Macforums blogg

Maria Larsson

Verksamhetschef på Macforum i Borås

5 minuter

Nya, uppgraderade iMac 27-tum passar många roller på ett företag.

Mitt i sommarhettan lanserade Apple en uppgraderad version av sin iMac 27-tum. Modellen övertygar genom en rad nya komponenter och bättre prestanda. Enligt branschsajten Tom's Guide som testat datorn har "marknadens bästa allt-i-allo blivit ännu bättre". Macforums Fahrudin Halilovic håller med.

 

Kontakta oss om du vill hyra IT-utrustning

 

iMac är en klassiker i Apples produktfamilj, många kanske minns när datorn lanserades 1998 och helt saknade en intern diskettenhet och serieportar. Även den turkosa färgen var iögonfallande, precis som produktnamnet där i:et står för "internet".

 

- Nu har det gått flera år sedan iMacs senaste uppgradering så visst var den efterlängtad. Det har hänt mycket i teknikväg sedan dess, säger Fahrudin Halilovic som i denna artikel svarar på 7 frågor om datorn.

 

Vad är nytt med iMac 27-tum?

Modellen är utrustad med tionde generationens Intel core-processorer och man kan välja processorer med upp till 10 kärnor. Datorn har dubbelt så hög minneskapacitet, ett nytt grafikkort samt snabbare SSD-lagring. Det gör att själva hårddisken läser in och sparar ner filer snabbare. Också vid uppstart av datorn startas OS och alla appar mycket snabbare. Lagringskapaciteten kan även fyrdubblas om behovet finns. Tidigare fanns det maximalt 2 TB, men nu kan man få en iMac med upp till 8 TB internlagring. Detta är attraktivt för anställda och roller på ett företag som jobbar med lokala filer som video eller 3D-ritningar. Här är dock mitt tips att välja rätt lagringskapacitet från början eftersom det blir svårt att ändra i efterhand.

 

Några fler nyheter?

Javisst! Kameran har uppgraderats till en full HD-kamera och de tre mikrofonerna tar numera upp mindre bakgrundsbrus. Kameran har ansiktsdetektering som gör att man belyses bättre i ett videomötet, helt oberoende av vilken mötesmjukvara du använder.

 

Processorn har 20 procent bättre prestanda i ingångsmodellen i jämförelse med föregångaren. Grafikkortet har 40 procent bättre prestanda än förra modellen. Apple har jobbat på skärmen också, och som tillval finns ett nanotexturglas som ger mindre reflektioner än vanliga skärmar.

 

Skulle man som användare behöva mer korttidsminne eftersom man har väldigt många applikationer igång samtidigt går det att uppgradera RAM-minne på egen hand. Det finns fyra lättåtkomliga “slotar” på datorns baksida.

 

Varför ska jag som företagare välja en iMac 27-tum som dator för mig och mina anställda?

Det är en jättebra arbetsstation som är färdig som den är, det är bara att koppla upp mot internet och köra igång, man behöver inte ens kabel. Modellen är väldigt stilren, och designmässigt kommer den tilltala estetiskt lagda personer. Det krävs inte mycket för att komma igång, användningen är intuitiv. 

 

Vem kommer att dra mest nytta av videokonferensförbättringarna, de kraftfulla processorerna och den stora skärmen?

I stort sett kan alla dra stor fördel av det. Processorn underlättar allt inom vanligt, stationärt kontorsarbete. Jag brukar säga att både en ekonomianställd och en grafisk producent kommer att uppskatta en kraftig processor. Dessutom gillar alla stora skärmar. Man kan ha flera flikar öppna bredvid varandra, och oftast räcker det till en början med en skärm för användaren.

 

När kan man beställa den nya iMac 27-tum från Macforum?

Den går att beställa redan nu, vi har alla kombinationer och konfigurationer klara!

 

Om jag vill ha en annan stationär modell, vad ska jag tänka på då?

Om man vill ha ännu större prestanda och minne bör man kika på en iMac Pro. För lägre prestanda och även pris så ta en titt på iMac 21,5-tum. Men egentligen är inköpspriset inget hinder längre eftersom vi erbjuder hyresupplägg.

 

Vad tycker du mest om med iMac 27-tum?

Allt! Modellen är en välbehövlig och schysst uppdatering av en redan framgångsrik modell.

 

Kostnadsfri rådgivning - kontakta oss!

 

PS: Artikeln iMac 2020 (27 inch) Review på Tom's Guide hittar du här.