Macforums blogg

Petri Tuori

Supporttekniker på Macforum

5 minuter

Redigera fotografier med Förhandsvisning.

Förhandsvisningen på Mac-datorer ser nog de flesta som ett program som visar och bilder och dokument, inte så mycket mer än så. Men faktum är att det även är ett bra program att redigera bilder i, enkelt och snabbt. I den här artikeln har jag därför valt att fokusera på hur du redigerar bilder med hjälp av förhandsvisningen på din Mac. 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

Förhandsvisning

Standard-appen i macOS för att visa och hantera bilder och dokument är förhandsvisning. Men det många inte riktigt tänker på är att det även kan fungera som ett enklare redigeringsprogram. För att redigera bilder, börja med att öppna en valfri bild genom att dubbelklicka på den. Om du inte aktivt har valt ett annat program för att öppna dina bilder, så kommer förhandsvisning öppnas automatiskt. 

Justera färg

För att komma igång med själva redigeringen, klicka först på "Meny", sedan "Verktyg”. Där väljer du vad du vill göra, mitt första tips är att “Justera färg”. I det här verktyget kan du redigera så kallade nivåer som finns lagrade i bildens arbetsfil.  Via "Justera färg" kan du också komma åt information såsom högdagrar, skuggor och kontrast. För användare som är på en mer avancerad nivå och önskar en mer avancerad redigering går det även att editera bildens nivåer (kurvor och grafer), för att få maximal kontroll över redigeringen. 

 

Justera färg


Justera storlek

Låt oss gå vidare till att ändra bildens storlek om så önskas. Här finns främst grundläggande funktioner, såsom att skalenligt förminska motivet (pixelstorlek). Du har öven möjlighet att manuellt ändra storleken till olika standardmått. I storleksverktygen kan du även se över DPI-storleken, till exempel om du ska skriva ut bilden. "Justera storlek" hittar du också under menyn. 

Justera storlek

 

Anteckna

En annan funktion som är användbar i Förhandsvisning är "Anteckna", även denna hittar du under "Meny". Syftet med "Anteckna" är att du till exempel ska kunna ge feedback på ett arbete, skriva in texter eller göra markeringar runt områden eller text som behöver ändras. Eller om du ska använda en bild i en presentation och vill tydliggöra något genom att markera ett specifikt område. Här kan du även skapa en “Digital signatur” om du vill signera bilden eller ett dokument. Min rekommendation är att använda Touchpad, det går att använda en datormus, men den är inte lika precis som en Touchpad.


Anteckna


Tilldela profil

För vissa arbeten krävs det att du använder rätt färgprofil till ditt motiv när redigeringen av bilden (nivåer) ska göras. Det här är extra viktigt för sådant som ska tryckas eller skrivas ut. Apple erbjuder en hel del olika profiler som kan användas som är standard idag för sådant arbete.

 

Tilldela profil


Exportera

När redigeringen till slut är klar i Förhandsvisning så vill du troligtvis exportera ditt slutresultat. Även här erbjuder Apple en hel del filformat du kan välja bland, allt för att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att uppnå önskat resultat. Det viktigaste här är att veta hur motivet, eller bilden, ska användas. Ska det främst ses på skärm, på webben eller som utskrift? Det här är baserat på format som är komprimerade, JPEG är till exempel ett format för webb och skärmvisning.  

 

Exportera

 

Sammanfattning

Apple erbjuder som sagt en mängd applikationer och funktioner i sitt operativsystem, macOS. Med hjälp av funktionen Förhandsvisning får du inte bara möjligheten att öppna och se din bild eller dokument, du kan också redigera dessa. Här kan du också spara ner önskat filformat för flera olika ändamål. Men, det är bra att komma ihåg att Förhandsvisning är ett enklare redigeringsprogram och passar kanske därför inte alla. Till de som till exempel arbetar professionellt med fotografering tipsar vi istället om Adobe Lightroom eller Photoshop, men det finns även andra alternativ som Serif’s produkter Affinity Photo och Designer.

 

Vill du ha fler artiklar som denna i din inbox? Prenumerera!

 

Jag hoppas att den här artikeln gav dig en inblick i hur kraftfull applikationen Förhandsvisning faktiskt kan vara och att du kanske till och med lärde dig något nytt om funktioner som du inte hade tänkt på innan. 

 

Glöm inte prenumerera på vår blogg! Hör emellertid av dig om det uppstår frågor kring utbildningar, installationer eller om du vill ha support för er IT-miljö.