Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

29 December 2023 7 minuter

Macforum stories - Jonas Franzén

Jonas Franzén är Macforums Content Creator och Webbdesigner. Sin fritid spenderar han i mångt och mycket på två hjul. Cykel är hans stora passion i livet och han har till stor del sin pappa att tacka för framgångarna. I denna artikeln kan du läsa om hur ett intresse för att bli smutsig av lera resulterade i en vinnarskalle utan gränser och ett SM guld i BMX.

 

Cykeln introducerades i tidig ålder för Jonas och strax efter att han lärt sig gå var han redan uppe på två hjul. Hans stoltaste ägodel från barndomen är hans vita DBS BMX med nummerskylt. Det var så nära en BMX man kunde komma på den tiden. 

 

- Min kompis Robin och jag körde motocross från 5 års ålder. Min pappa körde rally och Robins pappa körde enduro. Intresset för motorsport hade vi med andra ord med oss från start. När vi inte kunde köra cross grävde vi crossbanor i sandlådor och låtsades att vi körde motocross eller enduro med våra BMX-cyklar i skogen. 

 

Vad är det som tilltalar dig med cykel?

 

- Lagsport har aldrig tilltalat mig, utan individuell tävling har alltid varit mer min grej. Jag vill kunna påverka resultatet helt själv. Mångsidigheten av cykel är häftig; jag älskar tävlingsformen och adrenalinet i BMX Racing, eller nu på senare år MTB Enduro, men det funkar lika bra som en kul aktivitet med kompisarna i en skatepark eller på en landsvägscykel. Är jag ute på en tur själv är det för mig mer terapeutiskt. 

 

Jonas cyklar året runt. Väder och vind rör honom inte i ryggen. När Göteborgsvintern gör sitt intågande ser han det som en kul utmaning på väg till jobbet, då hans senaste mountainbike-tur garanterat var hundra gånger blötare och kallare. Förutom pendling till och från arbetet på dagarna, landsvägscyklar Jonas en del som träningsform, då både BMX Racing, som han tidigare tävlade i, och MTB Enduro, kräver en hel del kondition.

 

Har du några cykel-minnen som sticker ut?

 

- I unga år kretsar minnena främst runt att få skita ner sig. Min pappa tog bland annat med mig på t.ex. Novemberkåsan och det var en riktigt skitig Enduro-tävling. Min kompis Robin och jag tog med oss känslan av tävlingen hem och hittade de blötaste markerna, bandade upp banor och cyklade där veckan därpå. Vi hade olika roller, Robin och jag. Cykeln var ibland nästan sekundär för honom, det viktiga var att bli smutsig. Han antog dessutom rollen som hopp-konstruktör, medan jag var mer av en stuntman som fick testköra hoppen han byggt - oftast med ”face plant” som resultat.

När jag blev äldre och tävlingarna blev mer på allvar har jag väldigt fina minnen med min pappa. Cykel-intresset byggde vår relation på ett fint sätt. Han var med på alla tävlingar, både i och utanför Sverige, och hjälpte mecka, fixa boende, körde, ja, det mesta helt enkelt. Resorna har skapat minnen för livet.

 

Jonas bodde i USA mellan åren 1998 - 2000 och började tävlade i BMX racing år 1999. Han tog SM guld år 2003 och slutade tävla så sent som 2015, då han istället började tävla i MTB enduro. År 2019 tävlade han i världscupen i Italien och sedan dess är hans tävlingsdagar lagda på en temporär hylla. 

 

IMG_6445-1

 

De mest utmanande övningarna på cykel just nu är de flerdagsturer Jonas gör med sitt kompisgäng en gång om året. De packar cyklarna med liggunderlag och övriga förnödenheter och ger sig iväg på en lagom tur. Exempelvis cyklade de för några år sedan till Halmstad och därifrån med båt över till Danmark för att cykla upp till Fredrikshamn, där de tog båten hem till Göteborg igen. Även dessa turer ser Jonas som en tävling, dock är tävlingsmomentet för honom främst att vara i bättre form än kompisarna. 

 

Har du någon drömcykel?

 

- Hm, nej jag har de cyklar jag vill ha. Det kommer hela tiden nytt på marknaden, men jag brukar försöka köpa den cykel jag vill ha och då är jag nöjd med den länge. Jag kanske kan ses lite slösaktig som har fem cyklar, men de flesta används och fyller sin funktion för det jag gillar att cykla.

 

Du är pappa till en tjej på snart 3 år - hur skolar du in henne på samma intresse?

 

- Det är klart att jag kommer bli väldigt glad om hon vill cykla. Jag öppnar dörren för att hon ska få uppleva hur kul det är, sedan om hon väljer att gå in är upp till henne. Hon får upptäcka det själv och jag hjälper såklart till om hon vill. 

 

Under nästa år planerar Jonas att köra race i Sverige och Norge. Han går in i det med mind set att ha kul och inte så mycket om ambitioner till bra placeringar. Jonas är utan tvekan en vinnarskalle med starkt pannben och en oslagbar passion för just cykel men har även andra intressen. Musik och öl är två av dom, vilket är intressen som så många andra på Macforum delar med honom. 

 

Vilken Apple-produkt har haft starkast inverkan på dig genom åren?

 

- iPod classic. Fan va bra den var när den kom. Plötsligt kunde man lämna sin mp3-spelare bakom sig. Vi lever ju i iPhone-tiden nu, vilket är en fantastisk tid, men starkast minnen och inverkan har nog faktiskt iPod haft ändå.

 

Vilken produkt ur vårt sortiment vill du tipsa våra läsare om, som förenklat ditt liv?

 

- AirPods. Jag har de klassiska, då jag egentligen älskar gamla EarPods med sladd. Den trådade varianten är bättre när jag cyklar, då det är enklare att höja och sänka volymen, svara på telefonsamtal osv. Egentligen är det kanske EarPods jag vill tipsa om, haha. 

 

 

 

New call-to-action