Macforums blogg

Joakim Dahlén

Företagsrådgivare på Macforum. Boka möte med mig eller mina kollegor!

3 February 2023 6 minuter

Rätt telefonväxel och abonnemang hjälper företag att spara pengar

Många företag satsar idag på att bli mer långsiktigt hållbara och resurseffektiva, framför allt ur ett ekonomiskt perspektiv. Här är företagens växellösningar, telefoni och abonnemang viktiga delar, då små justeringar gör stora skillnader. Här kan du läsa mer om vad du bör ha koll på och hur du kan rusta företaget för framtiden. 

 

Omförhandla företagsabonnemanget och spara pengar

För många företag är det lätt att kostnaderna för telefoni bara tickar på. Ofta fungerar företagets nuvarande telefonlösning bra, vilket gjort att ni inte har kollat runt efter någon annan leverantör. Att byta leverantör kan också kännas läskigt –men att välja rätt leverantör och abonnemang är en långsiktig investering som kan ha stor positiv inverkan på företagets ekonomi.  

Idag är företagsabonnemang generellt sätt billigare än vad det var för några år sedan, då många samtal idag går via internet (särskilt utlandssamtal). Självklart varierar kostnaderna beroende på vilka länder man ringer till, antalet samtal, dess längd och eventuella tilläggstjänster. Men, oavsett om ni har en fysisk växel och vill ta steget mot en molnväxel, eller om ni redan använder er av IP-telefoni, så bör ni se till att er leverantör erbjuder konkurrenskraftiga priser. Med rätt lösning kommer ditt företag att kunna spara tid, pengar och förbättra kundnöjdheten, och på sikt få en mer hållbar lösning för företagets kommunikation. 

Tre viktiga saker gällande företagsabonnemang


Så, hur kan du som företagare tänka kring telefonabonnemang och telefoni? För att komma igång och få tankarna in på rätt banor följer här en lista att utgå från. Den innehåller tre av de allra viktigaste sakerna att tänka på inför framtiden, som till exempel att omförhandla telefonabonnemanget eller hitta en helt ny lösning. 

1. Se över er nuvarande månadsavgift

Fakturan för telefoni ska inte vara en obehaglig överraskning. Visst, vissa funktioner kan kosta extra, men det är viktigt att zooma ut och titta på helheten. Vilka funktioner behöver ni och vad använder ni? Om ni kan hitta något annat företagsabonnemang med lägre månadsavgift och lägre rörliga kostnader, varför inte satsa på det? Eller, använd siffrorna till att omförhandla ert nuvarande abonnemang? I en del fall kan det till och med vara mer ekonomiskt att byta rakt av, även om det finns bindningstid kvar på det gamla abonnemanget.

2. Hur lång är bindningstiden för ert företagsabonnemang?

Många företag är fastlåsta i långa bindningstider. Detta kan å ena sidan innebära en lägre månadskostnad, men det kan också bli kostsamt när eller om en förändring ska göras. Om du säger upp ett företagsabonnemang innan bindningstiden löpt ut kommer det att avslutas först när abonnemanget har löpt ut, vilket innebär betalningsskyldighet under hela perioden. Samtidigt finns det företagsabonnemang som inkluderar inköp av mobiltelefoner och annan hårdvara på avbetalning och vissa är även tillfreds med att betala en högre månadskostnad för att vara helt obundna. Bestäm vad som är viktigt för er och jämför olika leverantörer. 

3. Vad behöver ni för tilläggstjänster?

Extra funktioner innebär oftast extra kostnader. Tilläggstjänster kan bli dyra, så om ni vill spara pengar kan det vara smart att se över vilka tjänster ni använder och vad de kostar hos andra leverantörer. För vissa verksamheter är särskilda tilläggstjänster inte bara nice to have utan ett måste. Utgå från hela organisationen och vad olika delar av verksamheten behöver, inte bara utifrån ett budgetperspektiv. 

Macforum Iris, växel och företagsabonnemang 

Så, vad tror vi är en bra lösning på abonnemang och telefoni för företag?

Istället för att använda traditionella växellösningar och företagsabonnemang med långa bindningstider, har vi skapat Macforum Iris – en flexibel, digital växel som ger företag abonnemang helt utan bindnings- och uppsägningstid.

Det här innebär att du kan flytta abonnemang fritt mellan medarbetare och att varje anställd kan hantera sin egen profil. Som administratör kan du påbörja och avsluta abonnemang utan fasta bindningstider, sänka eller höja surf och endast betala för det som faktiskt används. Om en kollega slutar kan abonnemanget enkelt tas bort, eller omdirigeras till personens vikarie eller efterträdare. 

 

Kontakta oss 

Det kan vara svårt att hitta det perfekta företagsabonnemanget. I grund och botten handlar det om att fundera på vilka funktioner ni egentligen behöver. I många fall är det en helt ny och modernare telefonlösning som behövs – snarare än att uppgradera det befintliga telefonabonnemanget.

Hos oss på Macforum kan du teckna abonnemang från samtliga stora operatörer, samt vår egen Macforum Iris via Telias nät. Du erbjuds en smart och skalbar lösning, både växel och företagsabonnemang, för såväl startups som större företag – en smidig lösning som ger er kostnadseffektivitet och hög flexibilitet. 

Kontakta oss för mer information, eller varför inte boka en demo?

New call-to-action