Macforums blogg

Martin Barregård

VD på Macforum

5 minuter

Molntjänster för företag - så funkar det!

Molntjänster blir en allt viktigare del av företags infrastruktur. Jag har tidigare skrivit om att molntjänster bidrar till en modernare arbetsplats. En molntjänst gör det möjligt att hantera och lagra information online istället för via datorns egna mjukvara. För en anställd innebär detta både att arbetet blir mer  flexibelt. Förutom att molntjänster bidrar till en modernare arbetsplats, är användningen av en molntjänst också ett sätt för företag att frigöra tid för annat. Men hur fungerar molntjänster för företag rent konkret? Det får du läsa mer om i det här inlägget.

 

En molntjänst är enkelt förklarat en IT-tjänst som hjälper användare att hantera och lagra data oavsett var de befinner sig. En molntjänst ska kunna ge användaren möjlighet att ändra i dokumentet eller programmet utan “fysisk” närvaro. Dessutom ska han eller hon kunna ta del av tjänsterna från olika enheter, oavsett om det är via mobilen eller på en surfplatta - så länge användaren har tillgång till internet.

 

Ladda ner vår guide om 5 flaskhalsar som kan göras betydligt enklare med digitala verktyg och processer!

 

Hur fungerar molntjänster för företag i praktiken?

Det finns många molntjänstleverantörer som erbjuder både enklare och mer avancerade tjänstepaket. Därför är det först och främst viktigt att utvärdera vilken molntjänst som skulle fungera bäst för just ert företag. Det händer nämligen att företag inte är medvetna om den fulla kapacitet som den valda molntjänsten besitter och därför inte vet med sig att de inte nyttjar hela tjänsten (vilket inte är särskilt ekonomiskt). Ta därför reda på vilka krav och önskemål ni har med tjänsten innan ni väljer den rätta. Meningen med en molntjänst är ju trots allt att underlätta och bidra med nytta för ditt företag och dina anställda.

 

Molntjänster bidrar till en mer mobil arbetsplats

Idag är det viktigare än någonsin att företag kan erbjuda anställda frihet och flexibilitet. Tack vare molntjänsterna kan anställda nå sina dokument oavsett var de befinner sig och klara av sitt vardagspussel. Molntjänster är i många fall en förutsättning för att företag ska kunna tillgodose sina anställda denna flexibilitet.

 

Aldrig mer förlorade arbeten

Det är aldrig roligt att få sin dator stulen eller se hur den kraschar. Men om dokument och allt nedlagt arbete också försvinner i samband med detta blir resultatet ännu värre. Att spara allt lokalt på datorn istället för i en molntjänst är därför ingen god idé. Att lagra information i molnet innebär att den kommer finnas kvar där oavsett vilken oförutsedd händelse användare råkar ut för. En molntjänst ser till att de aldrig behöver förlora viktiga dokument igen.

 

Dela arbeten med dina kollegor

Molntjänster kan alltså underlätta arbetet på företaget på flera sätt. Förutom att det tillgodoser dig och dina anställda frihet och trygghet kan molntjänster också göra det enklare för de att samarbeta. Genom molntjänster kan de dela arbeten med varandra, eller skapa dokument som de arbetar i tillsammans vilket gör det lättare att samarbeta. 

  

Dropbox Business som molntjänst

Vi på Macforum rekommenderar Dropbox Business som ger personalen rätt förutsättningar för att uppnå sin fulla potential. Teammappar ger teamet enkel åtkomst, ändringar synkroniseras automatiskt och alla användare får de senaste versionerna. Som ansvarig blir det enkelt att hålla ordning på vem som har gjort vad. Allt säkerhetskopieras så ni kan gå tillbaka i historiken eller återställa borttagna filer. Dessutom är Dropbox Business utformat för att filerna ska vara säkra. Filer som delas är krypterade och oavsett vilken enhet användaren kopplar upp sig med så sker anslutningen till säkra servrar

 

Sammanfattning

Förutom möjligheten att lagra dokument finns det andra behov som molntjänster kan tillgodose. Till exempel att förhindra att dokumenten en användare arbetat med försvinner, men också att hen kan samarbeta med sina kollegor och arbeta mer flexibelt än tidigare.

 

För många är det viktigt att kunna vara effektiv i arbetet och det hjälper molntjänster till med. Vill du veta vilka 5 områden som du kan göra mer effektiva med digitala verktyg och processer? Ladda ner vår guide!

 

 

Ladda ner vår guide