Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

5 minuter

Hur fungerar inbyte hos Macforum?

I den cirkulära ekonomin utnyttjas allt som har tillverkats så länge det går. Tanken bakom är att spara jordens resurser och minska avfallet som produceras. Just IT-utrustning och mobiltelefoner innehåller många värdefulla ämnen, och därför erbjuder Macforum en tjänst som heter inbyte för företag. Det fina i sammanhanget är att företagaren då får sin utrustning värderad och att det uppskattade beloppet kan investeras i ny utrustning. Macforums företagsrådgivare Fahrudin Halilovic svarar på de viktigaste frågorna om tjänsten.

 

Kontakta oss om inbyte av IT-utrustning

Vilken är den främsta fördelen med inbyte generellt?

Helt klart miljöaspekten. Sakerna står inte i någon källare och samlar damm. Metallerna i datorer och mobiler kan ju återanvändas.  Men man kan inte bortse från att det finns en ekonomisk fördel också. Man får ju cirka 3 000 kronor för en iPhone X och upp till 9 000 för en Macbook Pro. Ett tredje argument, som ofta förbises, är GDPR-aspekten. Innehållet, det vill säga informationen som ju också kan vara personuppgifter, i enheterna raderas på ett säkert sätt och den kund som vill, får ett intyg på det.

 

fahrudin-banner

Fahrudin Halilovic

 

Hur fungerar det rent praktiskt?

Börja med att skicka in en förfrågan till mig eller mina kollegor som jobbar som företagsrådgivare. Det vi behöver är serienummer (dator) eller IMEI-nummer (mobiltelefon) för värdering. Efter genomförd värdering, som baseras på att all utrustning är i bra skick, skickas en offert till kunden. Offerten ska ses som en uppskattning, inte som något garanterat värde och det har hänt att vissa enheter faktiskt var i bättre skick än kunden uppgav. Då fick kunden tillbaka ett större värde än det uppskattade.

 

När vi sedan kommit överens skickar vi fraktsedlar till kunden som därefter skickar alla enheter som han eller hon vill byta in. Men innan de packas ner, är det viktigt att de inte är låsta med appen “Hitta”. Detta minskar värdet eftersom enheten då riskerar att klassificeras som stulen. iCloud ska också vara borttaget, och jag brukar alltid rekommendera att allt innehåll säkerhetskopieras till molnet eller en extern hårddisk innan enheten packas ner.

 

Kunden får en kredit (tillgodokvitto) på Macforum som kan användas till allt som vi erbjuder. Det vill säga även tjänster som support - så länge det är något vi kan leverera.

Finns det något som gör att inbyte hos just Macforum sticker ut jämfört med konkurrenterna?

Vi ger bättre priser än detaljhandeln, och kan säga att vi verkligen erbjuder en sluten krets. Inget kan komma på villovägar. Vi tar också emot alla IT- och mobilenheter, det behöver inte vara enbart utrustning från Apple.

Finns det något som är viktigt att tänka på kopplat till inbyte?

Det är inte nödvändigt att skicka med adaptrar om ni fortfarande har användning för dessa. Det kan vara bra att spara dem som reserv om någon befintlig adapter skulle gå sönder. Samma sak gäller hörlurar, om de nu inte är trasiga.


Har du några konkreta tips till företag som vill byta in sin utrustning?

Det viktigaste tipset brukar vara att tala om var serienumret sitter. Serienumret sitter antingen på produktens yta och om din produkt synkas med iTunes, så syns numret i iTunes.

 

På din Mac kan du välja "Om den här datorn" från Apple-menyn och iPhone väljer du Inställningar > Allmänt > Om.

 

Vad gäller iPhones så letar du reda på enhetens IMEI-serienummer på olika sätt. I iPhone 6s och senare finns serienumret i inställningar och IMEI/MEID på SIM-facket. I iPhone 5 och 6 finns serienumret i inställningar och IMEI/MEID (MEID är de 14 första siffrorna i IMEI) på baksidan.

 

Kontakta oss om inbyte av IT-utrustning