I dessa tider ställs vi som ledare inför nya frågeställningar. Känner du eller dina medarbetare er sjuka är bästa rådet att stanna hemma och ta kontakt med sjukvården. Har personalen ett arbete som kan skötas på distans kan det vara läge att jobba hemifrån i någon eller några veckor. I denna artikel berättar vi om förutsättningarna som bäddar för oplanerat hemmajobb.
Begreppen "distansarbete" eller "mobilt arbetssätt" är inte nya. Ändå finns det en stor tröskel kring att skapa en större öppenhet att tillåta distansarbete. Argument som bibehållen, eller till och med ökad produktivitet, biter tyvärr inte på alla skeptiska företagsledare. Så låt oss därför titta på vad som krävs ur ett utrustningsperspektiv. När det kommer till kritan behöver faktiskt väldigt lite vara på plats för att rent tekniskt kunna jobba hemifrån.
Du eller dina anställda kanske har den mest kraftfulla datorn och marknadens mest avancerade smartphone - men utan en fungerande, snabb internetuppkoppling faller det hela ganska platt. Visst går det att koppla ihop dator med telefonen och surfa via den, men hastigheten kommer aldrig vara lika snabb som när det finns ett bra nätverk hemma. Och när jag skriver "uppkoppling" så menar jag först och främst Wi-Fi. Se till att ha en eller flera accesspunkter uppsatta, och fundera på att införskaffa en router om det är dålig täckning på ett eller flera ställen i huset eller lägenheten.
Mobilt arbete förutsätter tillgång till bärbara enheter. För även om ditt företag jobbar med molntjänster och har all information lagrad för snabb åtkomst så blir det ganska "klumpigt" om du eller dina anställda sitter med en stationär dator hemma som inte går att flytta på. Tänk på att perioden med arbete hemifrån kanske blir lite längre än planerat. Då måste man kunna flytta sig mellan olika rum för att kunna jobba ostört.
Samma sak gäller telefonin. Vill ni vara nåbara för varandra med samma nummer och direkt så behövs en smartphone. Lägg därtill att ni via appar i telefonen också smidigt kan läsa mejl och komma åt filer och dokument för ett produktivt arbete.
Att kunna höras av med kollegorna via mejl eller telefon är bra. Att ha dem på en armlängds avstånd, fast man befinner sig flera mil ifrån varandra, är bättre. För detta krävs en chatt- och videomötesplattform som gör det möjligt att mötas virtuellt och samtidigt få en känsla av att man nästan befinner sig i samma rum. Avstämningar eller spontana möten blir genast mycket enklare och givande.
Arbetsmiljö hemma kommer spela större roll ju längre man behöver jobba hemifrån. Många brukar gilla utrustning som externa skärmar, tangentbord och mus samt kanske även möteshögtalare för telefonen. De är absolut inga måsten men underlättar för dem som är vana vid den typen av utrustning. Ställ er frågan och diskutera med personalen!
Förutom arbetsmiljön kan det vara viktigt att ha tillgång till en extern support, speciellt om kollegan som alltid kan svara på tekniska frågor inte finns tillgänglig eller till och med är sjuk. Hur ser er support ut?
Ska du kunna jobba effektivt en längre tid än man är van vid behövs inte så mycket - uppkoppling, bärbara enheter och rätt program. Vill man gräva djupare och ha en genomgående beredskap för det är det viktigt att ha tänkt igenom extern utrustning och tillgång till support.