Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

4 minuter

Licenskontroll och ökad säkerhet på företaget

IT-säkerhet är ständigt på agendan och det behöver inte alltid vara ett enormt projekt att öka säkerheten i företaget, idag finns det nämligen flera enkla knep du kan ta till. Med Apple DEP kan du enkelt ansluta företagets datorer till Azure Active Directory (AD). I praktiken innebär det att du kan centralisera styrningen av till exempel behörigheter, licenser och genom det öka säkerheten på ditt företag.


Har du frågor? Kontakta oss gärna!

 

Med hjälp av behörigheter kan du till exempel se till att endast anställda kommer åt företagets nätverk, olika system, skrivare och liknande. Du kan även styra vilka mappar och filer anställda skall ha tillgång till, beroende på vilken anställning och/eller roll de har. Det här går inte bara att styra lokalt utan fungerar även utmärkt för molnbaserad lagring av filer. På det här viset kan du som arbetsgivare begränsa vilka som får tillgång till vad, och genom det minimera risken för att fel information hamnar i fel händer. 

 

Centraliserad licenshantering underlättar också när det kommer till att inte ha inaktiva licenser som ligger och kostar pengar. Istället för att inte ha kontroll över dessa, kan du styra det centralt för att få en överblick över hur många licenser du behöver, men också för att snabbt kunna flytta licenser mellan användare.


Se till att anställda som slutar inte kommer åt företagets information 

 

För att öka säkerheten finns det både stora och små ändringar man kan göra. För att börja i rätt ände bör du först och främst se till att tidsstyra de anställdas inloggningskonton. Det här är ett enkelt sätt för att se till så att obehöriga inte kommer åt företagens system efter avslutad anställning. Om du ansluter företagets Mac-datorer till Apple DEP, samt ansluter dessa till ett AD får du en lätt start på resan. Nöjer man sig dessutom inte vid till exempel Microsoft 2-stegsfaktorisering för lösenordssäkerhet kan jag även rekommendera 1Password. Det är en fantastisk lösning där du som användare endast behöver komma ihåg ett enda lösenord, även om du har olika överallt. 1Password finns inte bara för konsumenter utan går även att ansluta till företags hantering av lösenord.

 

Säkrare hårdvara med licenshantering 

En annan viktig faktor är den fysiska hårdvaran. Många företag hittar inte datorer, mobiler och surfplattor som blivit borttappade eller stulna på tjänsteresan. Det här kan skapa en oro då känslig företagsinformation kan finnas lagrad lokalt på enheten. Med enheterna anslutna till MDM får du kontroll på vilka som kan komma åt en enhet, vilket gör att du kan sova lite bättre om nätterna om en dator skulle bli stulen.

Hur ser det ut på ditt företag, har du koll på vilka anställda som kommer åt företagets filer och nätverk? Eller har du koll på hur många inaktiva licenser ni har? Och hur bra koll har ditt företag på lösenordshantering, hårdvara och säkerhet? Om du vill veta mer om det här och hur det kan hjälpa ditt företag, kontakta oss gärna!

 

Har du frågor? Kontakta oss gärna!