Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

19 January 2024 7 minuter

Macforum stories – John Larsson

 

John Larsson bor och jobbar i Halmstad, där han har rollen som butikschef på Macforum. I denna artikel berättar John mindre om hur det är att rodda en framgångsrik butik vid Lilla Torg och mer om hur han blev rankad som nummer 6 i Sverige i sporten padel. 

 

Johns intresse för padel började år 2013, när den första utebanan öppnade i Halmstad. Banan låg i Ringenäs, nära Tylösand, jämte golfbanan. John och hans nära vän bokade en bana men förstod till en början inte riktigt spelet. Padel var vid tillfället inte lika utbrett som det kom att bli några år senare. John, som är tennisspelare i grunden, tyckte ändå att padel hade något och fortsatte spela med kompisgänget på skoj. När dessutom en av vännerna startade Halmstad padelklubb såg de alla potentialen i sporten och träningarna blev därmed mer på allvar. 

 

Eftersom banan var belägen utomhus så var det endast sommarsäsong som erbjöds till en början, vilket gjorde att vinterhalvåret plötsligt gav ”padel-abstinens”.  Hösten 2014 upprättades den första inomhushallen i Halmstad och padel-boomen var plötsligt ett faktum. John som redan fått mersmak började då spela mer kontinuerligt. 

 

Hur kommer det sig att du började tävla?

 

– Det började med att jag åkte till Båstad för en träningsmatch och mötte dåtidens Sverige-etta i padel. Den killen såg potential i mig och vi bestämde oss för att börja spela tillsammans. Vi spelade ihop i c:a två år och under de två åren lyckades vi ta oss till SM och en bronsplats. 

 

Vad är det med padel som är så tilltalande för dig?

 

– Runt åren när jag började var sporten ännu inte så stor, så det var relativt lätt att ta sig långt, snabbt. Speciellt fick jag ju medvind tack vare tennisen. Så det tilltalade mig, padel är ett naturligt steg för en tennisspelare. De flesta i padel-eliten kommer från den bakgrunden idag. Padel har gett mig framförallt ett brett nätverk av människor, både i Halmstad och i övriga Sverige.  Det är en social sport och trots att jag oftast vill vara anonym är det kul att träffa människor som har samma intressen.


Hur var det att plötsligt tillhöra padel-eliten i Sverige?

 

– Jag har alltid varit den introverta typen och hade svårt med uppmärksamheten och att bli igenkänd. Jag känner en väldig ödmjukhet inför hela den grejen. Med framgångarna kommer mycket press och förväntningar från sponsorer, vilket jag hade väldigt svårt för. Dessutom blev jag pappa mitt i detta, vilket plötsligt ökade pressen även på hemmafronten.

 

Förutom tennis och padel - vilka övriga sporter har du sysslat med?

 

– Jag spelade som sagt tennis under hela uppväxten, vilket faktiskt tog mig hela vägen till Hawaii och Honolulu år 2010. Jag gick en månad på college där och spelade tennis. Utöver det så spelade jag fotboll under ett kort tag men slutade med fotbollen på grund av att min tränare inte var snäll. Jag var liten grabb och råkade ta bollen med händerna, vilket han blev tokig på och skällde ut mig. Jag var livrädd för honom. Så fotbollskarriären blev kortlivad tyvärr.

 

Vilka titlar har du på hyllan och har du annat skryt? 

 

– Jag har vunnit tre st SM brons och tagit några semiplatser på SPT-nivå. När jag var rankad som bäst var jag med i Sveriges landslag. År 2018 spelade jag i VM-kvalet i Polen, vilket inte bar hela vägen på grund av en tennisarmbåge som jag brottades med. Jag kämpade på bra men det höll inte hela vägen tyvärr. Mitt under covid fick jag möjlighet att tävla i Valencia och World Padel Tour. Jag stod i valet och kvalet på grund av pandemin, men valde att åka trots allt. Jag teamade då upp med en ung kille som var lovande redan då. Idag är han rankad en av de bästa i världen. 

 

År 2021 stod John inför ett vägval; padel-karriär på elitnivå eller arbetet som butikschef på Macforum. Endast en av dessa gick att kombinera med familjelivet. Då Johns dotter bara är 5 år idag, var det ett självklart val för John att satsa helhjärtat på arbetet istället för padel-karriären. Det blev ohållbart att hatta emellan de två. 

 

– Nivån jag tränar på idag är hållbar. Jag tränar ca tre gånger i veckan och det är en rimlig nivå. 

John_Photo2


Hur applicerar du elitidrott på ditt dagliga arbete som chef?

 

- Jag har aldrig spelat i lagsport. I padel är man ju bara två. Det jag har med mig varje dag på Macforum är att tänka och kämpa ihop som arbetsgrupp. En kan inte bära hela verksamheten. Det krävs två för att dansa tango eller spela padel, som jag brukar säga. Jag är glad och stolt över att Halmstad-butiken gör allt för att lyckas varje dag. Vi når framgång som grupp i vår butik. Mitt mål med verksamheten är att jobba mer utifrån det vi kan och lite mindre efter utmaningar. Om vi bara tränar på det vi är sämre på, då blir styrkorna mindre vassa. Satsa på styrkorna främst. I padeln kunde de bättre spelarna ta vinning av mina brister, vilket man får se upp med såklart.

 

Vilken Apple-produkt har gjort störst avtryck på dig genom åren?

 

– Det är helt klart Apple Watch. Min far drabbades av en hjärtinfarkt för ca 2 år sedan och hans Apple Watch varnade honom att söka vård. Utan varningen från klockan hade det kunnat sluta illa om han hade lagt sig den kvällen för att sova.

 

Vilken produkt i vårt sortiment skulle du tipsa våra läsare om, som förenklat ditt liv?

 

– AirPods Pro, utan tvekan. Lurarna hjälper mig oerhört mycket i allt från träning till när jag vill ha tyst. Exempelvis när min fru är förkyld och snarkar – då sover jag med AirPods Pro i öronen och somnar gott! 

Mer läsning

Till bloggen