Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

5 January 2024 6 minuter

Macforum stories - Roine Persson

Roine Persson jobbar som Företagsrådgivare på Macforum och i denna artikel tar han oss med på en 40-årig resa av utveckling inom musikproduktion. Hans tekniska kunskaper, nyfikenhet och passion för musik gör att han håller sig minutiöst ajour med utvecklingen inom musiken och ständigt hänförs över vad som presenteras inom området. Läs vidare och bli inspirerad av Roines historia. 

 

Roine har sedan 7 års ålder älskat musik. Hans storebror Roy som är 5 år äldre lyssnade på Black Sabbath och hade en gitarr av märket Gibson SG. Roine själv fördrog AC/DC och passade på att låna brorsans gitarr vid oövervakade tillfällen. 

 

- Jag tyckte jag var så jäkla noga med att lägga gitarren exakt som den låg i fodralet för att inte min bror skulle märka att jag lånat den men varje gång fick jag stryk. ”Hur fan kan han veta att jag lånat den?” tänkte jag. Många år senare visade det sig att han placerat ut ett hårstrå på gitarren som givetvis föll bort när jag tog ut gitarren. Busted!

 

Gitarr har alltid varit Roines främsta instrument. Han var verksam i olika band under uppväxten och gå givetvis som gitarrist. För att kunna skapa musik på större skala på egen hand lärde han sig grunderna i övriga instrument, som trummor och piano, men det är gitarren som varit hans primära intresse. 

 

Efter att ha spelat analogt under hela uppväxten hände något stort runt åren 1985-86. Atari 1040ST med inbyggt Midi kom ut på marknaden och detta öppnade en helt ny värld. Roine minns hur han besökte butiken Musikbörsen och hörde en demo inspelad med digital gitarr och det lät så galet bra. Där kom brytpunkten för Roine. Han gick från analog gitarr till studio över en natt. 

 

IMG_6236_depth

 

Musikbörsen gick plötsligt från att vara Roines favoritaffär som kund till att vara hans arbetsgivare. Han arbetade på Musikbörsen under 11 år och fick se utvecklingen och framfarten inom musikproduktion från första parkett. 

 

Efter Atari 1040ST kom nästa stora genombrott år 1992; Session 8 - föregångaren till ProTools. Ljudkortet kostade 50k ex moms. Väl värt pengarna tyckte Roine som sträckläste manualen under en veckas semester på Cypern. Man kunde plötsligt klippa ljud digitalt. En helt ny värld öppnade sig. 

 

Efter Musikbörsen drev Roine egen firma under några år som programmerare men när Apple bestämde sig för att lägga ner den delen som firman byggdes på fick Roine lägga egenföretagandet på hyllan. Under hans tid på Musikbörsen knöt han mycket kontakter och bestämde sig för att besöka Macforums butik på Kungsgatan, där han kände både dåvarande butikschef Carl-Johan men också Martin Barregård, som redan då var VD för bolaget. Roine intog butiksgolvet som rådgivare och när Macforum öppnade ny flagship-butik på Östra Hamngatan i Göteborg hängde Roine med och började som företagsrådgivare, i vilken roll han fortfarande har idag. 

 

Om du skulle förklara utvecklingen av musikproduktion från nu och då, hur skulle du beskriva den?

 

- Sedan 1985 är skillnaden framförallt kompaktheten. Samma arbetssätt används fortfarande inom musikproduktion men allt du behöver finns i datorn. Mixerbord, olika mikrofoner osv. Principen är den samma men med en dator utrustad med Logic och en USB-mic kan du göra allt utan att behöva bygga en studio. Det är jäkligt häftigt. 

 

Kommer du någonsin satsa helhjärtat på musiken?

 

- Drömmen om att arbeta med musik är såklart väldigt stark. Men för att kunna göra det behöver jag satsa mer tid vilket jag inte har just nu. Även om arbetssätten är enklare kräver det fortfarande en enorm insats av tid för att kunna livnära sig på musikproduktion.

 

Vilken Apple-produkt har gjort störst avtryck på dig genom tiderna?

 

- Oj, svår fråga. Jag tror Mac mini gjort störst avtryck, då den var revolutionerande liten och smidig. Jag har alltid varit en stationär kille även om jag nuförtiden också jobbar på bärbart. 

 

Vilken Apple-produkt skulle du rekommendera till våra läsare som förenklat ditt liv?

 

- Apple Watch Ultra, utan tvekan. Den har fullständigt revolutionerat min vardag. Jag har allt i den; påminnelser om bokade möten, inkommande samtal och tracking av min hälsa. Bland mycket annat.

 

Går du i kreativa tankar och drömmer om att skapa musik? Eller ert företag kanske funderar på att starta en podd men inte riktigt vet vad som krävs eller vart ni ska börja? Tveka inte på att kontakta Roine som finns tillgänglig för er som rådgivare hos oss på Macforum.

 

 

 

Kontakta vår företagsrådgivare.

Mer läsning

Till bloggen