfiken på Appleprodukter till ditt företag? Kontakta gärna oss så tar vi ett snack om hur vi kan hjälpa dig! 

 

New call-to-action