Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

5 minuter

Ha en IT-säker semester, VD!

Värmen är redan här, stränderna befolkas och på allt fler ställen i landet är semestern i full gång. Men du kanske tillhör den majoriteten av befolkningen som väntar med att ta ut sin semester i mitten av juli? Så du hinner, innan du loggar ut helt, fortfarande säkra din och dina anställdas semester. Läs våra företagsrådgivares tips.

 

- Semestern är den tid på året då risken att drabbas av dataintrång som företag är som högst. Det kanske beror på att en och annan företagare råkar bli lite oaktsam.  Eller så har hen inte tid att verkligen se till att datan, och även utrustningen är säker, berättar Fahrudin Halilovic, företagsrådgivare på Macforum i Borås.     

 

Skydda datorn och mobilen med touch-ID eller lösenkod

- Tar man med sig datorn eller jobbmobilen utanför kontoret,  bör den anställda se till att det blir riktigt svårt för obehöriga att logga in på enheten. Alla borde använda en lösenkod för upplåsning, säger Fahrudin, som menar att Touch-ID också är ett bra alternativ.

 

När det kommer till lösenkod så blir den säkrare hur längre den är. Till exempel sex siffror istället för fyra.

 

Skapa en säkerhetskopia innan semestern

Även om en anställd är noggrann med skapa en säker inloggning till sin bärbara enhet, kan det hända att datorn eller mobilen blir stulen. Då är det viktigt att kunna återställa informationen från en säkerhetskopia, som helst finns i molnet

 

- Precis som man skapar ett "out of office"-meddelande, bör det vara en rutin för varje anställd att säkerhetskopiera sin mobil och dator, speciellt innan hen går på semester, säger Fahrudin. 

 

När det gäller backup på gemensamma program och filer, kan ditt företag under sommarmånaderna även få hjälp av en backup-supportpartner som avlastar IT-avdelningen under ledigheten. Kontakta oss gärna om det!

 

Skapa uppmärksamhet kring bluffmejl och -fakturor

Aldrig sker det så många bedrägerier som i perioden juni-augusti. Det gäller att vara extra uppmärksam och uppmana personalen att vara noggrann.

 

- Ett väldigt raffinerat exempel är VD-bedrägeri där bedragaren utger sig för att vara just ett företags VD. Hen skickar ett mejl till en anställd med order att göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto. Vi snackar stora belopp här som hastigt kan försvinna, berättar Fahrudin.

 

Hans tips är att gå igenom olika scenarier med personalen och sensibilisera dem så att de får en "känsla" kring vilket mejl som är ett troligt äkta från chefen och vilket är en bluff.

 

Var försiktigt med öppna wifi-nätverk

- Sitter man på ett café eller en restaurang och använder deras gratis wifi, finns risken att mobilen eller datorn blir hackad. Därför är det viktigt att man är aktsam när man kopplar upp sig på sådana nätverk. Ett bra tips är att aktivera datorns inbyggda brandvägg samt att använda VPN om man har den möjligheten, säger Fahrudin.

 

Ett annat steg för att minimera denna risk är att stänga av funktionen "automatisk wifi-uppkoppling" i sin jobbmobil. När man surfar med jobbdatorn på ett öppet wifi-nätverk, rekommenderas att enbart gå in på webbadresser som börjar med "https" (s står för "secure").

 

Skapa lathundar för de vanligaste bekymren

Fahrudins sista tips handlar om att mota Olle i grind:

- Skapa olika lathundar för de vanligaste bekymren som kan dyka upp i IT-väg. Ungefär som en FAQ när det gäller IT så de anställda kan hjälpa sig själva. Detta är viktigt i tider då den som kan sitta på svaret med största sannolikhet är ledig.

 

 

Sammanfattning

Semestern är en härlig tid. Inte bara för de anställda utan även för IT-bedragare. Så att du som VD kan koppla av på riktigt finns det några enkla tips att följa. Att skydda datorn och mobilen, säkerhetskopiera och uppmana alla till att vara extra försiktiga är ett första och viktigt steg.

 

Behöver du mer infomation om hur gör för att komma igång, eller ett bollplank, är du välkommen att kontakta oss.

 

Kontakta oss