Macforums blogg

Fredrik Svantesson

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

5 minuter

Därför passar Microsofts program och Apples datorer så bra ihop.

Ganska ofta får jag frågor från kunder och affärskontakter om Microsoft och Apple överhuvudtaget är kompatibla med varandra. Det verkar finnas en allmän uppfattning om att de två företagens produkter - mjukvara på den ena sidan, hårdvara på den andra - inte skulle fungera tillsammans. Detta stämmer inte och i denna artikel berättar jag varför.


Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!

 

Idag står det helt klart att Microsofts appar är helt kompatibla och optimerade för Apples operativsystem macOS, iOS och iPadOS. Alla Microsofts appar finns för nedladdning i Apples AppStore, och de har noggrant testats av Microsofts och Apples tekniker.

 

Det går bara att spekulera i varför uppfattningen att Microsofts mjukvara enbart fungerar i Windows är så vanlig. Jag förmodar att många personer gör ett felaktigt antagande att ett operativsystem och mjukvaran i den måste komma från samma tillverkare. Men i själva verket fungerar Word, Excel, Powerpoint och andra kända program utmärkt i en Mac.

 

Macforum använder Outlook

Här på Macforum använder vi Microsoft Outlook som mejlklient. Denna klient har vi laddat ner från AppStore, och det är ett fullt Mac-kompatibelt mejlprogram. 

 

Som användare av Outlook har jag den på alla enheter (MacBook, iPhone och iPad). Användargränssnittet ser likadant ut i alla enheter, så gränssnittet som jag vant mig vid i datorn känns igen även i mobilen eller iPad. Och jag kan med gott samvete säga att det fungerar felfritt!

 

Fördelar med Microsofts mjukvara

Som mjukvara är alla Microsofts program väldigt lättanvända. Man känner igen allt, till exempel från skoltiden eller hemmet. Microsoft har satt standarden för hur kontorsprogram ska se ut. Exempelvis ser textredigerare eller kalkylprogram från alla stora tillverkare ungefär ut som Word och Excel. Navigationen och logiken i Googles suite med exempelvis Google Docs eller Google Spreadsheets påminner väldigt mycket Microsoft.

 

En annan fördel med Microsofts appar är att de skapar ett filformat som synkar bra med andra plattformar och enheter. Apples produktivitetsverktyg som Pages och Numbers är smidiga program. Men det krävs extra jobb med exporter för att använda filerna i en så kallad blandmiljö  (där det finns både PC och Mac). När man jobbar i Excel och Word, så kan nästa person ta över dokumentet, oavsett vilket operativsystem eller vilken enhet hen jobbar i.

 

Jamf det smidigaste sättet att installera Microsoft-program i Mac

Microsofts appar kan smidigt distribueras till anställda med hjälp av Jamf. Detta är ett centralt system för att driftsätta enheter, appar och licenser. Om man gör på detta vis slipper medarbetarna installera på egen hand. Istället kommer de snabbt igång med Office-verktygen på Mac, iPad och iPhone.

 

Microsoft 365 - perfekt för det mellanstora företaget

Standardversionen av Microsofts 365-paket (tidigare Office 365) innehåller bland annat produktivitetsverktygen Teams, OneDrive och Sharepoint tillsammans med de välkända kontorsprogrammen från Microsoft: Word, Excel, PowerPoint och så vidare. Med detta täcker många företag, framför allt mellanstora, alla delar av sitt behov kring verktyg för det dagliga arbetet. 

 

Med hjälp av Microsoft 365 kan de anställda på företaget enkelt samarbeta i en gemensam molnbaserad filserver, så att inga dubbla versioner av ett dokument är i omlopp. Produktiviteten ökar med Microsoft 365!

 

Det finns tre business editions av Microsoft 365:

  1. Business Basic (tidigare Office 365 Business Essentials)
  2. Microsoft 365 Business Standard (tidigare Office 365 Business Premium)
  3. Microsoft 365 Business Premium

I förhållande till Mac har Microsoft 365 anpassats specifikt för att fungera med unika Mac-funktioner såsom Mörkt läge och Kontinuitetskamera i macOS, Touch Bar på MacBook Pro och marknadens bästa styrplatta. 

 

Macforums erbjudande inom Microsoft 365

Som experter på Microsofts mjukvara hjälper vi företag att välja den version av Microsoft 365 de behöver. Förutom rådgivning sätter våra tekniker upp själva Microsoft 365-miljön, oavsett vilka enheter det ska finnas i - Mac, iPhone eller iPad.

 

Sist men inte minst erbjuder Macforum utbildning och support inom Microsoft 365 och finns hela tiden vid er sida så att ert Microsoft 365 fungerar som det ska.

 

 

Behöver du hjälp av en expert? Kontakta oss!