Macforums blogg

Johan Lidemar

Försäljningschef på Macforum i Borås

22 December 2021 5 minuter

Allt du behöver veta om Microsoft CSP New Commerce.

Är du redo för nyheterna i Microsoft CSP som kommer i januari 2022? I den här artikeln hittar du all information om det nya uppdaterade sättet att köpa licenser från Microsoft i det som kallas CSP New Commerce Experience, samt några viktiga datum att hålla koll på.


Betydande förändringar av Microsoft CSP


I augusti 2021 tillkännagav Microsoft betydande förändringar av Microsoft CSP (som till exempel Office 365, Microsoft 365 och Dynamics 365). Detta är den största och viktigaste uppdateringen av CSP sedan lanseringen 2015. Förändringarna påverkar Microsofts affärsmodell och på vilket sätt de tar betalt för sina tjänster framåt. Ändringarna som har gjorts är följande:

  • Du kan inte längre säga upp eller minska antalet licenser under året, endast vid den årliga förnyelsen. (gäller vid årsabonnemang)
  • Nya månadsabonnemang kommer gälla. Behöver du mer flexibilitet för att anpassa antalet licenser kan du välja nya månatliga abonnemang till ett högre pris.
  • Nya alternativ för hantering av abonnemang, inklusive uppgradering av produkter och för att planera kommande förändringar för förnyelse.

New Commerce Experience kommer att vara tillgänglig från januari 2022 och kan implementeras i er egen takt under våren. Befintliga prenumerationer i den ursprungliga CSP-modellen kan användas fram till den 30 juni 2022. Vi rekommenderar dock att du tidigt tillsammans med oss börjar planera hur er licensportfölj ska se ut framåt. Fundera till exempel på hur många licenser som kan vara bundna på årsbasis för att få bästa pris, samt hur många licenser ni behöver ha mer flexibilitet runt och därmed betala för per månad.

Viktiga datum (med reservation för ändringar):

  • 14 oktober 2021: Office 365, Microsoft 365, Dynamics 365, Power Platform och Windows 365 blev tillgängliga i New Commerce Experience som "Technical Preview".

  • Januari 2022: Lansering och allmän release. Under perioden fram till mars 2022 kan du som kund ta del av erbjudanden vid tecknande av årliga prenumerationer och på så sätt få bästa möjliga pris under det kommande året.

  • 1 mars 2022: Microsoft kommer att höja priset på ett urval av Office 365- och Microsoft 365-produkter. För varje ny beställning av årsprenumerationer som du beställer före den 1 mars kommer du att låsa det aktuella priset i 12 månader. Detta är ett bra incitament för dig att förnya prenumerationer innan prishöjningen.

  • 10 mars 2022: Nya beställningar kommer endast att vara tillgängliga i New Commerce Experience. Det kommer inte längre att vara möjligt att lägga nya beställningar i den ursprungliga CSP-modellen. Befintliga prenumerationer kan förnyas i den ursprungliga CSP-modellen fram till den 30 juni 2022, men vi rekommenderar att du byter till New Commerce Experience tidigare för att dra nytta av kampanjerbjudanden från Microsoft. Genom att beställa New Commerce Experience-prenumerationer i samma månad kan du få samma förnyelsedatum för samtliga licenser framåt. 

  • Juli 2022: Förnyelse av prenumerationer kommer endast att vara tillgängligt i New Commerce Experience. Alla prenumerationer som förblir aktiva i den ursprungliga CSP-modellen kommer att löpa ut på årsdatumet om de inte har förnyats i New Commerce Experience. Det betyder att alla licenser som inte flyttas över till New Commerce Experience kommer sluta att fungera på respektive licens årsdatum, oavsett om det är en månads- eller årsprenumeration.

Prisändring på Office 365 och Microsoft 365


Microsoft meddelade i augusti 2021 att priset kommer höjas på utvalda Office 365- och Microsoft 365-licenser från och med den 1 mars 2022. Prisändringen kommer att ske i alla licensprogram, inklusive Microsoft Web-Direct och den ursprungliga CSP-plattformen, och kommer att ske på alla prenumerationer när de förnyas efter det årliga datumet för prenumerationen. Det sker inga förändringar i priserna på utbildningslicenser och konsumentprodukter i dagsläget.


Vi finns här för att hjälpa er 


För att få reda på vad som gäller för just ditt företag kan du boka in ett möte med någon av våra företagsrådgivare redan idag. Låt oss tillsammans planera vilken licenslösning som är bäst för er!  

Mac vs. PC? Ladda ner checklistan