Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum i Borås

20 September 2021 7 minuter

iPhone 13 och iPad Mini

Apple håller årliga event där deras senaste nyheter visas upp och presenteras. Under hösten 2021 var fokuset som allra störst på iPhone 13 och Pro-versionen, men även uppdateringarna av iPad Mini och nya Apple Watch Series 7. I det här inlägget kan du läsa om höjdpunkterna från eventet.

 

 

Apples flaggskepp iPhone 13 

Den stora nyheten på detta event var naturligtvis lanseringen av nya iPhone 13 och Apple-fansen fick äntligen ta en titt på det nya flaggskeppet. iPhone 13 lanseras i fyra olika modeller: en standardversion med 6,1-tums skärm, en minimodell, samt en Pro- och en Pro Max-modell med större skärm och bättre batteritid. iPhone 13 kommer i färgerna röd, stjärnglans (vit nyans), midnatt (svartaktig nyans), blå och rosa. iPhone 13 Pro finns i grafit, guld, silver och sierra-blå.

iPhone 13 är tillverkad av mer återvunnet material än tidigare och komponenterna i mobilen är bättre placerade för att göra plats för ett större batteri. iPhone 13 finns tillgänglig att köpa här och finns även i butik i slutet av september. Under eventet underströk Greg Joswiak, Apples Senior Vice President hur viktig iPhone 13 är för både Apple och dess användare:

 

- Våra kunder förlitar sig på sin iPhone varje dag, både i jobbet och privat. Därför har vi gjort de nya modellerna mer kraftfulla, innovativa och funktionella än någonsin tidigare.

 

A15 Bionic - högre prestanda och bättre processor

 

Den största uppdateringen av iPhone 13 är A15 Bionic, en sexkärnig processor som, enligt uppgift, ger 50% högre prestanda än föregångaren iPhone 12. Dessutom ger A15 Bionic omkring 2,5 timmar längre batteritid jämfört med iPhone 12. Processorn gör i själva verket iPhone 13 både snabbare och mer kraftfull än någonsin tidigare. 

iPhone 13 har också utrustats med en ny bildprocessor som har upp till 30% bättre och snabbare grafik, vilket bland annat förbättrar spelupplevelsen avsevärt. Den nya 16-kärniga Neural Engine gör hela 15,8 biljoner (!) beräkningar i sekunden, vilket gör att appar med exempelvis fotoscanner, kartor eller 3D-animeringar, som kräver mycket data, kan arbeta och ladda betydligt snabbare än tidigare. Krasst beskrivet så ger den här tekniken helt nya möjligheter när det kommer till att fota, filma, redigera videos och spela spel, samt ännu mer utökade möjligheter till Machine Learning jämfört med A14 Bionic.

 

Förbättrad kamera och display på iPhone 13

Men, nyheterna tar inte slut här - även kamerorna och displayerna har rustats upp på de nya iPhone-modellerna. De två kameralinserna på baksidan av telefonen har placerats diagonalt, samt att “Cinematic mode” har adderats. Det innebär bland annat att kameran använder ett automatiskt fokus för att växla mellan motiv i videoläge, liknande “Porträttläget” för att fota. Videoinspelningen på iPhone 13 är nu också kapabel till att filma i 4K med hela 60 fps, vilket gör att man kan skapa högupplöst video och spela upp den i slow motion. Cinematic Mode ger också en dimension av skärpedjup i videoinspelningen. 

 

Med de nya kamerorna är det nu också möjligt att fota i “night mode” eller i väldigt dåliga ljusförhållanden. Apple har även gjort sin “Super Retina XDR display” 28% ljusare för bättre synbarhet i dagsljus och förbättrat kontrasten mellan ljust och mörkt.

 

Vad gäller iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max erbjuds ännu fler nyheter och uppdateringar. Bland annat en Pro Motion-display, som anpassar frame rate efter behov för mjukare rörelser och uppemot 1 TB lagringsutrymme (!). Pro-modellernas uppdaterade objektiv ger även möjlighet till nya funktioner som 6x optisk zoom och makrofoto.

 

ipad-mini-3

 

Apples nya version av iPad Mini

En annan höjdpunkt som presenterades under eventet var Apples nya iPad Mini. Den nya versionen av iPad Mini har en förbättrad 8,3-tums “Liquid Retina Display” och kommer i fyra nya färger, samt med matchande praktiska fodral som tillval. Apple säger att den nya iPad Mini kommer att prestera 80% snabbare än den tidigare modellen och att den kommer med stöd för trådlöst 5G-nätverk. 


iPad Mini har en mängd nya funktioner och uppgraderingar. En av de större uppgraderingarna är 12-megapixel kameran har stöd för True Tone Flash och Center Stage, en funktion på iPad Pro-modellerna som automatiskt kan upptäcka och följa vem som är på skärmen. På iPad Mini har dessutom lightning-kontakten ersatts av en USB-C-kontakt, vilket har blivit den nya standarden på många teknikprylar i hemmet. Slutligen meddelar Apple att iPad Mini har stöd för andra generationens Apple Pencil med magnetfäste på sidan, en funktion som också gör att pennan laddas automatiskt och att lagringsutrymmet har ökat till 64 GB. iPad Mini är också kompatibel med flera tillbehör såsom Apple Pencil och Magic Keyboard. 

 

Apple Watch Series 7 och iOS 15

 

Lite i skymundan av iPhone 13 och iPad Mini presenterade Apple även Apple Watch Series 7, med större skärm och omdesignat utseende för att ge en mer omslutande effekt. Det har också adderats digitala knappar på urtavlan som är större och lättare att navigera med, framförallt då klockans dashboards numer utnyttjar skärmens storlek maximalt. En rolig och motiverande produkt för arbetsvardagen, oavsett om användaren till exempel vill mäta puls eller kommunicera vid skrivbordet eller på promenadmötet. 

För att runda av summeringen av eventet lanserades det nya operativsystemet iOS 15, innehållande uppdateringar av FaceTime och en ny Live Text-funktion där användare kan söka efter text i bilder, samt ett fokusläge för att hantera dina aviseringar. Under eventet lyste tredje generationens Airpods med sin frånvaro, men det lär bli aktuellt med minst ett event till senare i höst.

 

Så väljer ni rätt IT-leverantör