Macforums blogg

Hanna Läbom

Webb- & Marknadschef

12 January 2024 6 minuter

Macforum stories - Sadaam Abdifatah

Sadaam Abdifatah jobbar som rådgivare i Macforums flagship-butik i Nordstan. I denna artikel ska vi få lära känna honom lite bättre. Hans stora intresse är skådespeleri och drömmen är att spela hjälte i en framtida Marvel-produktion. Sadaam är från Somalia och hans kultur ligger till stor grund för hans skådespelarintresse.

 

När Sadaam bara var 7 år gammal såg han sin första barnförbjudna film. Filmen hette Interview with the Vampire - En vampyrs bekännelser på svenska. Sadaam hänfördes av Brad Pitts prestation och föll pladask för genren - även om han som liten grabb tyckte vampyrer var läskigt. Hans filmintresse fortsatte att växa och han insåg att detta var någon man faktiskt kan ha som yrke. Fascinationen över hur stort ett filmteam är slog honom när han studerade eftertexterna. 

 

- Jag insåg att man kan jobba med allt möjligt i en filmproduktion och inte bara stå framför kameran. Skriva manus, ljudtekniker, special effects - allt var av intresse. Men när jag blev 13 år bestämde jag mig för att det ändå är framför kameran jag ska vara. 

 

Sadaam kände att han behövde börja någonstans och tänkte att teaterscenen borde utforskas. Framförallt behövde han komma över sin scenskräck. Han började i liten skala på Angereds teater. Där sysslade han och en kompis med barnteater under en period. 

 

IMG_6444

 

När Saddam gick på gymnasiet kom plötsligt en slumpmässig chans. Sadaam och en klasskompis skulle just gå till matsalen när plötsligt en kvinna dök upp framför dem och berättade att hon jobbade på en filmbolag. Hon var på skolan för att scouta statister till en ny film och tyckte att de båda killarna, som dagen till ära hade  likadana outfits på sig, skulle gå på audition. Just denna gång gick det inte hela vägen men slumpen verkar vara ett genomgående tema för Sadaam.

 

Det stora genombrottet fick Sadaam år 2022. Även denna chans damp ner i hans knä av en slump. 11 år tidigare hade Sadaam registrerat ett konto på ”Filmcafét”, en slags platsbank för Sveriges filmindustri, där produktionsbolag kan hitta statister och andra viktiga funktioner inför en filminspelning. 

 

- Telefonen ringde plötsligt och i andra änden satt en person från ett filmbolag som sett min profil på Filmcafét. Jag hade förträngt att jag hade ett konto där, så jag förstod först inte vad han ville. Han erbjöd mig en audition för en ny miniserie på SVT - Detektiven från Beledweyne, ett kriminaldrama om en asylsökande somalier i Sverige som hjälper en åklagare att utreda ett mord.

 

Sadaam berättar att somalier är ett teatraliskt folk och att storytelling är en stor del av hans kultur. Han fick hela två roller i serien; Den ena var enbart rösten i ett telefonsamtal och den andra var rollen som förhörsledare. Sadaam beskriver serien som att ”Sherlock Holmes möter Suits”. Inspelningen tog honom hela vägen till Fuerto Ventura i Spanien för filminspelning. 

 

- Det var häftigt att få uppleva en produktion av den storleken. Det var som ett äventyr. Karaktären jag spelar är ingen snäll typ, så min mamma blev förskräckt när serien hade premiär våren 2023. Just innan premiären pratades det om en andra säsong men den ligger just nu på is. 

 

Vad är det med skådespeleri som tilltalar dig?

 

- När jag var yngre handlade det om att bli känd och flytta till Los Angeles men ju äldre jag blir är det känslan av att genom mig själv berätta en historia om någon annan. Jag kan flippa mellan karaktärer snabbt och det är via den kunskapen som jag utvecklar mig själv. Vem är jag och vad kan jag ta av mig själv och mina erfarenheter in i karaktären? Lekfullheten är också något som tilltalar mig. 

 

Sadaam berättar att de flesta roller och möjligheter finns i Stockholm, därför är skådespeleriet en hobby just nu. Filmindustrin är en snabb bransch och plötligt byter produktionen location och då kan möjligheter presenteras. Så Sadaam är inte orolig, bara lite otålig på att få ytterligare en chans.

 

Har du någon drömroll?

 

Högsta drömmen är att få spela en Marvelkaraktär i en blockbuster. Jag är uppvuxen med Marvel och DC Comics, så det hade varit mäktigt. Tänk Black Panther 3. Wow! 

 

Hur applicerar du skådespeleriet i vardagen?

 

- Jag har lätt att förstå och spegla människor, så jag tror människor har lätt för mig. Jag förstår var de kommer ifrån och kan anpassa mig efter det. Det är en fördel när man jobbar i butik att kunna förstå människor och deras behov.

 

Vilken Apple-produkt har gjort störst intryck på dig genom åren?

 

- iPhone 3GS! Det var en fantastisk produkt. Designen var något helt nytt. Känslan hur den låg i handen, med sin välvda blanka baksida. Snälla Apple, gör en remake! Haha. 

 

Vilken produkt ur vårt sortiment skulle du rekommendera till våra läsare som förenklat ditt liv?

 

- Apple Watch! Jag känner mig naken utan klockan. Jag har en Apple Watch Ultra och har jag inte den på mig så saknas något. Telefonen kan jag lämna hemma utan problem. Cellular-modellen på Apple Watch är ett måste enligt mig.