Macforums blogg

Optimera ditt WiFi – både hemma och på kontoret

Written by Johan Lidemar | Jun 3, 2020 8:00:00 AM

Allt för ofta har jag varit hos företag eller hemma hos vänner som undrar varför deras Wi-Fi är så långsamt. Trots att de har köpt dyr utrustning för att lösa problemet kommer de inte upp i hastigheterna de betalar för. Exempelvis får de bara 30/30 Mbit över Wi-Fi men betalar för 100/100 Mbit. För att komma åt orsaken går jag i denna artikel igenom tre olika begrepp som hjälper dig förstå hur du hemma eller på ditt företag kan få snabbare Wi-Fi.

 

Hitta rätt plats för router eller accesspunkt


Placeringen av en router eller accesspunkt är bland det viktigaste för bra Wi-Fi upplevelse (accesspunkt finns vanligtvis inbyggt i alla routrar, och det är denna del av routern som gör att du får trådlöst nätverk). För att göra en jämförelse kan vi dra en parallell till brandvarnare. Placeras en brandvarnare under en soffa, i ett hörn av en byggnad eller instängd i ett skåp så fungerar den därefter.

 

Därför ska du alltid göra en bedömning av placeringen av din router eller dina accesspunkter hemma, eller på ditt företag. I vissa högre byggnader - som exempelvis lagerlokaler eller inom industrin - placeras accesspunkter ofta på väggen, då höjden i sig kan orsaka problem för en bra Wi-Fi uppkoppling. Det som gör att en router/accesspunkt är dåligt placerad beror ofta inte på okunskap utan på att eluttaget för anslutningen är dåligt placerad, eller att man tycker att routern är designmässigt ful.

 

Mitt första tips är att du antingen ber en elektriker göra en kabeldragning i vägg/tak från ditt modem/fiberuttag eller att du själv lägger en utanpåliggande kabel dit du önskar bäst täckning. Oftast är detta i mitten av ett kontor, i en lägenhet eller ett hus - så det är där du bör placera din router eller accesspunkt.

 

Ett snabbt sätt att testa detta är att lägga en kabel på golvet och sätta routern/accesspunkten i mitten av rummet och se hur bättre din Wi-Fi täckning blir. Bara denna enkla åtgärd kommer ge dig ett mycket bättre Wi-Fi med din befintliga utrustning (förutsatt att routern/accesspunkten tidigare var sämre placerad).

 

2.4Ghz vs 5Ghz


Tittar man på äldre radiotekniker känner nog alla igen AM-bandet och FM-bandet på en vanlig radio. Om man aldrig har lyssnat på AM-radio kan man slå på detta för att höra ljudkvalitén och sedan jämföra med FM. Ungefär som dessa olika tekniker fungerar även 2.4Ghz och 5Ghz Wi-Fi. Tänk dig att 2.4Ghz har längre räckvidd men inte alls lika hög hastighet som 5Ghz. Båda alternativen har sina fördelar (ibland vill man ha hastighet och ibland vill man ha räckvidd).

 

När man gör ett bredbandstest kan man få helt olika resultat beroende på vilken frekvens man är ansluten till. För att förenkla tanken av de olika frekvenserna kan man säga att 2.4Ghz har lägre hastighet och bättre räckvidd, men också bättre penetrering av väggar och fönster. 5Ghz däremot har betydligt bättre hastighet, men också kortare räckvidd och kan därför inte penetrera väggar och fönster. Man ska också tänka på vilken utrustning man har, då vissa har bättre räckvidd även på 5Ghz jämfört med andra.

 

Om man har en internethastighet från sin leverantör på 100/100 Mbit är den mycket lättare att komma upp i när man är ansluten till 5Ghz. Självklart finns det andra underliggande faktorer som avgör hastigheten, men en tumregel är att om du önskar få så hög hastighet som möjligt i alla rum eller på ett stort kontor så är det bäst att sätta upp flera accesspunkter och separera frekvenserna med olika Wi-Fi login (SSID).

 

Vissa har säkert hört talas om ”Mesh-nätverk” som i praktiken betyder att du tar signalen mellan olika Mesh-enheter och förstärker signalen på den platsen. Detta fungerar oftast bättre, men är inte lika optimalt som att dra kablar till flera accesspunkter. Det beror vanligtvis på att en Mesh-enhet förstärker en redan dålig signal. Så upplever du detta kan du flytta enheten närmare din huvudenhet.

 

Hitta rätt kanal


Likt vanlig radio ligger även WiFi på olika frekvenser inom sitt område. På vissa platser runt om i Sverige ligger vissa radiokanaler väldigt tätt inpå varandra (till exempel har jag lyssnat på en radiokanal på 105.5 och en annan på 105.6).

 

Detta gör att om du placerar dig mitt emellan radiomasterna så kan det ske störningar. På liknande sätt fungerar även Wi-Fi. För att undvika detta kan man göra två saker:

  1. Kolla vilka kanaler som grannarna använder och välja en annan. Nu kommer jag inte göra djupdykning i detta men på 2.4Ghz bandet bör du välja kanal 1, 6 eller 11, beroende på vilken som är minst utnyttjat av grannarna. Detta är för att undvika störningar likt mitt radioexempel.
  2. Se till att ha 5Ghz täckning på hela området som du önskar ha Wi-Fi för. Här finns betydligt fler kanaler att välja bland, dessutom är du inte beroende av huruvida grannarnas signalstyrka penetrerar dina väggar eller ditt tak. Därmed undviker du störningar på de kanaler du vill använda.


Kabel är fortfarande bäst i klassen


Wi-Fi år 2020 är inte helt perfekt. Precis som du idag fortfarande kan uppleva störningar på din FM-radio så fort antennen hamnar i en dålig position. Det mest optimala sättet för att säkra en bra uppkoppling är att använda kablar. Då slipper du oftast större störningar och får den hastighet du betalar för.

 

Nackdelen då är förstås mindre mobilitet, och man sitter "låst" till platsen där datorn står. Vilket inte är något alternativ för moderna arbetsplatser och hemmakontor, så därför bör du följa mina råd kring bättre Wi-Fi.