Macforums blogg

Petri Tuori

Supporttekniker på Macforum

7 minuter

Kraftfulla appar för videoredigering i iOS

Video är ett format som ständigt fortsätter att växa sig större. Idag krävs det inte heller avancerade filmkameror, eller "superdatorer" för att varken filma eller redigera video. Till exempel så går det utmärkt att använda sig av en iPad Pro till det här, eftersom den har tillräcklig kapacitet. Här tipsar jag därför om en rad fantastiska appar för dig som vill använda din iPad för redigering, oavsett om du är amatör eller professionell videoredigerare.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

iMovie

Apples gamla trotjänare från macOS finns till alla iOS-enheter, jag tänker då på klassiska iMovie. Applikationen kanske inte är för professionell editering av video då det saknas en mer djupgående kontroll gällande både video och ljud.  iMovie är dock enkel att lära sig och kräver ingen form av tidigare expertis inom redigering. Här erbjuds en mängd olika mallar, funktioner och en enkel process för att spara ut ditt material i olika standarder, såsom Youtube. Applikationen erbjuder också fullt fungerade integration med Apples ekosystem, så att du enkelt kan skicka din film vidare via mail, meddelande eller dela materialet via AirDrop. Stöd för att enkelt lagra filer i iCloud fungerar också alldeles utmärkt. Främst skulle jag säga att iMovie är ett väldigt bra alternativ till företag som vill ha en applikation som är lätt att använda och erbjuder enkel, snabb videoredigering där slutresultatet kan vara till Youtube, Instagram eller som presentationsunderlag. iMovie är gratis och ingår i basutbudet av appar - det enda du behöver är ett Apple-ID som möjliggör att du i App Store enkelt kan leta upp appar som iMovie.

Här kan du läsa mer om applikationen och ladda ner Appen. 

 iMovie

Adobe Premiere Rush

Den här versionen av Premiere är inte densamma som Adobe Premiere Pro, som många använder sig av i sin macOS-miljö idag. Premiere Rush anses dock av många vara den absolut bästa appen att tillgå när det kommer till att redigera och framställa professionella korta mediaklipp, perfekta för Instagram, Facebook eller andra sociala medier. Applikationen innehåller hundratals färdiga mallar och funktioner för att ta fram dessa informativa klipp så snabbt och smidigt som möjligt. Gränssnittet är också väldigt enkelt att lära sig och mycket funktionellt tack vare drag ́n drop. Applikationen är en del av Creative Cloud och det krävs en prenumeration hos Adobe för att få åtkomst till appen. Därför rekommenderar jag främst Premiere Rush till dig som redan jobbar med Creative Cloud-lösningar idag.

 

Behöver du hjälp eller rådgivning kring Creative Cloud? Tveka inte att kontakta någon av våra företagssäljare

 Adobe Premiere Rush

InShot

Den här applikationen är ytterligare en stark kandidat till dig som jobbar mycket med sociala medier och behöver kunna skapa snabba, korta och enkla videoklipp, till exempel till Stories på Instagram. InShot erbjuder en mängd färdiga format för olika sociala medier-plattformar såsom TikTok och IGTV. Här finns också en rad enkla redigeringsverktyg som inte kräver en massa förarbete eller tidigare förståelse av just videoredigering. InShot är därmed en bra kandidat om du inte arbetar med Creative Cloud idag, utan letar efter andra alternativ.

Läs mer om InShot och ladda ner appen här. 

 InShot

Filmmaker Pro

Filmmaker Pro är främst ett bra alternativ för dig som önskar fler funktioner än vad som erbjuds i Apples egna iMovie. Applikationer erbjuder en mängd olika video-färgprofiler, grading-verktyg och stöd för Green screen- editering, vilket kan vara användbart för många. Appen har också flertalet verktyg för typsnittshantering och editering av text om du önskar använda den typen av funktion i dina filmklipp. FileMaker Pro saknar dock möjligheten att Multi track-editera innehållet i dina projekt, såsom ljud och filmklipp, vilket kan vara ett stort hinder för vissa. Applikationen är gratis om du vill testa den, därefter behöver du betala en månadsprenumeration för att få åtkomst till alla funktioner som finns samt dess uppdateringar.

Mer information om Appen hittar du här, samt möjligheten att ladda ner den.

 FilmmakerPro

LumaFusion

LumaFusion anses av många vara den absolut bästa iOS-appen för videoredigering och som
professionell editerare av 4k-material. Applikationen innehåller en mängd funktioner som yrkesmänniskor inom videoproduktion gärna vill ha. Till exempel har LumaFusion stöd för 6 simultana videospår och 6 ljudspår för editering, men även stöd för 120-240fps slow-mo, samt timelaps-videoklipp. Applikationen erbjuder också fullt stöd för molnlagringar, nätverksplatser och externa medier såsom flashminne för att läsa in mediefiler. LumaFusion är helt enkelt en komplett applikation för dig som vill arbeta med iPad i din vardag för att redigera video. Applikationen har också fullt stöd för Metal acceleration och ProMotion som finns i iPad Pro samt HDR. Om du önskar ännu fler effekter och funktioner än det som erbjuds i LumaFusion, kan du alltid bygga på applikationen med
LumaFX som erbjuder ytterligare hundratals effekter, såsom grading-filter.

Läs mer om och ladda ner applikationen här. 

LumaFusion

Sammanfattning

Det finns som sagt flera riktigt bra appar som kan hjälpa dig med alla tänkbara videoproduktioner, oavsett om du är nybörjare eller jobbar med video på professionell nivå. LumaFusion är den app jag rekommenderar att du främst tar en titt på om du önskar använda avancerade funktioner där din iPad Pro fungerar som din huvudenhet att spela in och redigera video i. Det är en otroligt kraftfullt lösning. Jag hoppas att den här artikeln ger dig en bra inblick i vilket utbud som finns på marknaden och att du hittar en app som passar dig och dina behov när det kommer till videoproduktion. 

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.