Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

28 September 2023 5 minuter

iMadeThis - ett kreativt musikevent med Apple i centrum

Under en heldag i september förvandlades våra lokaler i Göteborg till en kreativ yta full av inspirerande människor vars gemensamma nämnare är att Apples produkter står i centrum för en underlättad kreativ process. Eventet fick namnet iMadeThis. Ett av våra konferensrum - som vanligtvis är just ett konferensrum med stor skärm, konferensbord och grå mötesrumsstolar - uppgraderades till en fullskalig musikstudio med trumset, gitarrer, mixerbord och vokalbås. I ett annat utrymme huserade två AI-visionärer, som med hjälp av en MacBook Pro och flera AI-verktyg skapade en mängd olika AI-genererade låtar tillsammans med deltagarna. Två riktigt vassa illustratörer förevigade hela dagen med varsin iPad Pro och Apple Pencil som huvudsakligt verktyg. 


Ett event i Macforum-anda

 

Vi på Macforum har sedan 1992 jobbat med Apples produkter och ekosystem. På den tiden hade Apple bara 8 år i ryggen och då främst som IBM-utmanare. Nu, 39 år senare, vet vi att de lyckades. I våras, när dammet just lagt sig efter en mäktig fest på Pustervik i Göteborg, där vi firade Macforums 30 år, dök suget upp efter att hålla ett event i sann Macforum-anda. Apple har alltid varit och är ett självklart val i kreativa miljöer och då Macfrum har en historia med tät anknytning till Göteborgs kulturliv var valet att hålla ett musikevent självklart.
 

collage_small

T.v. Artisten RAGHD i den provisoriska studion. T.h. Lina Darelid från The Orchard.


Från ax till limpa


Arbetsnamnet var länge ”Från ax till limpa”. Tanken var att vi under en dag i våra lokaler skulle skapa ett musikprojekt - från idé till färdig produkt. Detta för att påvisa hur magiskt Apples produkter underlättar en kreativ process. Till vår hjälp tog vi Baked, ett företag som arbetar med att stärka varumärken med hjälp av musik. De hade just producerat vår ljudidentitet och var taggade på att stå som samarbetspartners vid detta event.

 
robin_small

Robin Soderman, från bandet Antiloop, talade om musikskapande då och nu.


Inspirerande talare 

 

För att verkligen få med hela kedjan bjöd vi, förutom artister och musiker, in inspirerande talare som på olika sätt har ett finger med i spelet när det kommer till musikproduktion. SAMI (Svenska artister och musikers intresseorganisation), The Orchard som jobbar med att hjälpa artister med distribution till de olika streamingtjänsterna och Robin Soderman som är en av två medlemmar i bandet Antiloop som slog igenom stort på 90-talets dansscen med låtar som ”In my mind” och ”Believe”. Robin, som dessutom arbetat länge med att utbilda människor i Apples produkter och ekosystem, tog med oss på en tidsresa från hans första stapplande steg som DJ på Lidingö till att få skivkontrakt och turnera över världen tillsammans med sin bästa kompis, tillika andra halvan av Antiloop. För att eventet skulle vara rätt i tiden bjöd vi dessutom in Bengt Wessborg och Mikael Andersson, två AI-visionärer med oslagbar nyfikenhet på framtidens möjligheter till snabba kreativa processer med hjälp av Artificiell Intelligens. 


Summering av iMadeThis

 

Jag själv, som aldrig producerat musik, slogs av det otroliga maskineri som krävs för att spela in, producera, distribuera och dessutom behålla rättigheterna till ett verk. Jag är oerhört stolt över detta event och blev mycket inspirerad av alla gäster på plats, samt fick ett kvitto på att det vi gör på Macforum är precis det jag vill syssla med. Även om musikproduktion inte är min egna passion så inspireras jag av tanken att just det vi säljer och utbildar våra kunder i, kommer fortsätta föda nya generationer kreativa själar som kommer kunna ta sitt skapande mycket längre, mer tidseffektivt, tack vare Apple. Nu ska jag, tillsammans med mitt team, fila fram nästa eventidé. Stay tuned via sociala kanaler och via Macforums nyhetsbrev.

 

Besök macforum.se/imadethis för att ta del av allt som föddes ur eventet iMadeThis. Där kan du dessutom lyssna på den låt som spelades in av den Göteborgsbaserade artisten Raghd, tillsammans med musikerna Nils Aurell och Nils Hernqvist, i vår temporära musikstudio. New call-to-action