Macforums blogg

Johan Lidemar

Konsultchef på Macforum

5 minuter

Iaas, Paas och Saas - Vi reder ut begreppen!

Några vanliga begrepp när det kommer till molntjänster som det pratas om är SaaS, PaaS och IaaS. Men långt ifrån alla har full koll på vad dessa innebär och vilka skillnader som finns mellan dem. I det här blogginlägget reder vi ut begreppen. 

 

Trots att de flesta av oss under de senaste åren har använt oss av molntjänster privat utan att ens fundera på det är det fortfarande många företag som inte har kommit igång med molntjänster. Det är till och med en ganska het potatis i vissa branscher, och många ställer sig frågan "ska jag eller ska jag inte"? Argumenten för att flytta delar av, eller hela verksamheten, till molnet är dock många och i takt med den snabba tekniska utvecklingen fylls listan med fördelar med molntjänster för företag hela tiden på.

 

Men låt oss hoppa fram några steg. Om du har bestämt dig för att ditt företag ska flytta sin IT-miljö till molnet, då kommer nästa fundering, vilken tjänst ska du välja? Och vilket alternativ innebär egentligen vad? Att ha koll på vad de olika alternativen innebär är en förutsättning för att du ska kunna välja det som passar ditt företag och era behov bäst. 

 

Infrastructure as a service (IaaS) 

IaaS handlar, precis som rubriken antyder, om själva infrastrukturen i tjänsten och kan kort förklaras som ett lager av hårdvara och nätverk. Den här typen av tjänst innebär att leverantören står för virtualisering, server, lagring och nätverk men du som beställare sköter betydligt fler delar än om du skulle välja Paas eller Saas. Det är kundens ansvar att sköta applikationer, körtider, mellanprogramvaror och data. En stor fördel med det här alternativet är att det är mycket skalbart, något som idag blir allt viktigare att ta hänsyn till när det kommer till IT-miljön. Det är dessutom flexibelt eftersom du som kund kan välja vad du vill köpa till och ger dig full kontroll över infrastrukturen. Typiska exempel för IaaS-tjänster är Digital Ocean, Linode, Rackspace och Amazon Web Services.  

 

Platform as a service (PaaS) 

PaaS står för Platform as a service och tillhandahåller molnkomponenter till vissa programvaror och används främst för applikationer. PaaS bygger på IaaS (infrastrukturen) och utgör ramverket där utvecklare får möjlighet att skapa och anpassa applikationer i molnet. Här ansvarar du som kund själv för programvara och data, medan resten sköts av leverantören. Det är också leverantörens ansvar att se till så att tjänsten skalar upp eller ner utifrån ditt företags behov. Typiska exempel på PaaS-tjänster är AWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Heroku, Force.com, Google App Engine, Apache Stratos och OpenShift.

 

Software as a service (SaaS)

Till skillnad från IaaS och PaaS, där du som företag har mer kontroll över tjänsterna, är SaaS istället något av en helhetsupplevelse. Som kund beställer du i stort sett vad du vill ha, betalar bara för det du behöver och leverantören sköter resten, allt från uppdateringar och nätverk till lagring och skalbarhet. Det är förstås ett bekvämt alternativ, men det är viktigt att tänka på att den här typen av tjänst är svår att skräddarsy exakt efter dina behov. Leverantören sätter ramarna och förpackar den på ett visst sätt. Typiska exempel på SaaS-tjänster är Dropbox och Office 365. 

Sammanfattning 

Sammanfattningsvis så har varje alternativ förstås sina för- och nackdelar. Men oavsett om du letar efter en molnbaserad programvara för lagring, en smidig plattform där du kan bygga egna applikationer eller ett alternativ som ger dig fullständig kontroll över hela infrastrukturen utan att behöva underhålla den kontinuerligt så finns det en lösning för dig.

 

Nyfiken på vilken lösning som passar just dig men fortfarande lite osäker? Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning! 

 

Kontakta oss