Macforums blogg

Tim Jauk

Supporttekniker på Macforum

10 March 2021 6 minuter

M1 - Apples oslagbara tungviktare

Kampen mellan användare av Mac och PC har pågått under en lång tid. Apple imponerar med prestandan i sina senaste datorer, samtidigt som PC-leverantörer lovordar sina produkter med högsta prestanda och grafik. För den teknikintresserade är det dock nästintill omöjligt att börja jämföra Apples nya M1 med någon annan konkurrent. I den här artikeln listar vi några av de stora skillnaderna mellan konkurrenterna Mac och PC, men också mellan M1 och Intel-i7 i MacBook Pro och MacBook Air. 

 

Under många år har försäljningen och exponeringen av datorer i stort sett endast skyltat med tekniska specifikationer. Vad är till exempel den faktiska skillnaden på Intels i9-9900K och i9-9900, utan ”K”? För den tekniskt kunnige är skillnaden uppenbar - att K-varianten är olåst och går att klocka via BIOS på en PC - men för gemene man är det här absolut inte något som är allmänt känt. Som konsument tvingas man på grund av det sätta sig in i vad de olika delarna betyder för att till slut få helheten av en dator som du behöver. 

Fokus på helhetsupplevelsen

 
Värt att komma ihåg är även att om du köper en PC-laptop med tydliga och bra specifikationer så beskrivs sällan exempelvis byggkvalitet på chassi, tangentbord, trackpad och skärmen - delar som ofta är viktiga för helhetsupplevelsen av en dator. Rent krasst kan det här resultera i att datorn överlag är tillfredsställande i programmen du använder, men tangentbordet eller skärmkvalitén drar ner betyget - vilket i sin tur leder till att du kommer vilja köpa andra produkter för att komplettera din dator så att den blir så bra som du vill ha den. 

 

Apples syn på marknadsföring och försäljning av Mac-datorer är snarare tvärtom, där man använder produktbeskrivningar som inte innehåller allt för avancerad och detaljerad teknik, utan istället enklare varianter som för gemene person är lättare att förstå. Det är exempelvis inte så vanligt att man hör en person prata om processorn i en iPhone, utan Apple har istället valt att prata i termer som "är produkten tillfredställande" eller "motsvarar produkten förväntningarna". 

 

Skillnad mellan M1 och Intel-7 2020

 

Det här visar inte bara hur lite en teknisk specifikation egentligen spelar roll för gemene man, det visar också att efterfrågan av tekniska termer såsom ”i9-9900K” inte längre finns. Fokus från Apples sida handlar istället om att leverera en helhetsupplevelse för kunden - i allt från skärm och kamera, till prestanda och mjukvara.

 

M1 är nästa steg på Apples resa och det kommer bli fantastiskt att följa Apples övergång från Intel till deras egna ”Silikon”. Men, hur bra är då egentligen M1 och vad är skillnaden mellan MacBook Air och MacBook Pro? Och inte minst, vilken dator bör jag välja? 

 

Först kan vi titta på tester (Geekbench) mellan MacBook Air M1 och MacBook Air i7 (föregående generation med den bästa Mac-processorn) och då får vi fram följande resultat:

 

Macbook Intel-i7 2020:

  • Single-Core: 1126 poäng
  • Multi-Core: 3019 poäng

Macbook Air M1:

  • Single-Core: 1699 poäng
  • Multi Core: 7357 Poäng 

Testet visar alltså att Macbook Air M1 är mer än dubbelt så snabb i multi-core och nästan 50% snabbare i single-core, jämfört med den föregående modellen som släpptes tidigt år 2020. Värt att notera är att poängen för M1 single-core är högre än alla andra Mac på marknaden, även bättre än Mac Pro. I multi-core ligger dock M1 på en stabil 13e plats. Prestandamässigt är alltså M1 ett riktigt monster.


MacBook Pro eller MacBook Air - sett till M1


Oavsett om du väljer MacBook Air, MacBook Pro eller Mac Mini presterar dom likvärdigt. Vad är då anledningen till att köpa en MacBook Pro, snarare än en MacBook Air? Datorerna skiljer sig på ytterst små marginaler och för att göra det tydligt har jag valt att ta upp de tekniska specifikationer som skiljer åt:

 

  MacBook Pro M1 MacBook Air M1
Batteritid: 20h 18h
Touch: Touch ID & Touch Bar Touch ID
Skärm(ljusstyrka): 500 cd/m² 400 cd/m²
Storlek: Något större (1,4kg) Något tunnare (1,29kg)
Ljud: Stereo - Något fylligare Stereo
Fläkt: Ja Nej

 


För exakt information om hur testerna är gjorda hänvisar vi till Apples jämförelsesida. Punkterna ovanför är alltså det som skiljer MacBook Pro M1 mot MacBook Air M1. Värt att notera är att fläkten på MacBook Pro endast går igång vid långa, tyngre sektioner (exempelvis videoredigering eller datorspel efter en längre stund). Dessutom kan du välja en MacBook Air med en mindre GPU (grafikkärna) om du vet att användandet av datorn inte kommer kräva den allra högsta prestandan. I övrigt är det egentligen ingen större skillnad på de två jämförda datorerna, och personligen tycker jag att man bör göra en avvägning framförallt baserat på skärm, batteritid och storlek. Valet är ditt.

en jämförelse av kostnaden mellan mac och pc