Macforums blogg

Robin Johansson

Supporttekniker på Macforum

3 minuter

Mission Control ger dig överblick över skrivbordet.

Tänk dig ett stökigt skrivbord med pappershögar, halvtomma kaffemuggar och sladdar till höger och vänster. Kan du jobba effektivt i en sådan miljö? Kanske inte. Med ordning och reda är mycket vunnet - även i det digitala, det vi säga i din dator. Lösningen på detta i Mac-miljö heter Mission Control. Läs mer om denna funktion, och även en liknande feature i iOS.

 

Jag har hjälpt många företag och individer att städa upp sina digitala skrivbord, och fått dem att använda Mission Control. Se nedan hur det fungerar.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

1. På denna bild ser ni hur ett typiskt skrivbord kan se ut. Man har många appar igång samtidigt och får därför svårt svårt att hålla fokus på uppgiften.

1misson control-1

 

2. För att sortera detta använder du dig av Mission Control genom att dra fyra fingrar uppåt på musplattan. Här ser du nu alla appar som är igång och får en bra överblick.

2misson control

 

3. Väljer att flytta apparna till fältet längst upp för att skapa ett nytt skrivbord.

3misson control

 

4. Alla appar har ett eget skrivbord och vi får en bra överblick samt gör det lättare att hålla fokus på det vi arbetar med.

4misson control

 

I videon nedan visar jag hur du kan byta mellan olika skrivbord genom att svepa fyra fingrar i sidled för att byta mellan skrivbord. Svep upp fyra fingrar för överblick och klicka på den applikation du vill navigera till. Notera att det även går att slå ihop två applikationer till samma skrivbord genom att dra ett fönster till det andra, samt byta plats på olika skrivbord.

 

Mission Control Mac video

 

På iPhone finns inte Mission Control, men det närmaste vi kommer är appväxlaren. Svep uppåt från skärmens nederkant och vänta, därefter får du en överblick över apparna och kan enkelt byta mellan. Det går också att svepa i sidled på skärmens nederkant för att direkt byta mellan olika appar. I videon nedan visar jag hur (gäller iPhone X eller senare).

Mission Control iPhone video

 

Jag hoppas du har nytta av Mission Control och appväxlaren. I nästa avsnitt går jag igenom Spotlight, så glöm inte prenumerera på vår blogg!

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!  

 

Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.