Macforums blogg

Petri Tuori

Supporttekniker på Macforum

8 minuter

iOS-appar för dig som jobbar med illustrationer och concept art

En iPad är ett bra verktyg för flera branscher och yrken men trots det ser många den som "bara en platta". Ett exempel där en iPad kan komma väl till pass som arbetsverktyg är för de som arbetar med illustrationer eller concept art. Här delar jag därför med mig av mina bästa tips på iOS-appar som låter dig skapa mästerliga verk vart du än är, så länge du har en iPad med dig. 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Idag är det kanske vanligaste att arbeta med illustrationer via en stationär dator men faktum är att det finns flera appar till iOS som är väldigt populära i den här kategorin. Fördelen med iOS i allmänhet och iPad i synnerhet är att du kan få en känsla av att hålla i ett skissblock, ett digitalt skissblock som dessutom väger en bråkdel av liknande konkurrerande lösningar på marknaden. Här har jag samlat en rad applikationer som har vunnit priser, nominerats i flertalet tävlingar eller används av artister i hela världen för den prestanda och möjligheterna som apparna erbjuder.


procreate-app

iOS - Procreate

Procreate är precis som utvecklarna själva säger; “Made for Artists”. Applikationen erbjuder ett helt

otroligt utbud med verktyg och penslar där syftet är att simulera så många traditionella penslar som möjligt och även mer moderna, digitala texturpenslar. Gränssnittet är härligt minimalistiskt och ger därför så mycket fokus som möjligt till din arbetsprocess och kreativitet. Appen har också stöd för Multigestures som du är van vid att använda på din iOS-enhet för att kunna navigera, rotera, kopiera och flytta markerat innehåll. Det finns även ett brett och utvecklat effektbibliotek för att du ska kunna sätta den sista prägeln på ditt verk. Procreate använder också Apples fantastiska metal-arkitektur, vilket ger en otrolig prestanda med högupplösta dokument. Här finns även stöd för Apples ProMotion-teknik så att du kan avnjuta ditt arbete med 120Hz.  Applikationen finns i AppStore och fungerar för hela iOS familjen. Läs mer om Procreate och ladda ner den här. 

 

affinity-app

iOS - Affinity Photo

Serif utvecklar helt fantastiska alternativ till Adobe, ett hett tips om du är nyfiken på att se över utbudet utanför Adobes ramar. Affinity Photo är en stark konkurrent till Photoshop och erbjuder mer eller mindre identiska och inom vissa områden, förbättrade funktioner för både fotoredigering och Concept Art. Appen är därför perfekt för dig som vill arbeta med fotomanipulation eller mattpainting där arbete med fototexturer eller fotografier är en del i din arbetsprocess. Affinity Photo erbjuder funktioner som du känner igen från Adobe och har även stöd för att spara och öppna PSD-filer. Dessutom finns det stöd för tangentbord till exempelvis till iPad,  där du också kan göra egna snabbtangenter, precis som i de större applikationerna som finns i macOS.  Fördelarna och funktionerna tar dock inte slut där, långt ifrån. Appen har även fullt stöd för Apples hårdvara, för att maximera prestandan så att du nästan börjar fundera på varför du ens har en stationär dator. Läs mer om Affinity Photo och ladda ner appen här. 


affinity-designer-app

iOS - Affinity Designer

Affinity Designer är ytterligare produkt från utvecklarna Serif. Det är en applikation för dig som arbetar mycket med grafisk design och vektorer. Applikationen är i stort sett en blandning mellan Illustrator och Corel Draw som också erbjuder många funktioner för webbdesign, såsom färdiga former och knappar. En funktion jag gillar väldigt mycket är möjligheten att på ett enkelt och kreativt sätt kunna blanda mellan att arbeta med raster, grafik och vektorgrafik i ett och samma dokument. Det här öppnar upp för mer intressanta uttryck och du blir inte låst till olika tekniska begränsningar eller processer. Affinity Designer har också en fantastisk Boolean- funktion som är “Non-Destructive”, det vill säga att du väldigt enkelt kan komma åt de former som används när du beskär, klipper eller raderar information med just former. Det här har alltid varit en klurig process i många andra program men här har verkligen Serif hittat något som många har efterfrågat länge. Applikationen är väldigt snabb och också här har appen stöd för Apple ProMotion och den fantastiska 120Hz skärmen som finns i iPad Pro-modellerna. Läs mer om Affinity Designer och ladda ner appen här. 

 

Autodesk-SketchBook-app

iOS - Autodesk Sketchbook

Autodesk som i vanliga fall är mest kända för att göra världsledande CAD- applikationer eller program som 3ds max samt Maya, har även utvecklat en helt fantastiskt applikation för dig som älskar känslan av att måla i ett skissblock - fast digitalt! Sketchbook erbjuder en mängd härliga funktioner och gudomligt bra tuschpenslar, så om du gillar att arbeta med markerpennor kommer du uppskatta Sketchbook. Applikationen erbjuder även funktioner som många tar lite föregivet, nämligen perspektivstöd. Om du önskar hjälp med det här så finns det alltså inbyggt. Applikationen kanske inte är för dig som arbetar med Illustration och Concept Art där du skapar alla tänkbara motiv och idéer, utan Sketchbook är snarare till för dig som vill ha möjligheten att ta fram idéer snabbt, med syftet att simulera känslan av att skapa på ett skissblock. Sketchbook har även det fullt stöd för Apples ProMotion samt stöd för Apple Pencil. Läs mer om Sketchbook och ladda ner appen här. 


adobe-photoshop-app

iOS - Adobe Photoshop

Photoshop är troligtvis världens mest kända app när det kommer till illustration och concept art. Nu finns den äntligen tillgänglig för iOS och specifikt för iPadOS. Det här är dock en något nedbantad version av sin storebror som vi alla arbetat med och älskar, men det innebär inte att appen inte klarar av det mesta du vill göra. Photoshop är en prenumerationstjänst som ingår i CreativeCloud, vilket ger dig möjligheten att spara ditt material i Adobe’s egna Cloud-lagring och senare ta vid på en annan enhet. Önskar du få kontakt med våra företagssäljare och stämma av priser? Klicka här för att ta kontakt med en av våra säljare.

Sammanfattning

Det finns alltså en hel del intressanta och kompletta lösningar för dig som gillar att jobba med illustrationer, concept art eller andra former av bilder. Jag hoppas att mina tips har gett dig lite mersmak att våga testa nya, alternativa lösningar och börjar nyttja iPadens fulla potential i ditt skapande.  Värt att notera är att det finns många fler applikationer i detta ämne för iOS. 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!


Glöm inte heller att prenumerera på vår blogg! 
Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.