Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

16 June 2022 6 minuter

Ha en IT-säker semester!

Snart är det dags för en efterlängtad semestertid för många där vi tar en paus från arbetet och loggar ut.  Men glöm inte att IT-säkra din semester innan du gör just detta. Här får du tips om hur du skyddar din dator, mail och andra program som kan utsättas för ovälkomna dataintrång under sommarmånaderna så att du kan luta dig tillbaka och koppla av utan att behöva bekymra dig för att din data hamnar i fel händer.

 

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss! 

 

Semestern är den tid på året då risken att drabbas av dataintrång som företag är som högst. Det kanske beror på att en och annan företagare råkar bli lite oaktsam.  Eller så har hen inte tid att verkligen se till att utrustningen och även data och information är säker, berättar Andrej Strokan, företagsrådgivare på Macforum i Borås.     

 

Skydda datorn och mobilen med touch-ID eller lösenkod

- Tar man med sig datorn eller jobbmobilen utanför kontoret, bör den anställda se till att det blir riktigt svårt för obehöriga att logga in på enheten. Alla borde använda en lösenkod för upplåsning, säger Andrej, som menar att Touch-ID också är ett bra alternativ.

 

När det kommer till lösenkod så blir den säkrare ju längre den är. Till exempel sex siffror istället för fyra.

 

Skapa en säkerhetskopia innan semestern

Även om en anställd är noggrann med att skapa en säker inloggning till sin bärbara enhet, kan det hända att datorn eller mobilen blir stulen. Då är det viktigt att kunna återställa informationen från en säkerhetskopia, som helst finns i molnet

 

- Precis som man skapar ett "out of office"-meddelande, bör det vara en rutin för varje anställd att säkerhetskopiera sin mobil och dator, speciellt innan hen går på semester, säger Andrej. 

 

När det gäller backup av gemensamma program och filer, kan ditt företag under sommarmånaderna även få hjälp av en backup-supportpartner som avlastar IT-avdelningen under ledigheten. Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

 

Skapa uppmärksamhet kring bluffmejl och -fakturor

Perioden juni-augusti är generellt den tid på året då det sker absolut mest bedrägerier överlag. Därför gäller det att vara extra uppmärksam och uppmana personalen att vara noggrann med inkommande mejl och meddelanden.

 

- Ett väldigt raffinerat exempel är VD-bedrägeri där bedragaren utger sig för att vara just företagets VD. Bedragaren kanske skickar ett mejl till en anställd med order att göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto vilket den anställda då tar action på med tanke på att uppmaningen kommer från just företagets ledning. Vi snackar stora belopp här som hastigt kan försvinna, berättar Andrej.

 

Hans tips är att gå igenom olika scenarier med personalen så att de får en "känsla" kring vilket mejl som är ett troligt äkta mejl från chefen och vilket som möjligtvis kan vara en bluff.

 

Var försiktig med öppna wifi-nätverk

- Sitter man på ett café eller en restaurang och använder deras gratis wifi, finns risken att mobilen eller datorn blir hackad. Därför är det viktigt att man är aktsam när man kopplar upp sig på sådana nätverk. Ett bra tips är att aktivera datorns inbyggda brandvägg samt att använda VPN om man har den möjligheten, säger Andrej.

 

Ett annat steg för att minimera denna risk är att stänga av funktionen "automatisk wifi-uppkoppling" i sin jobbmobil. När man surfar med jobbdatorn på ett öppet wifi-nätverk, rekommenderas att enbart gå in på webbadresser som börjar med "https" (s står för "secure").

 

Skapa lathundar för de vanligaste bekymren

Andrejs sista tips handlar om att arbeta proaktivt med problem som kan uppstå:

- Skapa olika lathundar och rutiner för de vanligaste bekymren som kan dyka upp i IT-väg. Ungefär som en FAQ när det gäller IT så de anställda kan hjälpa sig själva. Detta är extra viktigt i perioder då den som kan sitta på svaret med största sannolikhet är ledig eller på semester.

Mycket går att automatisera

De flesta av alla tipsen ovan går att automatisera med hjälp av anpassade arbetsflöden. T ex kan säkerhetskopior schemaläggas så de sker automatiskt så länge din enhet har internetuppkoppling. Även de flesta inställningar kan styras via policys och distribueras med ett MDM system. Man kan också ta hand om företagets skydd mot yttre hot på ett automatiserat sätt, genom produkter som tex Jamf Protect och Jamf Threat Defense. Vi på Macforum har kunskapen om hur detta skulle kunna fungera på just ditt företag. Kontakta gärna oss för ett förutsättningslöst möte.

 

 

Sammanfattning

Semestern är en härlig tid. Inte bara för de anställda utan även för IT-bedragare. Så för att du ska kunna koppla av på riktigt finns det några enkla tips att följa. Att skydda datorn och mobilen, säkerhetskopiera och uppmana alla till att vara extra försiktiga är ett första och viktigt steg.

 

Behöver du mer information om hur gör för att komma igång är du alltid välkommen att kontakta oss.

 

New call-to-action