Macforums blogg

Johan Lidemar

Konsultchef på Macforum

7 minuter

Hur säkra är molntjänster egentligen?

Allt fler företag går över till att använda sig av molntjänster istället för den tidigare on-premise-miljön som var den vanligaste. Men fortfarande är det många företag som har valt att inte använda sig av molntjänster, och en av de främsta anledningarna är oro för säkerheten. Men finns det egentligen anledning till oro? I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur säkra molntjänster egentligen är.

 

Ladda ner vår marknadsrapport om framgång tack vare digitala verktyg och rutiner ›

 

IT-säkerhet har de senaste åren varit ett hett diskussionsämne i många branscher, vilket är fullt förståeligt med tanke på att hackarattacker, dataintrång och läckage av känslig information faktiskt ändå sker med jämna mellanrum. Inte sällan pratas det om IT-säkerhet kopplat till molntjänster, och självklart är säkerheten överlag en viktig aspekt att ta i beräkning när det är dags att byta IT-miljö eller komplettera den. I det här blogginlägget har vi valt att inte gå in på djupet på de tekniska bitarna som IT-säkerhet kan innebära, utan har fokuserat mer på den "allmänna" säkerheten som molntjänster kan erbjuda. 

 

 

Molntjänster minimerar risken för borttappad information

När du använder dig av molntjänster så lagras alla dina dokument som du skapar via tjänsten i molnet. Informationen sparas automatiskt och du kan, från valfri enhet, komma åt alla dokument så länge du är inloggad på samma konto. Att allt sparas automatiskt på det här viset och inte på en lokal hårddisk, minimerar risken för att du tappar bort information. Jag gissar att de flesta någon gång har varit med om att ett program på datorn har kraschat och att all information du suttit och jobbat med har försvunnit med ett “poff”, efterföljt av en stor dos frustration. Men den här typen av händelser behöver du inte oroa dig för när du använder molntjänster. Det är till och med så smidigt att du slipper klicka spara, det sker per automatik!

 

Molntjänstleverantören har ett stort ansvar för säkerheten

Oavsett vilken IT-lösning du egentligen väljer så finns det flera aspekter av IT-säkerhet som är viktiga att ta hänsyn till. Till exempel, är din data tillgänglig när den behövs och klarar den sig mot överbelastningsattacker? Är din data krypterad i vila och under transport och kan vem som helst se den i befintligt skick om ett intrång skulle ske? Hur ser det ut med access till informationen? Som sagt, aspekterna är många och funderingarna likaså, vilket vi förstår. Det här är frågor som behöver ställas till din molntjänstleverantör, som har full koll på bitarna och kan förklara för dig hur de arbetar för att se till så att din data är så säker som möjligt. 

 

När du använder dig av molntjänster så ligger en stor del av ansvaret på molntjänstleverantören, vilket förstås gör det till ett överlag säkert alternativ. Större molntjänstleverantörer har specialistkompetens kring IT-säkerhet som kan gynna dig som kund. Oftast finns det ett helt team på plats hos leverantören med dedikerad personal som har full koll på säkerheten. Det är också viktigt att tänka på att ett eventuellt intrång mot ditt företag är ett intrång mot leverantören, och få leverantörer vill behöva stå till svars inför en kund för att de har gjort något som äventyrat kundens IT-säkerhet. 

 

Men, oavsett om en stor del av ansvaret ligger på molntjänstleverantören så är det viktigt att inte glömma bort att du som kund också har en visst ansvar. Även om vissa leverantörer erbjuder omfattande säkerhetsåtgärder så har du vissa skyldigheter att skydda din egen data, applikationer och tjänster. Till exempel genom att vara försiktig med att dela information via offentliga nätverk, att ofta byta lösenord och hålla IT-miljön uppdaterad. 

 

De senaste uppdateringarna med molntjänster

Att hålla sina system uppdaterade är viktigt för att minska risken för dataintrång, eftersom system som inte uppdateras regelbundet är mer sårbara. Men, det är något som allt för många inte tänker på. Hur många gånger har du till exempel inte klickat i “påminn mig senare”-alternativet när datorn gör dig uppmärksammad på att det finns tillgängliga uppdateringar? För att nästa dag klicka i samma alternativ igen.  När du använder dig av molntjänster uppdateras både hård- och mjukvara ofta och regelbundet. Detta till skillnad från traditionell IT, där vissa system uppdateras så sällan som någon gång om året. Det här gäller både säkerhetsuppdateringar och programuppdateringar, vilket gör att du både är säker och alltid får tillgång till det senaste som leverantören erbjuder. 

 

Så, vad är egentligen slutsatsen? Oavsett vilken IT-lösning du egentligen väljer så finns det mer eller mindre alltid en risk för att råka ut för intrång eller läckage, men riskerna är olika stora beroende på vilket alternativ och vilken typ av lösning du väljer. Överlag skulle vi absolut säga att molntjänster är en säker lösning där leverantörerna har dedikerade säkerhetsteam på plats som har full koll på säkerheten och som ger dig de regelbundna uppdateringarna du behöver för att hålla din miljö säker. Men visst, om ditt företag hanterar stora mängder känslig information så kan det vara en bra idé att säkra upp den ytterligare, till exempel genom garanterad kryptering. 

 

Sammanfattning

En vanlig anledning till att företag inte använder sig av molntjänster idag är oro. Man funderar på hur säkert det är,  vilka riskerna är och om det är pålitligt alls. Men faktum är att molntjänster är ett säkert alternativ, framför allt de stora molntjänstleverantörerna erbjuder stora fördelar när det gäller IT-säkerheten. Med tanke på att molntjänster dessutom ger företag flera andra fördelar såsom effektivare arbete, smidigare arbetsdagar och bättre kommunikation. 

 

I vår marknadsrapport har vi intervjuat tio företagsledare som berättar hur de byggde sin framgång på digitala verktyg och processer, där molntjänster har varit en stor del av arbetet. Ladda ner den redan idag! 

Ladda ner vår marknadsrapport!